kudzu Opublikowano 4 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2020 Cześć, pierwszy mój post, zaraz po powitaniu, miał dotyczyć stawiania na płozy Belta CPX. Ale, ponieważ na razie sobie radzę, chciałbym zapytać o coś zupełnie innego. Jak w temacie - czy z aparatur Modela T6 AM 27 i Signal FM7 można wyciągnąć sygnał PPM? Któraś z nich (może obie) miała funkcję instruktora (gniazdo DIN) - ponoć można było łączyć obie kablem i przejmować kontrolę. Może tam wykorzystywany był ten rodzaj modulacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bodzioch Opublikowano 5 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2020 Połączenie tych nadajników bez przeróbki jest nie możliwe. Nadajnik FM7 ma gniazdo uczeń - instruktor ale wtedy to inaczej działało. Nadajnik ucznia (taki sam)nie miał pakietu zasilającego. Napięcie dostawał z nadajnika instruktora gdy jego nadajnik był wyłączony, w chwili zagrożenia modelu instruktor włączał swój nadajnik i odcinał nadajnik ucznia od napięcia i przejmował kontrolę. Nadajniki oczywiście musiały mieć ten sam kanał . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksdl Opublikowano 6 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2020 Masz tu instrukcję ze schematem do Pico SignalFM7, może się przyda. Tego GIF-a ze schematem (schaltplan) otwiera mi Sumatra PDF i Firefox. Gniazdo trenera/ładowania tak ja Andrzej wyżej opisał. piko_signal_fm7_funkfernsteueranlage.zip Piko Signal FM7 schemat.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kudzu Opublikowano 7 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2020 W dniu 5.07.2020 o 11:20, Bodzioch napisał: Połączenie tych nadajników bez przeróbki jest nie możliwe. Nadajnik FM7 ma gniazdo uczeń - instruktor ale wtedy to inaczej działało. Nadajnik ucznia (taki sam)nie miał pakietu zasilającego. Napięcie dostawał z nadajnika instruktora gdy jego nadajnik był wyłączony, w chwili zagrożenia modelu instruktor włączał swój nadajnik i odcinał nadajnik ucznia od napięcia i przejmował kontrolę. Nadajniki oczywiście musiały mieć ten sam kanał . Nie do końca o to mi chodziło, ale mimochodem odpowiedziałeś na moje pytanie - dzięki. Czyli w tamtym rozwiązaniu oba nadajniki działały aktywnie (nie jednocześnie), a wybór nadajnika polegał na przełączaniu zasilania; oba musiały mieć takie same kwarce - proste i skuteczne. W obecnych rozwiązaniach, ponieważ odbiornik paruje się z tylko jednym nadajnikiem, to pomiędzy aparaturami przekazywany jest sygnał sterujący z modulacją PPM, a aktywnie nadaje tylko jedna aparatura. Stąd dawniej na zewnątrz wypuszczano zasilanie, a teraz PPM lub inne. 21 godzin temu, ksdl napisał: Masz tu instrukcję ze schematem do Pico SignalFM7, może się przyda. Na pewno się przyda - prześledzę schemat i może coś wydumam. Generalnie za moim pytaniem stała chęć wykorzystania tych aparatur do symulatorów, a że powszechne i tanie są teraz interfejsy PPM/USB, dlatego o sygnał PPM z tych nadajników zapytałem. Mam jednak przeczucie, że to gra niewarta świeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksdl Opublikowano 7 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2020 Punkty M02 i M03 to wyjścia z kodera, w obydwu jest dostępna cała ramka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksdl Opublikowano 7 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2020 Pogrzebałem trochę w materiałach archiwalnych i jednak mam co nieco dokumentacji do aparatur Modela. Miały one już wyjście trenera zrealizowane tak jak współczesne produkty, w gnieździe DIN5 jest już sygnał kodera. schema_zapojeni_rc_souprav_Modela.zip Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kudzu Opublikowano 9 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2020 @ksdl dzięki! Bardzo bogata dokumentacja! Jest nadzieja. Przy najbliższej okazji wezmę aparaturę od ojca i ruszę do boju z oscyloskopem. Jeśli uda mi się podłączyć któryś z nadajników do komputera, to tata będzie miał miłą niespodziankę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi