Skocz do zawartości

Model DLG ekonomicznie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry!

Kilka lat temu byłem szczęśliwym posiadaczem modelu DLG „Bravo”. Model używany, stan dobry, za 500 złotych.

Jestem bardziej lataczem i zastanawiam się, czy jest szansa znaleźć coś sensownego w okolicach 1-1,5K, co będzie latało równie dobrze jak Bravo.

Miłego dnia!

Opublikowano

Da się, ale trzeba mieć sporo szczęścia. Ostatnio pojawiła się  oferta modelu Salpeter, akurat w Twoim budżecie. Lepiej latającego modelu nie było na świecie ;)

Opublikowano

Połączenie dobrych osiągów z wyjątkowo przyjazną charakterystyką sterowania.

21 godzin temu, twardyp napisał:

Czyli w takim budżecie tylko używanych szukac, tak żeby to było sensowne?

Nowych modeli poniżej 1,5 tyś. jest bardzo mało na rynku i są to raczej modele dla początkujących, ze słabymi osiągami, np. Longshot 4, Maat 1.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Może podepnę się do tego wątku. Też szukam modelu DLG w cenie około 1500-2000zł w wersji gotowej do lotu (bez odbiornika lub z odbiornikiem spektrum).

Znalazłem taką ofertę:

https://allegrolokalnie.pl/oferta/comet-f3k-or-wersja-arf-d6q

Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć czy to będzie dobry model dla początkującego. Ewentualnie może ktoś słyszał o innych tego typu modelach na sprzedaż?

I może jeszcze jedno pytanie. Czy taki model da się wysłać kurierem, czy to za duże ryzyko i powinno się tylko kupować osobiście?

Opublikowano

Kszysztofie, model Comet jest wyczynowym modelem klasy f3k produkcji Pana Adama Siamy . Z tego co mi wiadomo to dobre i doskonale wykonane modele. Do nauki rzucania w zasadzie każdy model DLG się nadaje , natomiast do nauki latania nie polecam , ponieważ są to modele z natury bardzo delikatne i drogie a podczas procesu nauki sterowania nie da się uniknąć uszkodzeń modelu.Z resztą jak nie umiesz latać to nawet nie próbuj rzucać bo z pewnością  zniszczysz model.Najpierw trzeba opanować podstawy sterowania tzn. prawidłowe zakręty , krążenie , lądowanie a dopiero potem starty DLG. Także w skrócie: Do nauki latania DLG : tak .Do nauki latania jako pierwszy model: nie.

• Lubię to 1
Opublikowano

Dzięki za informację. Myślę, że z lataniem dam sobie radę (chociaż doświadczenia mam raczej mało). Ale rzeczywiście szukam chyba coś bardziej wytrzymałego. Kiedyś miałem Bobolinka z ArtHobby i to był taki fajny model, który można łatwo zabrać i latać w różnych miejscach. Tylko 1m rozpiętości to trochę mało.

Ale mam takie trochę sprzeczne wymagania. Z jednej strony dobry model do nauki latania w termice (czyli lekki), ale z drugiej strony nie za duży, wytrzymały, no i poprzez, że mieszkam na wybrzeżu, to radzący sobie z wiatrem ?

Opublikowano

A ja się Arku z Tobą nie zgodzę.

Wychodzę z założenia, że pierwszy model lepiej kupić wyższej klasy używany niż nowy niższej klasy. Po pierwsze od razu będziesz miał fajne osiągi i zobaczysz potencjał tych modeli.

To, że skasujesz go kilka razy to nic strasznego, nauczysz się na nim naprawy laminatów. Ja swoje pierwsze DLG od razu zrobiłem pełnowęglowe i pełnowymiarowe(1,50m) i nie żałuję tej decyzji. Model połamałem kilkanaście razy, skleiłem i latałem dalej. Ponadto wyczuliło mnie to na wrażliwe miejsca w modelu, które czasami trzeba wzmocnić, albo na które uważać. Co do obaw o uszkodzenie podczas rzutu to powiem szczerze, że ja swój model rzucałem już przy pierwszych oblotach. Kwestia robić to lżej i systematycznie próbować dalej. Po pewnym czasie zrozumiesz, że diabeł tkwi w szczegółach i bardzo ważne są fazy ustawienia lotu. Szczególnie, że w budżecie Krzyśka łapią się fajne modele.

Takie moje zdanie, ja do tej pory wylatałem jakieś 100h DLG, więc ekspertem nie jestem.

Opublikowano

Marku, ja miałem trochę co innego na myśli : wyszedłem z założenia że Krzysztof wcale jeszcze nie latał ale po jego ostatnim poście widzę że podstawy pilotażu ma opanowane. Tak więc w takiej sytuacji jeśli interesuje go Dlg to czemu nie? W tej kwestii to z pewnością więcej możesz doradzić niż ja ,i nie bądź zbyt skromny bo czytałem Twoje wątki o Dlg i widać że masz bardzo duże doświadczenie warsztatowe a latasz też dobrze bo o ile pamiętam pisałeś gdzieś że kiedyś specjalizowałeś się w akrobatach.Natomiast, ja pisałem o modelarzach którzy pierwszy raz biorą nadajnik do ręki. Wtedy nie dość że trzeba uczyć się rzutu to jeszcze dochodzi pilotaż i początkujący może się pogubić. Ty zaczynałeś dlg będąc "starym wyjadaczem" ( nie gniewaj się przypadkiem bo to żart?) także byłeś początkujący w dlg a nie w modelarstwie w ogóle. Choć, w sumie jeśli ktoś bardzo chce to i na modelach dlg zacznie modelarstwo. A tak z innej beczki to Twoje relacje z budowy są bardzo wartościowe merytorycznie i jak będziesz znów coś budował wrzucaj proszę na forum. Będę z zainteresowaniem czytał zwłaszcza że kończę budowę pompy i czeka mnie nauka laminowania skrzydeł metodą vb. Narazie do motoszybowca a potem może nawet do Dlg. Czas pokaże.

Pozdrawiam : Arek

• Lubię to 1
Opublikowano

Witaj Krzysztofie.Nareszcie jest ktoś w Gdańsku zainteresowany lataniem modelami DLG.Zapraszam Ciebie w najbliższą niedzielę na lotnisko Aeroklubu Gdańskiego w Pruszczu Gdańskim. Grono modelarzy będzie od godziny 9 i odbędą się tradycyjne zawody na celność lądowania wszystkich sekcji A G kończące tegoroczny sezon.Na pewno znajdzie się czas na rozmowy o lataniu modelami DLG.Sam latam zawodniczo w tej kategorii od kilku lat i myślę,  że mogę Ci pomóc uniknąć błędów które sam popełniłem rozpoczynając moją przygodę z F3K.

Pozdrawiam Marek 

• Lubię to 1
Opublikowano

Cześć Marek,

Super! Dzięki za informację. Postaram się wpaść do Pruszcza w niedzielę. Z chęcią porozmawiam o modelach i miejscach do latania w Gdańsku.

pozdrawiam

Krzysztof

Opublikowano

Widzisz , Kszysiek , masz szczęście ,że Marek się odezwał. Jak będziesz mieć na miejscu  wsparcie ze strony doświadczonego w F3K modelarza to nie musisz się niczym martwić. Podpowie , co trzeba. Powodzenia.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.