Marek_Spy Opublikowano 7 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2020 Wybaczam, a o mnie mówią ze watki psuje ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejC Opublikowano 7 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2020 Skoro już odeszliśmy od tematu czyszczenia silniczka( zdjęcia proszę) to jak zwykle okazuje się, że to ruskie autko jest podróbką modelu jakiegoś mistrza z tamtych czasów. Na modelach samochodów prędkich na uwięzi znam się tyle, o ile, ale ta dziedzina sportu technicznego już w ogóle z modelarstwem tradycyjnym wg mnie nie ma nic wspólnego. Mechanika w czystej postaci. A, że podróba, to można zaobserwować na filmiku. Kiedyś takie rozwiązanie musiało być "topowe". I zostało zmałpowane, tak jak KOMETA, METEOR i parę innych silników... Na filmie widać to rozwiązanie, tylko trzeba uważnie się przyjrzeć. Był rok 1959...I to na pewno nie był wspomniany TIEMP A.C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 7 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2020 Chyba wyrzuce ten silnik i kupie nowy bo.... Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarobest Opublikowano 11 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2020 Marku nie wyrzucaj . Nie wiem jak źle wygląda ten Twój motorek ale tutaj np. pokazywałem silniki mocno ubrudzone i zaklejone (szczególnie ten mniejszy) a udało się wypucować i wyglądają prawie jak nowe Albo Medalliony: Więc da się chyba każdy motorek doprowadzić do porządku, a wyrzucać nie zezwalam . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 11 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2020 2 godziny temu, czarobest napisał: Marku nie wyrzucaj . Nie wiem jak źle wygląda ten Twój motorek ale tutaj np. pokazywałem silniki mocno ubrudzone i zaklejone (szczególnie ten mniejszy) a udało się wypucować i wyglądają prawie jak nowe Albo Medalliony: Więc da się chyba każdy motorek doprowadzić do porządku, a wyrzucać nie zezwalam . Nie każdy niestety... Czasem łatwiej zrobić nowy??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 11 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2020 W dniu 7.03.2020 o 14:52, AndrzejC napisał: Skoro już odeszliśmy od tematu czyszczenia silniczka( zdjęcia proszę) to jak zwykle okazuje się, że to ruskie autko jest podróbką modelu jakiegoś mistrza z tamtych czasów. Na modelach samochodów prędkich na uwięzi znam się tyle, o ile, ale ta dziedzina sportu technicznego już w ogóle z modelarstwem tradycyjnym wg mnie nie ma nic wspólnego. Mechanika w czystej postaci. A, że podróba, to można zaobserwować na filmiku. Kiedyś takie rozwiązanie musiało być "topowe". I zostało zmałpowane, tak jak KOMETA, METEOR i parę innych silników... Na filmie widać to rozwiązanie, tylko trzeba uważnie się przyjrzeć. Był rok 1959...I to na pewno nie był wspomniany TIEMP A.C. prawdopodobnie silnik RECORD 2,5- Krizmy, konstruktora silników z MOKI Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejC Opublikowano 11 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2020 Aż tak daleko moja wiedza nie sięga, a mój GURU od autek i w ogóle od silników i także modelarstwa, JERZY LIPKO niestety już zmarł dość dawno. Ale pewnie masz rację. Trzeba by poszperać i może być , że tak jest, jak piszesz. A.C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 11 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2020 A pamiętam jako pacholęcie w Pałacu Młodzieży jak jeździli czymś podobnym, zdjęcia zrobię a tez problemem jest jak usunąć to świństwo po nitro które oblepiło motorek i jeszcze go nie wyrzucam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejC Opublikowano 11 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2020 Tak na wirusa, jak i na silniki najlepsze jest szare mydło i porządna szczotka. Cuda uczyni I chęć umycia, oczywiście. I pomyślunek. Ale rozpuszczalnik nitro raczej nie A.C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 11 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2020 Teraz juz tez wiem o tym Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 11 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2020 11 minut temu, Marek_Spy napisał: A pamiętam jako pacholęcie w Pałacu Młodzieży jak jeździli czymś podobnym, zdjęcia zrobię a tez problemem jest jak usunąć to świństwo po nitro które oblepiło motorek i jeszcze go nie wyrzucam jak juz pisałem wczesniej, preparat do usuwania wszelkich g.....tych starych też z silników, nazywa się "XXL SUPER TEN Do Przypaleń ", usuwa zestaloną rycynę, laki, smoły itd. Ale uwaga , ze względu na zawartość NaOH żre Alu i jego stopy, więc szczoteczta i pod gorąca wodę...Polecam NITRO absolutnie NIEEEE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi