Skocz do zawartości

Opinia o odbiorniku Assan X8R7

meteor

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Chcę zakupić ww odbiornik z krótką anteną do modelu Extry 300 1,8m. Mam pytanie czy ktoś może testował zasięg tego odbiornika? Na stronie UH jest bardzo dużo opinii ale wolałbym gdyby się wypowiedział jakiś Polak :) Odbiornik chcę również zastosować do większego szybowca termicznego (3m+)

z góry dziękuję

Marcin

(a dlaczego ten z krótką? Bo jest w zestawie z modułem :) )

Opublikowano

Jestem w trakcie testów. Model leżący na ziemi. Odszedłem na jakieś 150m i wszystko gra. W powietrzu też - ale na razie to tylko ESA Ki61. Wiem że Zbig z forum Alexa lata Easy Gliderem do granicy widzialności. Marcin (Aimez też z forum Alexa) lata na jakiejś spalince.

Więcej testów wkrótce.

Opublikowano

Mam tych odbiorników (krótka antena) chyba 4 lub 5. Najdalej latałem zagim (leciutki, termika) w granicach widoczności (około 400m). W tym akurat modelu to był test systemu Assan. Odbiornik był "zagrzebany" w plątaninie przewodów od serw i regulatora. Sam odbiornik leżał praktycznie na regulatorze. Zero problemów.

Używam tych odbiorników we wszystkich modelach, nigdy nie miałem kłopotów.

W szybowcach 2 m mam zamontowane te same odbiorniki (mam 4 szt), ale z długimi antenkami. Starałem się rozmieścić anteny zgodnie z zaleceniami, aby nie kusić losu :D. Loty do 650m wysokości. Nigdy żadnych kłopotów. Jak do tąd, nie stosuję zalecanych przez Assana kondensatorów.

Aktualnie mam w sumie chyba 10 odbiorników Assana i dwa moduły nadawcze i, odpukać, nie trafiłem na wadliwy egzemplarz.

Opublikowano

japim napisz proszę gdy przeprowadzisz testy :)

dzięki za odpowiedzi, może ktoś z was przeprowadził by test i zmierzył zasięg na ziemi?

Opublikowano

Otrzymałeś komplet odpowiedzi, na tym forum i u Alexa jest sporo pozytywnych opinii i żadnej AFAIR negatywnej. W sklepie też pozytywne komentarze. Czego chcesz więcej? Kwitu z podpisem Pana Boga?

PS. Przemek napisał o teście zasięgu na ziemi, jest ich też sporo w sieci.

Opublikowano
Otrzymałeś komplet odpowiedzi, na tym forum i u Alexa jest sporo pozytywnych opinii i żadnej AFAIR negatywnej.

Zgadza się, ale nikt nie napisał maxymalnego zasięgu co bardzo mnie ciekawi. Aimeizi na forum Alexa pisał że na ziemii miał 100m... a w powietrzu latał na granicy widoczności.

Testy w sieci są ale nie w j. polskim, myślę że to co będzie w tym temacie posłuży nie tylko mnie. Nie wszyscy znają język angielski.

Opublikowano

I nikt nigdy nie poda "maksymalnego zasięgu". Bo zależy od warunków eksperymentu i w warunkach amatorskich zawsze jest kłopot z pomiarem.

Czy nie uważasz, że określenie "działa na granicy widoczności" wyczerpuje temat?

W zasadzie trzeba by wykonać ryzykowny pomiar przy użyciu kamery na pokładzie i GPS, żeby określić zasięg maksymalny.

Opublikowano
Loty do 650m wysokości

Ja robiłem test najtańszego (wtedy) odbiornika Assana X8R6 na ziemi.

600m o ile domy nie zasłaniają - odbiornik leżał w samochodzie na desce rozdzielczej, nadajnik w domu na parapecie.

PS

Opisane tu na forum.

Inne głupoty z wkładaniem urzadzeń Assana do pralek automatycznych również.

Nic to nie daje konkretnego, ale zaspokoiło moją ciekawość co by było, gdyby lacąca pralka nagle wchłonęła mój model razem z odbiornikiem :wink:

Opublikowano
Czy nie uważasz, że określenie "działa na granicy widoczności" wyczerpuje temat?

Uważam że nie, ponieważ zależy to od wielkości modelu. Model 1m będzie widać powiedzmy 200-300m a 3m będzie widać 800m i więcej...

Proszę zakończmy temat, dowiedziałem się wystarczająco dużo ;)

• 6 lat później...
Opublikowano

Troche odgrzeję starego kotleta.

Dzisiaj byłem oblatać swoje dwie maszynki. Przed drugim startem spotkała mnie taka oto niespodzianka:
https://www.youtube.com/embed/ao3XQ4J1tBM
https://youtu.be/ao3XQ4J1tBM

Odbiornik jakby się zawieszał.
Czy ktoś spotkał się z czymś takim?
Mam podłączony kondensator. Pakiet NiMh 600 4.8V ładowany wczoraj na full. 
Co dziwniejsze dokładnie takie samo zachowanie miał na modelu którym poleciałem 10 minut wcześniej - tam było zasilanie z UBEC'a 5V. Tylko, że zwaliłem to na "ochłodzoną elektronikę" - cokolwiek to miało znaczyć. Oprócz tego zauważyłem że serwa MG90 przy niskiej temperaturze strasznie wolno pracują - ale to temat na inną dyskusję. Już kiedyś spotkało mnie coś takiego - latając małym ESA, wieczorową porą, na trawie zaczęła się zbierać juz rosa i model w locie na mnie dwa razy zaprzestał współpracy (tylko że tam był odbiornik X8R6, ale moduł nadawczy ten sam). 

Zaczynam podejrzewać antenę od modułu nadawczego Assana (niedokręcona, załamana - etc) lub jakieś kiepskie styki na połączeniu radio-moduł (ale nie słyszałem żadnego bipania, które mogłoby świadczyć o odłączeniu modułu od radia). Czy to już radio i modulator PPM się kończy?

Opublikowano

Miałem coś podobnego z modułem X8J kilka lat temu. Po dotknięciu lub naciśnięciu anteny nadawczej w okolicy gniazda problem pojawiał się lub znikał. Zmieniłem wszystko na moduł X8-hack - problem zniknął i używam tego modułu go do dziś. Wydaje mi się że był problem z wlutowanym gniazdem antenowym na płytce X8J.

Opublikowano

No i teraz dylemtat.

Rozbierac modul i probowac naprawic (mam w sumie 5 odbiornikow po 25 - 30 USD). Z obecnym uszkodzeniem strach latac - zawsze co prawda moge wrocic do 35 lub 40 Mhz... gdzie w sumie nie bylo tak tragicznie.

Kupic nowy hack module Assana (50USD).

Czy zmieniac system na FrSky (hack module z telemetria tylko 35USD + odbiorniki po 25 - 40 USD). Wlasciwie to moglbym miec nawet diversity Assan + FRsky w jednym, bo w obudowie Multiplexa i pulpicie mam jeszcze duuuzo miejsca.

Opublikowano

No ja zrobiłem tak że ostatecznie dokupiłem frSky i teraz mam dwa moduły (frSky  +Assan). Sporo się naczytałem o niezawodności frSky'a no i czas bindowania zdecydował że go kupiłem. Assana trzymam tylko dlatego bo mam kilka małych odbiorników 4 i 6ch i używam do drobnicy.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.