zuzia2013 Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Jestem początkujący. Mam motoszybowiec a zimą zbudowałem Wicherka 25 a teraz składam Fun Cuba. Latem ubiegłego roku doświadczony kolega modelarz zaczął mnie uczyć latać motoszybowcem. Jednak nauka latania przychodzi mi z dużym trudem. Pomyślałem sobie, że kupię jakiś tani symulator z kontrolerem i mój wybór padł na FLYSKY SM 600 z sklepu modelarskiego Modelemx za 135 PLN. Czy ten symulator ułatwi mi naukę latania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Jak masz swoja aparaturę to lepiej kup kabelek co się wpina do gniazda trenera i USB. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuzia2013 Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Ja mam aparaturę Radiolink AT9s. Czy Kolega byłby tak uprzejmy i jakiś symulator w rozsądnej cenie by mi polecił. Jak napisałem jestem początkujący i jeszcze rok temu nie miałem pojęcia co to jest modelarstwo RC. Chodzi mi o to aby podłączyć się do komputera i latać bez potrzeby pobierania jakiś programów z internetu bo w "komputerach" też nie jestem mocny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Juz ci pisalem gdzie indziej ze sa darmowe symulatory. Mysle ze lepiej sie uczyć na własnej aparaturze. Na poczatku wszystko przeszkadza i nie jest tak Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2020 To co chcesz kupić to tylko kontroler. W windowsie rozpozna się jako kontroler gier. Tak czy siak, będziesz musiał ściągnąć i zainstalować oprogramowanie, np symulator RC Multiflight: http://multiflight.multiplex-rc.de/MULTIFlight_setup.exe A skoro masz już aparaturę to możesz kupić taki kabelek https://allegro.pl/oferta/uniwersalny-kabel-usb-symulatora-dla-futaba-jr-esk-9181236249 i też będziesz miał to samo co chciałeś a taniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuzia2013 Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Jak pisałem zaczynam uczyć się modelarstwa RC. I o symulatorach jeszcze też mało co wiem. Ale o to mi chodziła żeby nie kupować nowej aparatury czyli kontrolera a robić ten symulator na swojej aparaturze. Bardzo dziękuję Robertus, że mnie "oświeciłeś" w temacie symulatorów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuzia2013 Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2020 W dniu 24.04.2020 o 21:49, robertus napisał: To co chcesz kupić to tylko kontroler. W windowsie rozpozna się jako kontroler gier. Tak czy siak, będziesz musiał ściągnąć i zainstalować oprogramowanie, np symulator RC Multiflight: http://multiflight.multiplex-rc.de/MULTIFlight_setup.exe A skoro masz już aparaturę to możesz kupić taki kabelek https://allegro.pl/oferta/uniwersalny-kabel-usb-symulatora-dla-futaba-jr-esk-9181236249 i też będziesz miał to samo co chciałeś a taniej. Tak jak Tobie Robertus napisałem, "oświeciłeś" mnie w temacie symulatorów. Wiem dziś, że symulator można kupić lub ściągnąć darmowy z internetu. Wiem również, że symulator można zainstalować na własnej aparaturze ale również na jakimś kontrolerze. Spotkałem się na Naszym Forum z opinią że szkoda "tłuc" własnej aparaturze na symulatorze i lepiej kupić jakiś kontroler. Chociaż moja aparatura tj. Radiolink AT 9s to podobno żadna aparatura. Zdecydowałem się więc kupić w sklepie Modelemax kontrolera FlySky Sm 600 za 135 PLN. Na stronie internetowe MODELEMAX piszą, że dostarczają tego FlySky Sm 600 wraz z płytą z programem. Otrzymałem tylko kontrolera bez płyty z programem więc zadzwoniłem do tego sklepu z pytaniem dlaczego nie dostałem programu. Facet mi odpowiedział, że widocznie producent już nie załącza płyty z programem i trzeba sobie samemu ten program zciągnąc ze strony producenta. Zapytałem czy mi powie jak ten program zciągnąć bo urodziłem się w ubiegłym wieku gdzie nie było jeszcze prawdziwych komputerów a jedynie ATARI i w komputerach nie jestem "Orłem". No to mi odpowiedział, że w takim razie nie ma co mi tłumaczć bo i tak nie pojmę i mam sobie poszukać jakiego chłopaka bo oni wiedzą jak to zrobić. Tak zostałem potraktowany przez MODELEMAX. W związku z tym mam do Ciebie Robertus pytanie następujące: czy TY miałbyś cierpliwość i czas napisać mi krok po kroku, w sposób dla mnie zrozumiały, jakie muszę podjąć działania abym mógł ten program symulatora na swój komputer zciągnąć i go uruchomić. Teraz jak podłączam kontrolera do komputera to tylko piknie jakbym podlączał pendrajva. W swoim komputerze mam Windows 10 Home. Pozdrawiam Adam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Zobacz czy po podłączeniu tej aparatury jak piknie to pojawia się w Kontrolerach gier coś jak pad albo FLYSKY itp a jak odepniesz to znika coś stamtąd. Jeśli tak to sugeruj się tym filmikiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuzia2013 Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Bardzo dziękuję Robertus za filmik. Jestem na tym etapie, że doświadczony Kolega w komputerach kierując mną telefonicznie pomógł mi zciągnąć na mój komputer symulator Phenixa. Program mam w komputerze ale jest zip, a rozpakować i tak nie potrafię. Kolega obiecał, że program rozpakuje i skolibruje z nim FlySky sm600. Pozdrawiam AK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuzia2013 Opublikowano 1 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2020 Robertus , chciałbym Cię poinformować, że kolega uruchomił na moim komputerze symulator Pheonixa i rozpocząłem ćwiczyć z motoszybowcem i FunCubem. Pozdrawiam. Adam 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 1 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2020 Dobre wiadomości! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi