Gość slawekmod Opublikowano 28 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2009 Czy żeberka do których mocowany jest mechanizm podwozia są z balsy czy ze sklejki? Jak z balsy to chyba będzie nieciekawie podczas lądowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adiks7 Opublikowano 28 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2009 Żebra ze sklejki, tam, gdzie śruby trzymają to gruba deseczka ok 12mm bardzo twarda, w oryginale DeAgostini na niej było osadzone podwozie stałe, ja przeciąłem to na pół, wkleiłem i zamontowałem mechanizm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek.3333 Opublikowano 28 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2009 Ciekawie wyglada to chowane podwozie i chyba powinno się dobrze sprawować jak żeberka są ze sklejki. Na drugim zdjęciu model oparty o łóżeczko... czyli nie tylko sklejasz modele ale wychowujesz następne pokolenie modelarzy.... :wink: POWODZENIA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adiks7 Opublikowano 28 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2009 zgadza się, ma całe 2 miesiące , żeberka jak pisałem ze sklejki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bojler Opublikowano 29 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2009 Żeberka dostarczone z DA są z trójwarstwowej sklejki balsowo-lipowej. Ja te trzy żeberka mam wycięte ze sklejki brzozowej ale do wersji tuningowanej tego modelu. Pozostałe żeberka wycinam z balsy 3mm zamiast sklejki przy czym cały płat będzie pokryty w całości balsą. Jak będę miał wszystko poskładane na sucho to będą fotki i pytania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adiks7 Opublikowano 30 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2009 Czy na klapy te serwa wystarczą?: http://www.nastik.pl/gws-microstd-p-336.html Na lotki planuje te: http://www.nastik.pl/gws-micro2bbmg-p-337.html Robie zakupy w tym sklepie, wiec chce wybrać coś z niego, wcześniej na lotki polecaliście mi http://www.perfecthobby.pl/detale.html?id=1201 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 30 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2009 Witam Gdyby chodziło o mój model założyłbym te http://www.nastik.pl/towerpro-mg16r-p-2403.html Mam je w Proxima II (2,78m) na lotkach i klapach i chodzą bez zarzutu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adiks7 Opublikowano 30 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2009 Dzięki, więc 2,7kg spokojnie wystarczy na lotki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Byczek Opublikowano 5 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2009 spitfire: oklejanie folią kadłuba modelu: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Byczek Opublikowano 6 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2009 Dalsza częśc budowy to wklejanie statecznika i oczywiście jego prawidłowe centrowanie najdłuże linie mają po 880 mm długości najkrótsze przy stateczniku 277 mm; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 6 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2009 Do ustawienia kątów pomiędzy statecznikami użyj ekierki ze ściętym rogiem.Wtedy ustawisz wszystko pod kątem prostym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Byczek Opublikowano 6 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2009 Do ustawienia kątów pomiędzy statecznikami użyj ekierki ze ściętym rogiem.Wtedy ustawisz wszystko pod kątem prostym. Dobry patent modelarski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 6 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2009 Do ustawienia kątów pomiędzy statecznikami użyj ekierki ze ściętym rogiem.Wtedy ustawisz wszystko pod kątem prostym. Dobry patent modelarski Rzekłbym że to była potrzeba chwili a nie patent Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Byczek Opublikowano 6 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2009 Do ustawienia kątów pomiędzy statecznikami użyj ekierki ze ściętym rogiem.Wtedy ustawisz wszystko pod kątem prostym. Dobry patent modelarski Rzekłbym że to była potrzeba chwili a nie patent No coż potrzeba matką wynalazków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 6 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2009 a do ustawienie skrętu statecznika 3 szpilek i nitki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bojler Opublikowano 6 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2009 a do ustawienie skrętu statecznika 3 szpilek i nitki Marcin możesz jaśniej opisać o co chodzi z tym ustawieniem, żebym czegoś nie zchrzanił przy moim spitfire. Po dwudziestu paru latach przerwy w modelarstwie wolę się zapytać więc proszę o wyrozumiałość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 6 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2009 Nitka: Ze szpulki nitki odcinamy 2 kawałki stosownej długości w zależności od rozmiarów kadłuba. Na jednym końcu każdej z nich wiążemy pętelkę. Wieszamy nitki za pętelki na jednym wspólnym haczyku i ładnie prostujemy i delikatnie naciągamy nitki, po czym na drugim końcu wiążemy wspólną pętelkę na obydwu nitkach jednocześnie. i takim to sposobem otrzymaliśmy 2 połączone nitki z 3 pętelkami. Szpilki: Zwykłe krawieckie lub modelarskie sztuk 3 Uzycie: W końcówki statecznika poziomego wbijamy 2 szpilki, tak aby były symetrycznie względem osi podłużnej (np. prawy i lewy koniec krawędzi natarcia statecznika). Na te dwie szpilki zakładamy po jednej pętelce z każdej nitki. Trzecią szpilkę przekładamy przez trzecią wspólną pętelkę i naprężamy lekko nitki, a szpilkę wbijamy w kadłub w jego osi podłużnej nitki utworzą nam stosowny trójkąt równoramienny. Aby było jeszcze łatwiej przed włożeniem statecznika poziomego w kadłub dobrze jest na krawędzi spływy wyznaczyć środek, a po włożeniu wbić 1 szpilkę przez statecznik w wyznaczonym do kadłuba, tak aby szpilka utworzyła stosowna oś obrotu przy ustawianiu skrętu. Chyba jasno opisałem :] Podobnym sposobem ustawiałem i kąt między statecznikiem poziomym i pionowym. tylko wtedy zamiast trzeciej szpilki używałem kawałka listewki aby wyprzeć wspólną pętelkę o statecznik pionowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bojler Opublikowano 8 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2009 Marcin dzięki, już wszystko rozumiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arti05051971 Opublikowano 18 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2009 Oto moje dotychczasowe wypociny - od nr.1 do 68... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eryk Opublikowano 18 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2009 że tak powiem: maska chyba nie pasuje do reszty... :roll: podziwiam wytrwałość i życzę udanego oblotu tej maszynki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.