dami Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Witam. Moja przygoda z budową modelu motorówki miała dość długą przerwę. Łódkę zacząłem budować 5 lat temu. Plany ściągnąłem z internetu i tak zacząłem budowę. Siedzimy teraz w domach więc postanowiłem odkurzyć temat . W związku z tym że, jest to moja pierwsza łódź i nie mam zbyt dużej wiedzy, potrzebuję pomocy z elektroniką i dobraniem śmigła. Pierwsze pływanie już było, ale efekt nie był zadowalający. Chciałbym poradzić się, co włożyć, żeby pływała szybciej. Wiem, że demon prędkości to nie będzie, ale myślę, że można z niej wyciągnąć trochę więcej ...ale może zacznę od początku Wrzucę parę zdjęć z budowy, podam wymiary i z czego jest zbudowana łódź : długość : 85 cm szerokość : 18 cm waga: 1.4 kg materiał: wręgi sklejka 4mm, poszycie 1mm, Elektronika: - silnik zapożyczyłem z auta rc Rustlera, bezszczotkowy velineon 3500, - regulator : mystery 200A 2-6 LiPo Wrzucam filmik z pierwszego pływania : 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Jeżeli to był max to efekt mały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zipp Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Podejrzewam że bez doświadczenia trudno dobrać do silnika z samochodu odpowiednią śrubę, która w pełni wykorzysta jego możliwości i jednocześnie nie przeciąży. Silniki lotnicze mają zalecane rozmiary śmigieł przez producenta które są dobrym punktem odniesienia. Podejrzewam że podobnie jest z silnikami do łódek. Może powinieneś pomierzyć "w wannie" prąd jaki pobiera silnik na maxa by zorientować się w jakim stopniu ta śruba go obciąża? Koledzy od łódek powinni mieć na to jakieś sposoby.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dami Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2020 7 godzin temu, kaczma2 napisał: Jeżeli to był max to efekt mały. Wiem, dlatego potrzebuje porady jaki silnik najlepiej kupić i jaką śrubę napędową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2020 2000-2200kv średnicy 36 mm długości 70-80 . Zasilanie 4s lipo i śrubę 42mm przystosowana do polzanurzenia . O ile masz prawidłowo wklejony wał . Powinno na takim zestawie odlecieć z wody . A już widzę że wał jest wklejony zle ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dami Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2020 3 godziny temu, zipp napisał: Podejrzewam że bez doświadczenia trudno dobrać do silnika z samochodu odpowiednią śrubę, która w pełni wykorzysta jego możliwości i jednocześnie nie przeciąży. Silniki lotnicze mają zalecane rozmiary śmigieł przez producenta które są dobrym punktem odniesienia. Podejrzewam że podobnie jest z silnikami do łódek. Może powinieneś pomierzyć "w wannie" prąd jaki pobiera silnik na maxa by zorientować się w jakim stopniu ta śruba go obciąża? Koledzy od łódek powinni mieć na to jakieś sposoby.. Planuje kupić nowy silnik i do tego śrubę. Na próbę włożyłem silnik od auta. Chcialbym , żeby ktoś pomógł mi dobrać odpowiedni sprzęt do mojej łódki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Czytałeś co napisałem , ? To nie jest w przypadku łódek takie chop jak w autach czy samolotach . Nie ma gotowych tabelek , są różne śruby nawet tej samej średnicy i skoku powodują ze model zachowuje się inaczej . Podałem Ci startowy zestaw na którym to pojdzie jak przekleisz wał na płasko bo teraz jest zle. W zakręcie ten model utonie z takim wałem jak zacznie pływać szybko . 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zipp Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2020 11 minut temu, dami napisał: Chcialbym , żeby ktoś pomógł mi dobrać odpowiedni sprzęt do mojej łódki kolego skorzystaj z rady Michała bo widać, że wie co pisze.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Wie doskonale bo poświęciłem temu naście lat życia , ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dami Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2020 W dniu 5.04.2020 o 22:10, mike217 napisał: Czytałeś co napisałem , ? To nie jest w przypadku łódek takie chop jak w autach czy samolotach . Nie ma gotowych tabelek , są różne śruby nawet tej samej średnicy i skoku powodują ze model zachowuje się inaczej . Podałem Ci startowy zestaw na którym to pojdzie jak przekleisz wał na płasko bo teraz jest zle. W zakręcie ten model utonie z takim wałem jak zacznie pływać szybko . Nie zauważyłem co napisałem, dzięki za podpowiedz. Wał jest już pod mniejszym skosem, ale nie płasko. Poprawić go jeszcze ? Czy regulator, jak na zdjęciu, będzie dobry? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Pokaz całe dno tego modelu . Wydaje się ze jest za duży kąt. Regulator może być . Byleby miał wodę cały czas Tak wklejony wał spowoduje przyklejenie modelu do wody, kosztem prądu . Pamietaj ze taki model żeby pływać w ślizgu musi „wyjść” z wody na stępkę , musi wiec być także wyważony w obu osiach . Ale jednak żeby przejść do wywazania go trzeba mu zapewnić moc aby z wody wyszedł . Środek ciężkości w osi poprzecznej przyjmij od razu na start 28 procent długości kadłuba licząc od rufy . 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dami Opublikowano 3 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2020 Wał wyprostować robiąc nowy otwór wylotowy wyżej, czy spróbować obniżyć silnik ? Co do silników, czy któryś z nich będzie dobry ? https://www.aliexpress.com/item/4000033511198.html?spm=a2g0s.8937460.0.0.7fd92e0e16fmel https://www.aliexpress.com/item/33053733317.html?spm=a2g0s.8937460.0.0.7fd92e0e16fmel https://allegro.pl/oferta/silnik-bl-motor-3660-kv2600-1-10-2s-4s-lodz-car-rc-7416147822 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 3 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2020 Wał musi być rownolegle do dna,dopuszczalny kąt to 0,5 st na minus względem rufy.Zakladajac ze rufa jest pod kątem 90st w stosunku do dna.Patrąc na fotke u Ciebie wał ma ok 10st Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 4 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2020 Otwór pod wał na paweży 9mm od od kantu dna. Wał ma wychodzić płasko, nawet bym powiedział, że z pół stopnia ale do góry. Patrzac na model od tyłu, wał przesuniety 1,5-2mm na prawą burtę. Wał i silnik ma się rozumieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi