Marek_Spy Opublikowano 7 Marca 2020 Autor Opublikowano 7 Marca 2020 Wybaczam, a o mnie mówią ze watki psuje ?
AndrzejC Opublikowano 7 Marca 2020 Opublikowano 7 Marca 2020 Skoro już odeszliśmy od tematu czyszczenia silniczka( zdjęcia proszę) to jak zwykle okazuje się, że to ruskie autko jest podróbką modelu jakiegoś mistrza z tamtych czasów. Na modelach samochodów prędkich na uwięzi znam się tyle, o ile, ale ta dziedzina sportu technicznego już w ogóle z modelarstwem tradycyjnym wg mnie nie ma nic wspólnego. Mechanika w czystej postaci. A, że podróba, to można zaobserwować na filmiku. Kiedyś takie rozwiązanie musiało być "topowe". I zostało zmałpowane, tak jak KOMETA, METEOR i parę innych silników... Na filmie widać to rozwiązanie, tylko trzeba uważnie się przyjrzeć. Był rok 1959...I to na pewno nie był wspomniany TIEMP A.C.
Marek_Spy Opublikowano 7 Marca 2020 Autor Opublikowano 7 Marca 2020 Chyba wyrzuce ten silnik i kupie nowy bo.... Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka
czarobest Opublikowano 11 Marca 2020 Opublikowano 11 Marca 2020 Marku nie wyrzucaj . Nie wiem jak źle wygląda ten Twój motorek ale tutaj np. pokazywałem silniki mocno ubrudzone i zaklejone (szczególnie ten mniejszy) a udało się wypucować i wyglądają prawie jak nowe Albo Medalliony: Więc da się chyba każdy motorek doprowadzić do porządku, a wyrzucać nie zezwalam .
Paweł Prauss Opublikowano 11 Marca 2020 Opublikowano 11 Marca 2020 2 godziny temu, czarobest napisał: Marku nie wyrzucaj . Nie wiem jak źle wygląda ten Twój motorek ale tutaj np. pokazywałem silniki mocno ubrudzone i zaklejone (szczególnie ten mniejszy) a udało się wypucować i wyglądają prawie jak nowe Albo Medalliony: Więc da się chyba każdy motorek doprowadzić do porządku, a wyrzucać nie zezwalam . Nie każdy niestety... Czasem łatwiej zrobić nowy???
d9Jacek Opublikowano 11 Marca 2020 Opublikowano 11 Marca 2020 W dniu 7.03.2020 o 14:52, AndrzejC napisał: Skoro już odeszliśmy od tematu czyszczenia silniczka( zdjęcia proszę) to jak zwykle okazuje się, że to ruskie autko jest podróbką modelu jakiegoś mistrza z tamtych czasów. Na modelach samochodów prędkich na uwięzi znam się tyle, o ile, ale ta dziedzina sportu technicznego już w ogóle z modelarstwem tradycyjnym wg mnie nie ma nic wspólnego. Mechanika w czystej postaci. A, że podróba, to można zaobserwować na filmiku. Kiedyś takie rozwiązanie musiało być "topowe". I zostało zmałpowane, tak jak KOMETA, METEOR i parę innych silników... Na filmie widać to rozwiązanie, tylko trzeba uważnie się przyjrzeć. Był rok 1959...I to na pewno nie był wspomniany TIEMP A.C. prawdopodobnie silnik RECORD 2,5- Krizmy, konstruktora silników z MOKI
AndrzejC Opublikowano 11 Marca 2020 Opublikowano 11 Marca 2020 Aż tak daleko moja wiedza nie sięga, a mój GURU od autek i w ogóle od silników i także modelarstwa, JERZY LIPKO niestety już zmarł dość dawno. Ale pewnie masz rację. Trzeba by poszperać i może być , że tak jest, jak piszesz. A.C.
Marek_Spy Opublikowano 11 Marca 2020 Autor Opublikowano 11 Marca 2020 A pamiętam jako pacholęcie w Pałacu Młodzieży jak jeździli czymś podobnym, zdjęcia zrobię a tez problemem jest jak usunąć to świństwo po nitro które oblepiło motorek i jeszcze go nie wyrzucam
AndrzejC Opublikowano 11 Marca 2020 Opublikowano 11 Marca 2020 Tak na wirusa, jak i na silniki najlepsze jest szare mydło i porządna szczotka. Cuda uczyni I chęć umycia, oczywiście. I pomyślunek. Ale rozpuszczalnik nitro raczej nie A.C.
Marek_Spy Opublikowano 11 Marca 2020 Autor Opublikowano 11 Marca 2020 Teraz juz tez wiem o tym Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka
d9Jacek Opublikowano 11 Marca 2020 Opublikowano 11 Marca 2020 11 minut temu, Marek_Spy napisał: A pamiętam jako pacholęcie w Pałacu Młodzieży jak jeździli czymś podobnym, zdjęcia zrobię a tez problemem jest jak usunąć to świństwo po nitro które oblepiło motorek i jeszcze go nie wyrzucam jak juz pisałem wczesniej, preparat do usuwania wszelkich g.....tych starych też z silników, nazywa się "XXL SUPER TEN Do Przypaleń ", usuwa zestaloną rycynę, laki, smoły itd. Ale uwaga , ze względu na zawartość NaOH żre Alu i jego stopy, więc szczoteczta i pod gorąca wodę...Polecam NITRO absolutnie NIEEEE
Rekomendowane odpowiedzi