witold_pi Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Jak najbardziej jestem za starymi technologiami np kolejny temat jak zrobić drewniane śmigło na "starą modłę"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Witek, Q........a.....precyzyjnie na jaką modłę ??? I wojna światowa, II wojna światowa ? i do czego to śmigło ma być ? chcesz dokładnych, prezyzyjnych informacji to sam to stosuj wiem ,wiem do samolota ale....??? 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witold_pi Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2020 do silników ,modelarskich z lat 40-60 ub wieku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Godzinę temu, witold_pi napisał: do silników ,modelarskich z lat 40-60 ub wieku Takie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2020 9 minut temu, stema napisał: Takie? Czy to śmigło , z tego RWD 6 było zrobione z DELTY ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Nie, to nie. Było wypiłowane z klocka bukowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2020 1 godzinę temu, witold_pi napisał: do silników ,modelarskich z lat 40-60 ub wieku materiały zródłowe , takie pierwsze z brzegu: 1/ miniaturowe lotnictwo część 1 ( ja mam z 1963 roku, nie wiem co w innych wydania) 2/ budujemy silniki do modeli latajacych- opis budowy smigła + szablony ( silnik TD4) 3/ silniki- podręcznik inż Felgiebla wyd.Wrocław 1942 4 /silniki modelarskie -autor Nementowski - kopia ksiązki Felgiebla 5/Modelarstwo lotnicze- Oleg Gajewski- wyd polskie i rosyjskie wydaje mi się ale wszystkie pozycje zastały zeskanowane i są w Forumowej bibliotece materiały do robienia śmigieł( drewnianych) to: drewno bukowe drewno grabowe DELTA klejonka mahoń/buczyna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witold_pi Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2020 a gdzie jest ta forumowa biblioteka? Co to jest DELTA? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2020 DELTA= drewno ulepszone, materiał powstały przez sklejenie klejem fenolowym wielu warstw obłogi.Proces ten prowadzony jest na gorąco i pod dużym ciśnieniem. Moim zdaniem najlepszy materiał na smigła i odpowiedzialne elementy konstrukcji modelu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2020 2 godziny temu, d9Jacek napisał: DELTA= drewno ulepszone, materiał powstały przez sklejenie klejem fenolowym wielu warstw obłogi.Proces ten prowadzony jest na gorąco i pod dużym ciśnieniem. Moim zdaniem najlepszy materiał na smigła i odpowiedzialne elementy konstrukcji modelu W F2C odeszliśmy od DELTY i odlewaliśmy śmigła z żywicy z nitkami szkła jako zbrojenie. Mariusz, z czego teraz robicie śmigła? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2020 (edytowane) 42 minuty temu, stema napisał: W F2C odeszliśmy w F1C też, w F2A chyba też.... ale w klasie tzw "śmigieł struganych " to lepszego nie ma a Witek o takie się pytał 4 godziny temu, witold_pi napisał: a gdzie jest ta forumowa biblioteka? Rózne Edytowane 21 Sierpnia 2020 przez d9Jacek uzupełnienie wiadomości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Jeśli Witek potrzebuje śmigło makietowe to nie ma innego wyjścia tylko pilnik w rękę. ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witold_pi Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2020 15 godzin temu, d9Jacek napisał: materiały zródłowe , takie pierwsze z brzegu: 1/ miniaturowe lotnictwo część 1 ( ja mam z 1963 roku, nie wiem co w innych wydania) 2/ budujemy silniki do modeli latajacych- opis budowy smigła + szablony ( silnik TD4) 3/ silniki- podręcznik inż Felgiebla wyd.Wrocław 1942 4 /silniki modelarskie -autor Nementowski - kopia ksiązki Felgiebla 5/Modelarstwo lotnicze- Oleg Gajewski- wyd polskie i rosyjskie wydaje mi się ale wszystkie pozycje zastały zeskanowane i są w Forumowej bibliotece Jacku gdzie jest ta biblioteka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2020 (edytowane) W dniu 21.08.2020 o 14:16, witold_pi napisał: Jacku gdzie jest ta biblioteka? nasze Forum->>>>rózne->>>>biblioteka ale również TU tu też http://retrolib.narod.ru/models2.html Edytowane 28 Sierpnia 2020 przez d9Jacek uzupełnienie wiadomości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
merlin71 Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRoman Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2020 W dniu 21.08.2020 o 21:20, merlin71 napisał: Według tych zasad wykonałem wiele śmigieł i zawsze z sukcesem.To były trój warstwowe klejonki dla rozmiaru 24x8. . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi