meloow Opublikowano 12 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2009 Witaj, Jako że dziś odebrałem plany motolotni FI.FI z czasopisma modell-technik. Plany są z roku 1990 więc trochę stare. Od tego czasu zmieniły możliwości budowy i od razu widać ze trzeba bedzie co nieco pozmieniać, ale o tym bedzie na bieżąco w trakcie budowy. Parametry modelu rozp. 179cm dług. 60,5cm waga do lotu 1,3kg pow. 35,42 dm2 obciązenie 36g/dm2 silnik 1,5-2cm Wstepnie zakupiłem sporą ilość materiałów z aluminium. To co wiadć na fotce - koszt 100zł . Dla porówniania położyłem markera (pisak,flamaster). Przewiduje ze całkowity koszt budowy zamknie się w 500-600zł Postanowiłem ze nie będe do montażu używał śrubek tylko spawanie (lutowanie) alu przy użyciu spoiwa AlumWeld. dziś muszę sporo przemyśleć np. jak rozbierać i składać skrzydło, jak zamocowac łoże pod silnik itp. A jutro zabieram sie do pracy :mrgreen: EDIT: chwilowo nie działa mój serwer www dlatego nie widać fotki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bh91 Opublikowano 12 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2009 AlumWeld Spawałeś już tym środkiem? Trzeba mieć niestety naprawdę porządny palnik bo ciężko się lutuje tym - ale jak już się uda to trzyma mocno - dodatkowo aluminium długo się nagrzewa (działa jak radiator). Czytałem gdzieś (na tym forum lub na epheli) pozytywne komentarze odnośnie płynnego rosyjskiego środka do spawania (lutowania) aluminium - może to ułatwiło by pracę? Dostępny na allegro podobno. To co wiadć na fotce - koszt 100zł Własnie wróciłem ze sklepu i kupiłem kształtownik alu U otwarty o wymiarach 20x10 mm długość 2m szerokość scianki 1,5mm - koszt 20zł Drogie to aluminium jak niewiem :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil6593 Opublikowano 12 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2009 No Marcin jesteś jedyną nadzieją na forum że uda Ci się zbudować .Jak zbudujesz to także wezmę te plany i spróbuje. silnik 1,5-2cm Takie mam przeczucie że chyba za słaby , może jakiś 4ccm okazał by się lepszy? :? .Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 12 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2009 Z tego co piszą to właśnie AlumWeld jest nak najbardziej OK do spawania (lutowania) AL. Ja będe używał mini palnika na propan-butan więc nie powinno być problemów. Zresztą jak bedzie problem to są jeszcze Epoxydy do klejena AL a w ostateczności śrubki :lol2: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz P. Opublikowano 12 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2009 No pięknie Marcin gratuluję pomysłu bo jest dość oryginalny, z ciekawością popatrzę na wyniki budowy motolotni. Może spotkamy się kiedyś na wspólnych oblotach bo też buduję coś niecoś ale szkoda zaśmiecać forum. Ciekaw jestem następnych fotek :faja: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bh91 Opublikowano 12 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2009 Chodzi ci o ten palniczek taki podłużny? - Ciężko było spawać dużym palnikiem Bernzomatic (1200 stopni podobno) ale może sie trafi lepsza partia tobie Jak polutujesz wstaw fotki jak poszło to i ja może jeszcze popróbuje z tym alumweldem :/ Zawsze zostaje taśma izolacyjna ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 12 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2009 Wydaje mi się że trochę przepłaciłeś za alu :? Jeśli można wiedzieć to gdzie to kupowałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 12 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2009 kupowałem w castoramie - nie ma to znaczenia grunt ze materiał mam od ręki. Pomyśl ze kupując w necie trzeba by zapłacić przesyłke ze 20zł i nie wiadomo czy napewno przyszłoby OK. :roll: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 12 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2009 I w tym sęk że ten alu z Castoramy i innych tego typu marketach jest dość miękki i drogi Najtaniej wyszło by w sklepie z metalami kolorowymi. Jestem w 99% pewny że wyszło by przynajmniej z 40% taniej... Jak kupowałem ostatnio ceownik w takim sklepie to za 9x9 1,5m długi z PA-38 zapłaciłem niecałe 5zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 12 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2009 Chodzi Ci o ten AlumWeld? http://allegro.pl/item522507257_lutowanie_spawanie_aluminium_teraz_palnik_gratis.html Kolega to miał i mówił, że bardzo fajnie się tym lutuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 16 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2009 Wiatm, prace powoli idą do przodu ponizej przedstawiam to co udało mi się zrobić z kilka godzin. jutro (spwanie alu) zobaczymy co z tego będzie. Aktulanie mam 9 dni L4 i z tego powodu do modelarni nie dam rady jechać ale postam sie w miarę możliwości coś w domu podłubać. CDN.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil6593 Opublikowano 17 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2009 No no ciekawie się zapowiada tylko ten zbiornik mi się nie widzi za bardzo Nie że brzydki tylko fajniej by wyglądał schowany gdzieś.Pozdrawiam i czekam na kolejną relacje bo temat na czasie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 17 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2009 a zbiornik niepowinien być w lini gaźnika? , chyba ze będzie stosowana jakaś pompka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 17 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2009 Bardzo ładnie meloow :twisted: ja czekam aż Ty ulotnisz swojego potworka :twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 17 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2009 dzieki chłopaki. Aktualnie walcze z tym lutowaniem przy uzyciu AlumWeld za cholere nie chce się stopić przy dotyku z alu :evil: ! chyba mam za słaby palnik pomimo ze temp. daje 1300 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 17 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2009 chyba mam za słaby palnik pomimo ze temp. daje 1300 stopni. masz racje... ja lutowałem tym ryrki alu fi 5 ale poszło dopiero przy profesionalnym palniku (mój tato ma zakład blacharski ) a to że można lutowa naw kuchenka gazowa to zwykły pic na wodę :x Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 17 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2009 na teraz wózek tak wyglada. Motorek ASP 2cm, smigło APC 8x3 niesety trzyma mnie to cholerne spawanie tego cholrnego ALU :twisted: dopiero za tydzień odwiedze konserwatora w pracy on ma wszystkie możliwe maszynki do spawania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz P. Opublikowano 17 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2009 Marcin wszystko bardzo ładnie się przedstawia tylko śmigło musisz dać lewe bo w przeciwnym razie będziesz latał na "wstecznym" :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 17 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2009 nie koniecznie lewe wystarczy obrócić !? ..... to takie przymiarki są :jupi: ale dzięki za cenną podpowiedź :devil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz P. Opublikowano 17 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2009 nie koniecznie lewe wystarczy obrócić !? :devil: Obracanie na nic się nie zda bo śmigło jest prawe czyli ciągnące więc musi być lewe (pchające) :devil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.