Granacik Opublikowano 8 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2020 Poległem w tym temacie... Pacjent: Matek F405 STD soft: najnowszy Inav ale i z betaflight tak samo Objaw: w goglach widzę czarny ekran. instalacja sprawdzona 10x z różnymi kamerami i nadajnikami. Kamera podpięta do cam a nadajnik do vtx. Masy, zasilanie wsio ok. W goglach ustawiony odpowiedni kanał. Z "mrówek" po podłączeniu pakietu do drona robi się czarny obraz. Jak zewrzeć piny cam i vtx to pojawia się to co widzi kamera ale bez osd. Jest nieco zniekształcony, przyciemniony w stosunku gdy jest bezpośrednio podłączona do nadajnika. OSD w zakładce config oczywiście włączone. w załączeniu zrzut z CLI. INAV_cli_20201008_143824.txt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 8 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2020 Ja tak ubiłem jeden kopter (tzn miał twarde lądowanie) - nagle czerń na monitorze, kamera spięta bezpośrednio do nadajnika przesyłała obraz bezproblemowo. Nie wiem, co było przyczyną, ale podejrzewam, że padł jakiś układ nakładający OSD na sygnał video. Wywaliłem płytkę, kupiłem inną. Sprawdź na innym FC, czy to Ci się też dzieje, to wyeliminujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 8 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2020 Zmień font w OSD, choćby według tei instrukcji: Jeśli nie pomoże - uwalony układ nakładający OSD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granacik Opublikowano 8 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2020 Dobra, nie ma tematu. Sprawa się rozwiązała. Ponieważ ten ptaszek jest z drugiej ręki i, niestety, trochę ostro lutownicą traktowany kontroler wziąłem płytkę pod lupę i dataszita układu do ręki. Okazało się że fragment ścieżki odparował. Kawałek kynaru rozwiązał problem. Edit: w sumie to jednak naprowadziliście mnie na to, że były to kłopoty hardware'owe a nie coś niedoklikane albo niedopisane w cli. Ten kontroler trochę przeżył jednak, sroga to musiała być lutownica. Teraz zwracam się do posiadaczy tego kontrolera. Czy ktoś byłby w stanie sprawdzić z którymi rezystorami połączone są pady RX5 i TX5? Ten drugi zupełnie odparował a nie mogę się dopatrzeć ścieżek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi