Vesla Opublikowano 22 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2020 Zanim koledzy zaczną wieszać na mnie psy za "Antywarsztat" proszę zrozumieć, ze ta metoda przeznaczona jest dla tych co z różnych powodów nie decydują się na zbudowanie ramki i innych takich gadżetów do obkurczania PET. Zrobiłem taki foto poradnik jak ja wykonuję owiewki z butelki PET, metodą "chałupniczą". Metoda w założeniu miała być prosta i nie angażująca niepotrzebnych zasobów. Można tak uzyskać całkiem znośne lub dobre owiewki do samolotów. Oczywiście jak wykonujemy makietę to trzeba wybrać lepszą metodę, ta wystarczy do prostych modeli. w pierwszej kolejności wykonujemy model kabiny z warstw pianki. Oszlifowany model pokrywamy włóknem szklanym i żywicą. Minimum dwie warstwy. Szlifujemy do uzyskania pożądanej gładkości. Robert, proponuje jeszcze szpachel samochodowy w celu uzyskania gładzi. Jestem za. Jak zrobisz model z balsy będzie łatwiej. Laminat jest po to aby się pianka nie zapadła w wyniku działania ciepła. Model wkładamy w butelkę i dociskamy jakąś deską. Ważne żeby butelka owinęła się wokół modelu. Całość włożona "na wcisk". Deskę mocujemy ściskami do stołu. Ten pilnik jest tam do naciągania materiału w czasie kurczenia. Wiem, można zastosować coś innego ale ja miałem pilnik Sorki. Opalarką nagrzewamy butelkę. Trzymamy ją ok 2-5cm z dala od butelki. Ogrzewamy dość szybko unikając długiego trzymania w jednym miejscu. Jest to ważne żeby nie zagrzać modelu pod spodem bo się zapadnie. Mimo to jak zauważycie, można zagrzać butelkę PET wystarczająco mocno aby wygładziły się złamania i zagięcia materiału. Starami się obkurczać równomiernie z każdej strony. Obkurczamy całą butelkę na modelu i desce. Markerem niezmywalnym zaznaczamy krawędź końca modelu. Czyli dolną linię owiewki. Teraz wystarczy wyciągnąć deskę i odciąć model. Gotowe. Reszta na modelu. 3 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 23 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2020 Świetny tutorial. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 23 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2020 Własnie tą metodą zrobiłem sobie kabinkę?, 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyś63 Opublikowano 23 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2020 Witam Jak kolega wzmocnił brzegi kabinki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 23 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2020 2 godziny temu, Krzyś63 napisał: Witam Jak kolega wzmocnił brzegi kabinki. To jest ramka z blaszki aluminiowej 0,3mm i doklejona do kabinki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyś63 Opublikowano 23 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2020 Czyli puszka po piwie??... A klej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 24 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2020 A tutaj sa dwa podobne sposoby, jeden bardziej "sophisticated" a drugi podobny. Zrodlo: RCME August 2013 Zrodlo: RCME September 2015 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyś63 Opublikowano 1 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2020 Witam A czym koledzy przyklejacie "wydmuchaną" kabinę do konstrukcji? Pozdrawim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 1 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2020 Na pewno nie cyjanoakrylem bo od oparów matowieje szybka. Ja używam kleju polimerowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 1 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2020 16 minut temu, Krzyś63 napisał: Witam A czym koledzy przyklejacie "wydmuchaną" kabinę do konstrukcji? Pozdrawim Formula "560", Canopy Glue, Pacer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vesla Opublikowano 1 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2020 Uhu por. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 3 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2020 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi