songo78 Opublikowano 5 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2021 Dzięki Marek. W tak zwanym międzyczasie zrobiłem lotki: oraz zamontowałem serwa i popychacze sterów: Na kierunku dałem 12g MG bo takie miałem na stanie, na wysokość kupiłem 16g. Kadłub jest praktycznie gotowy, pierwsze loty będą chyba bez podwozia. Pozdrawiam, Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
songo78 Opublikowano 27 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2021 Witam po dłuższej przerwie. Dzisiaj skończyłem przygotowywać żebra skrzydła - prawie 2h szlifowania, wyciąłem też małą otwornicą otwory: Kolejna wizyta w modelarni to będzie już klejenie skrzydła, sporo jeszcze pracy przy Rafiku ale się nie poddaję ? Pozdrawiam, Krzysiek 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
songo78 Opublikowano 5 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2021 Skrzydło już powoli się klei: W ostatniej chwili przypomniałem sobie aby w 2 żebrach wyciąć otwory na serwa: CDN Pozdrawiam, Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
songo78 Opublikowano 7 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2021 Krawędź natarcia i dźwigar do którego będą zamocowane lotki też już wklejone: Pozdrawiam, Krzysiek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
songo78 Opublikowano 12 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2021 Popełniłem mały błąd ? Kadłub z poliwęglanu wyszedł 7-8mm grubszy i skrzydło nie pasowało. W taki sposób wybrnąłem z tej sytuacji, w tym miejscu i tak będzie wklejona sklejka, a w niej kołki mocujące skrzydło: Przymiarka całości: Pozdrawiam, Krzysiek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 14 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2021 wklej dwa kawałki sklejki - pierwszy przed podłużnicą a drugi za podłużnicą aby uchwycić przecięte żeberka. W takim układzie kolki centrujące skrzydło będą mocno osadzone w obu paskach sklejki a ten mini keson ze sklejki i listewek sosnowych usztywni skrzydło. ms Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
songo78 Opublikowano 18 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2021 Tak zrobiłem Mirku, tylko jedną wkleiłem pomiędzy podłużnicami zanim przeczytałem Twój komentarz ?: Przyniosłem też kolejną skrzynkę po owocach z marketu i wyciąłem końcówki skrzydła: Teraz czeka mnie sporo szlifowania. Przyklejenie kesonu i oklejenie skrzydła folią to już przyjemność ? Pozdrawiam, Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
songo78 Opublikowano 2 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2021 Cześć, Przykleiłem końcówki skrzydła i keson: Zamówiłem też serwa lotek Tower Pro MG90. Pozdrawiam, Krzysiek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacekecaj Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Ciekawa relacja. Nasunęła mi się tylko jedna uwaga do ostatniego zdjęcia. Nie odbierz mnie źle, nie chodzi mi o wymądrzanie, ale tak na przyszłość - łączenie deseczek balsowych czy listewek jeśli brakują nam na długość powinniśmy kleić pod kątem, a nie prostopadle do krawędzi. Chodzi o dłuższą krawędź łącznia klejonych elementów oraz wytrzymałość. Powodzenia podczas oblotu ??. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
songo78 Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Dzięki będę pamiętał. Choć tutaj nie wiem czy takie łączenie by wytrzymało, bo promień gięcia jest mały, a teraz są 3 powierzchnie styku. Pozdrawiam, Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Cytat Chodzi o dłuższą krawędź łącznia klejonych elementów oraz wytrzymałość. łączenie pod kątem to jeden z wariantów klejenia ale można też wykonać łączenie po prostej ale między żebrami za to z podklejeniem taśmą papierową lub cienką balsą od spodu ms Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
songo78 Opublikowano 25 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2021 Cześć, Wkleiłem kołki mocujące skrzydło oraz kawałek sklejki w tylnej części z otworami na śruby: Przykleiłem też nakładki na żebra: i oszlifowałem wszystko przygotowując do oklejania folią. Pozdrawiam, Krzysiek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
songo78 Opublikowano 16 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2021 Witam po dłuższej przerwie, Dzisiaj zamontowałem serwa lotek: i okleiłem lotki folią: Muszę jeszcze kupić kilka drobiazgów jak zawiasy bolcowe, nakrętki kłowe i przewód paliwowy. Pomimo tego, że kolejny tydzień jestem poza domem postaram się dokończyć i oblatać model przed końcem maja. Pozdrawiam, Krzysiek 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 16 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2021 Coraz lepiej to wygląda - brawo ? Żółty Rafik Damiana i mój czerwony chętnie wspomogą Twojego w oblocie ? ms Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
songo78 Opublikowano 24 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2021 Powoli zbliżam się do końca budowy i w łikend chciałbym oblatać model. Okleiłem skrzydło folią (kolor trochę nie pasuje ale miałem taką folię na stanie) i zamontowałem lotki na zawiasach bolcowych: Pozostało zaprogramować nadajnik i rozwiązać problem ze zbiornikiem paliwa, który trochę wystaje poza obrys skrzydła: Prawdopodobnie podetnę wręgę i zamocuję go poziomo. Myślałę też o tym czy go nie zgnieść w tym miejscu... Pozdrawiam, Krzysiek 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 25 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2021 Te dwa kolory "tragicznie" nie pasują do siebie ? Wiem że o gustach się nie dyskutuje ale może z tej jasnej samoprzylepnej folii przyklej jakiś pasek albo dekor na skrzydle a z tej ciemnej doklej żelazkiem pasek na kadłub i ogon aby te kolory się jakoś przenikały .... a nie gryzły Jakiej pojemności masz zbiornik że on aż tak wystaje? ms Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
songo78 Opublikowano 26 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2021 Jeśli będzie latał to pokombinuję z kolorami ? Zbiornik mam 110ml ustawiony pionowo (poziomo nie mieści się we wrędze). Zapomniałem podejrzeć jak to w Waszych Rafikach wygląda... na pakiet zasilający też niewiele miejsca zostało i nie wiem jaki jestem w stanie zmieścić. Pozdrawiam, Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 26 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2021 Cytat Jeśli będzie latał to pokombinuję z kolorami ... no proszę Cię ....pokombinuj wcześniej ? Rafik ma skrzydła, ogon i silnik to będzie latał. Latały już różne wynalazki i Twój Rafik też poleci....ostatnio się ubawiłem jak oglądałem ten filmik .... a Rafik ma chyba lepsze proporcje ? Myślałem że to zbiornik 175ml który mieści się dosłownie na styk ale jak to 110m to do pierwszego dźwigara powinien się bez problemu zmieścić, tak jak jest to pokazane na projekcie - podetnij od spodu poszycie kesonu w centropłacie. ms Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarobest Opublikowano 26 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2021 U mnie też 110ml mieści się tak, lekko pod kątem, a pakiet jak widać : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 26 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2021 Tak jak pokazał Czarek - zbiornik 110ml wchodzi bez problemu a przy zbiorniku 175ml trzeba zrobić podcięcie kesonu. Są oczywiście różne proporcje wymiarowe zbiorników. W Twoim przypadku patrząc ze zdjęcia po wykonaniu podcięcia, skrzydło spasuje się do kadłuba idealnie. Pakiet - nie wiem czym dysponujesz ale 500mAh 2s + bec wystarcza na 4 loty a każdy większy na dłużej - sprawdź najlepiej wyważenie i dobierz taki pakiet aby model się jego ciężarem dobrze wyważył. ms Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi