robloz Opublikowano 24 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2020 W ramach "odpoczynku" od budowy makiet samolotów, trafił w moje ręce zestaw Juniora o rozp. 3m. Kadłub laminat+ wycięte rdzenie ze styropianu z profilem HQ Będzie prawdopodobnie z napędem. O ile z wykończeniem i wyposażeniem kadłuba nie będę miał problemów, to ze skrzydłami do szybowca brakuje mi doświadczenia. 1- Planuję dżwigary węglowe zwężające się ku końcach + wypełnienie między nimi balsą. 2- Pokrycie balsa 1.5mm. + wzmocnienia tkaniną pod nią w rejonie skrzynki i dżwigarów. 3- Bagnet? i tu jest problem. Myślałem płaskownikach stalowych np 12x1 -2/3 szt. W zestawie jest pręt stalowy 8mm wystający po 10 cm. z kadłuba. Może tak zostać czy coś innego? Robić wznios czy na zero? Relacja wkrótce.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 24 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2020 Przerobiłem parę Juniorów,co do bagnetów to miałem 3x1 x12,bardzo dobre sprężyste z piły stolarskiej,ale w sklepach modelarskich są dostepne płaskowniki stalowe 2x12x1000,też takich używałem i spoko.Co do wzniosu to mu się należy ok.2-3 stopnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robloz Opublikowano 24 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2020 Super, a na jaką długość wystawaly poza kadłub? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko11 Opublikowano 30 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2021 Zrobiłem 3 juniorki i na bagnet najlepiej w moim juniorze w skali 1;3,5 sprawdziła się rurka węglowa fi 20 wypełniona prętem szklanym jest nie do złamania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robloz Opublikowano 11 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2021 Takie pytanko mnie naszło: Skrzydła budowy tradycyjnej czy styropian + balsa. Wprawdzie mam wycięte rdzenie, ale są z trzech części i nigdy nie robiłem tą metodą, zwłaszcza tak dużych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy Markiton Opublikowano 11 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2021 Styropian + balsa ! Zdecydowanie lepsze rozwiązanie. Przy odrobinie poświęcenia - nie będą cięższe niż klasyczne (żeberkowe) a odwzorowanie profilu (potencjalnie) i wytrzymałość, sztywność - nieporównywalna. To jest jakaś 1/4 makieta. Radości z prześwitujących pól miedzy żeberkami raczej nie będzie. HQ ma ostry, cienki spływ, trudny a praktycznie - niemożliwy do prawidłowego odwzorowania. Nie wiem który HQ tam jest zastosowany ale podejrzewam, że 10 - 12% z ugięciem 3% ? To chce masy i trochę wyższego Re. - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 11 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2021 Godzinę temu, robloz napisał: Takie pytanko mnie naszło: Skrzydła budowy tradycyjnej czy styropian + balsa. Wprawdzie mam wycięte rdzenie, ale są z trzech części i nigdy nie robiłem tą metodą, zwłaszcza tak dużych. Tak jak Jurek napisał powyżej,ja oklejam fornirem wychodzi taniej od balsy.A jaki masz wyciety profil i jaka rozpiętość,ostatnio zrobiłem skrzydła skala 1/5 (3m) profil E214. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daniel1978 Opublikowano 11 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2021 Fajne te Juniorki?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robloz Opublikowano 11 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2021 Witek, na profilach się nie znam, a rozpiętość ok 3m. więc chyba to samo co Twój. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 11 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2021 3 godziny temu, robloz napisał: Witek, na profilach się nie znam, a rozpiętość ok 3m. więc chyba to samo co Twój. No,to do roboty ?,jak coś nie będziesz wiedział, to śmiało pisz doradzimy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robloz Opublikowano 11 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2021 To raczej projekt na zimę (ale po mału zbieram informację i materiały ) Teraz muszę dokończyć P11 i B17. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robloz Opublikowano 12 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2021 Czy fornir brzozowy 0.6mm będzie dobry? Np. https://allegro.pl/oferta/fornir-brzoza-1-lisc-0-25-m-kw-10482700623 Czy jakiś inny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 12 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2021 2 godziny temu, robloz napisał: Czy fornir brzozowy 0.6mm będzie dobry? Np. https://allegro.pl/oferta/fornir-brzoza-1-lisc-0-25-m-kw-10482700623 Czy jakiś inny? Brzoza jest za ciężka,po za tym jest wrażliwa na wilgoć.Szukaj topoli,olchy.Bedę jechał po fornir to mogę Ci coś kupić,pisz na priv. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmodel Opublikowano 13 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2021 Cześć, Gdzie kupujecie fornir? Szukałem w internecie i nic nie znalazłem. Pamiętam że kiedyś było do kupienia w modelpartner ale już nie mają na stronie. Pozdrawiam MM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek.3333 Opublikowano 8 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2022 I tyle na temat "gdzie kupujecie fornir".... jak ja lubię taki koniec wątku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robloz Opublikowano 8 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2022 Ciągu dalszego z mojej strony nie będzie, model zmienił właściciela . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi