Skocz do zawartości

Świece żarowe

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

O bateryjkach można by tak wiele pisać jak o patentach na mocowanie bezinwazyjne materiału na obrabiarkach.Ale nie będe "wbijał kija w mrowisko".Preferuje tylko spaline.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Tulejka zaciskowa jest stosowana w takich przypadkach , z jakiegoś alu toczymy otwór pod potrzebną średnicę z naddatkiem .Zawsze taką tulejkę robię z kołnierzem który opiera się na szczękach ,montuję w uchwycie ściskam szczęki żeby zacisnąć otwór i roztaczam na żądaną średnice . Sposób z owinięciem cienką blaszką gwintu może być zawodny .A rzeczywiście średnica wiertła pod gwintownik  jest 5.4

Opublikowano
4 godziny temu, d9Jacek napisał:

kalkulator pokazuje mi  cos innego ,ale ok. ewentualnie wystrzeli

uwzględniłeś że są różne skoki ,a konkretnie standartowo 3 przy średnicy 1/4 ? ,a z jakiego kalkulatora korzystasz ?

.

/?

Opublikowano

Hej, 

My przeliczamy całe na milimetry a Amerykanie odwrotnie......

Wg nich do wykonania gwintu 1/4 -32 metryczny rozmiar wiertła to 5.6 mm, calowy rozmiar 7/32

Dla przytoczonego w powyższym poście 1/4 -28 rozmiar metryczny 5.5 mm, ale calowy to też 7/32

Takie dane mam w książce All about engines, autor Harry Higley

Książka pochodzi z pięknego kraju, w którym stopy , cale i i inne galonysą nadal w bieżącym użyciu

Metry itp napawają ich prawdziwa zgroza

Pozdrowienia

Jd

Opublikowano

Hej,

No jest rozbieżność,

bo to whitworth a nie UNF

Nawet w kraju, z którego pochodzi pomysł świecy żarowej  ten tak rozpalający zmysły gwint 1/4-32 uchodzi za antyk niezwykły i niespotykany nigdzie indziej od wielu , naprawdę wielu lat

Jd

Opublikowano

Paweł naświetl sprawe.Na Ciebie można liczyć.Ale różnica między UNF a Whiworth BSF to kąt wierzchołka gwintu,UNF 60* a Whitworth BSF 55* co ma w tym momęcie za znaczenie średnica otworu pod gwint?

Opublikowano
9 minut temu, Grzesiek napisał:

Paweł naświetl sprawe.Na Ciebie można liczyć.

Chodzi o to:

To find tap drill size, divide 1 by number of threads and subtract from nominal diameter. Use the closest drill size.

Po mojemu brzmi to tak:

Aby znaleźć właściwy rozmiar wiertła do gwintownika, należy podzielić 1 przez liczbę zwojów i odjąć od nominalnej średnicy. Należy użyć najbliższego rozmiaru wiertła.

Opublikowano
Godzinę temu, Grzesiek napisał:

Paweł naświetl sprawe.Na Ciebie można liczyć.Ale różnica między UNF a Withwortem BSF to kąt wierzchołka gwintu,UNF 60* a Withwort BSF 55* co ma w tym momęcie za znaczenie średnica otworu pod gwint?

Też się zastanawiam.....

Przyjmijmy może,

że do wykonania calowego gwintu UNF 1/4-32 najlepsze będzie wiertło 7/32 cala, w systemie imperialnym oznaczone numerem 2

Nie ma co mieszać różnych systemów, nie tylko walutowych.......

Swoją drogą pamiętam, jakiej wscieklizny umysłowej dostawali angielscy mechanicy przeliczając cale na cm i odwrotnie

Jd

Opublikowano

Jacek wiem ze whitworth to nie UNF bo jak wcześniej pisałem różnią sie kątem wierzchołkowym gwintu.Ale.średnica obu jest taka sama ok.6,35.Pawel zgodnie z twoim wytycznym to wtchodzą jakieś jaja.Srednicę nominalną przyjmujesz 6,35?Bo ok tyle wynosi średnica gwintu.

Opublikowano
7 minut temu, Qzyn napisał:

Swoją drogą pamiętam, jakiej wscieklizny umysłowej dostawali angielscy mechanicy przeliczając cale na cm i odwrotnie

dlatego , odbudowując angielskie auta nigdy tego nie robiłem bo mozna dojśc do absurdu

koniec , konców  jakiej średnicy ma być ta dziura  pod  gwintownik   UNEF 1/4" x 32 ?

5 minut temu, Grzesiek napisał:

.Ale.średnica obu jest taka sama ok.6,35

tak

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Mam prośbę, czy może ktoś wstawić zdjęcie głowicy od wewnątrz z wkręconą świecą.

Chcę zobaczyć jak ma daleko wkręcać się świeca.  Mam jeszcze pytanie, jak pozbyć się górnej części

świecy?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.