witold_pi Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2020 W którą stronę patrząc od śmigła na silnik kręci się jaskółka 2,5cm3 sterowana wałem? Mam tylko prawe śmigła ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2020 (edytowane) 4 minuty temu, witold_pi napisał: W którą stronę patrząc od śmigła na silnik kręci się jaskółka 2,5cm3 sterowana wałem? Mam tylko prawe śmigła ? kręci się w prawo ( patrząc z przodu) poszukaj na Alledrogo białego smigła Jena, bardzo dobre dla Jaskółki- ktoś niedawno sprzedawał Edytowane 14 Sierpnia 2020 przez d9Jacek uzupełnienie wiadomości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witold_pi Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2020 czyli lewego śmigła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Mnie uczono że patrzy się od tyłu ,czyli prawe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr28 Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2020 21 minut temu, Henio napisał: Mnie uczono że patrzy się od tyłu ,czyli prawe Oczywiście że tak,ale tylko dla pierwszej części zdania . Tak oznaczamy wszelkie strony czy to w samochodach,czy to w samolotach-zawsze z pozycji kabiny samolotu,tak jak byśmy go pilotowali a samochodu tak jak siedzi się za kierownicą.Po prawej ręce prawa strona pojazdu, lub prawe skrzydło samolotu. Skoro Jacek napisał że śmigło w Jaskółce kręci się w prawo patrząc od przodu to od strony pilota kręci się w lewo i w związku z tym jest to śmigło lewe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Moja Jaskółka 0 kręci w prawo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Godzinę temu, witold_pi napisał: W którą stronę patrząc od śmigła na silnik kręci się jaskółka 2,5cm3 sterowana wałem? " patrząc od śmigła na silnik"....jak byście to Panowie zinterpretowali ?? ja zrozumiałem tak, .........[...stoję przed silnikiem z załozonym śmigłem i pytam się w którą to stronę kręci się ten silnik ?...] odpowiedż brzmi w prawo.... Henio napisał ..." "Mnie uczono że patrzy się od tyłu "......i to jest prawidłowe spojrzenie ?.....,czyli no właśnie ???".....ale smigło kręci się w lewo...więc lewe a nie prawe 2 minuty temu, Henio napisał: Moja Jaskółka 0 kręci w prawo nie neguję...ale wszystkie te co mam jak i PK1, bo to protoplasta Jaskółki kręcą się w lewo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Moja Jaskółka lata od lat w Wicherku i kręci w prawo a te następne ssane przez membranę kręciły w obie strony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2020 (edytowane) 7 minut temu, Henio napisał: te następne ssane przez membranę kręciły w obie strony to oczywiste...symetryczny rozrząd a Wicherka z Jaskółką gratuluję?? Edytowane 14 Sierpnia 2020 przez d9Jacek uzupełnienie wiadomości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2020 To taki dyżurny model na zlot Wicherków w Wilczych Laskach Witek zaraz mnie opieprzy że zaśmiecam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witold_pi Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Ależ skąd zapytam tylko czy to W25? Zadałem pytanie z punktu widzenia faceta walącego w śmigło paluchem ? a raczej wskazicielem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Co do kierunku kręcenia się wału w Jaskółce 0, bo o tą z pewnością chodzi to w instrukcji napisano tak: "Kierunek obrotów - lewe (patrząc w kierunku lotu)" Nie chce mi się teraz jej szukać, ale jak znajdę to wrzucę foto. Moja Jaskółka 0 chodzi w obie strony :-)) Coś na ten temat było już wałkowane tutaj: https://www.adriansmodelaeroengines.com/catalog/main.php?cat_id=173 Dobra na szybko znalazłem instrukcję z PK-1, zdjęcia w załączeniu, w instrukcji Jaskółki 0 jest tak samo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Tak jak pisze Paweł ten silnik pewnie chodzi w dwie strony,teraz sobie przypomniałem jak byłem bardzo młody to robiłem śmigła[innych nie było] lewe do Jaskółki. Moja Jaskółka z czerwoną głowicą ma wybity numer 6839. Witek tak to Wicherek 25 z materiałów takich jak na planie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witold_pi Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2020 ok dzięki czyli zamawiam lewe śmigło 9x6 bo innych już nie widzę w sklepach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2020 a teraz taka ciekawostka dot Jaskółki 0, nie jest wykluczone że były Jaskółki 0 z prawym wałem. W materiałach które otrzymałem od niezyjącego już Waldemara Salacha, jest rozrysowany taki wał... A teraz pytanie? Część silników pokazanych na zdjęciach na stronie Adriana ma aluminiowe podkładki pomiędzy karterem a kołnierzem tuleji cylindra. Kto wie po co?? ps. no i straszny babon, wzięty z ksiązki Jima Dunkina, ale powinien to usunąc....silnik który ma robic za WN 2,5 ( nb cudoo "wyprodukowane) przez jednego z naszych kolegów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2020 W moim silniku jest jakaś czarna podkładka,nigdy nie rozbierałem tego silnika.Jacek oświeć nas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2020 (edytowane) kaganek oswiaty zapalił kolejny , niezyjący już znakomity modelarz Jerzy Zwoliński.. ale poczekajmy..może ktoryś z kolegów będzie wiedział, czemu jedne miały a drugie nie miały.. ps. podpowiedz zawarta jest w instrukcji Edytowane 14 Sierpnia 2020 przez d9Jacek uzupełnienie wiadomości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Na tym filmie wyraźnie widać ze jaskółka jest lewo-obrotowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi