PK999 Opublikowano 26 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2021 Helo, pod koniec ubiegłego roku kupiłem tu na forum paczkę laminatowego złomu pod nazwą Comet. Miał być z tego dlg, ale surowiec był tak zmęczony (kadłub w 3 częściach, rozerwany dźwigar skrzydła, potrzaskane natacie, typowe uszkodzenia stateczników), że padło - wsadzam napęd. Przy okazji chciałem sprawdzić czy dam radę zrobił łączone skrzydło - da się. Upchane toto jest teraz tak: Zasilam wszystko pakietem 2s 450mAh o wysokim C pochodzenia quadokoptrowego. Zestaw ciągnie model w górę niemal pionowo. Silnik montowany jest na wrędze drukowanej z abs: Oczywiście nie podchodził mi żaden kołpak w tym rozmiarze więc wykonałem swoją piastę typu "z" z węgla. Nosek jest co prawda mało elegancki, bo płaski, ale chyba mi to nie przeszkadza. Skrzydło z uwagi na uszkodzenia dostało rdzeń styro od natarcia do dźwigara na prawie całej długości. Nie wiem jak wyszło mi zachowanie fabrycznego profilu - ale lata nieźle Podsumowując: 1. zabrało mi kanałów w moim dlg-owym odbiorniku - latam bez kierunku - straszne. 2. masa do lotu to 330g - w tym dokładnie 0g ołowiu - cudnie. Dalej jest za lekki na obecne wichry. 3. oczywiście nie odważę się tym mocniej pyrnąć, rzucam na 25-30m, palę napęd na 3s i jest 50m - można latać. 4. czas lotu jest super - nie oszczędzając napędu 20 minut latania bez kręcenia noszeń. (silnik na pstryczku - wszystko albo nic). 3 pakiety 2s zrobiłem z ogniw kupionych za 60zł - jest eko. 5. polecam każdemu kto ma poobijany, polepiony model i uważa, że źle się tym lata rzucając. Na koniec dziękuję koledze, który wysłał model i temu co go wcześniej porozbijał bez was szkoda by mi było ciąć nosa zdrowemu modelowi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czaro Opublikowano 26 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2021 Jaką masz różnicowość na lotkach, że kierunku Ci brakuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PK999 Opublikowano 26 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2021 19 minut temu, Czaro napisał: Jaką masz różnicowość na lotkach, że kierunku Ci brakuje? Takie na oko 2:1, a brakuje najbardziej kierunku kiedy chciałbym go dać w przeciwną stronę do lotek. Jakoś się tak nauczyłem lądować z kierunkiem wklepanym na max. w przeciwną stronę do kierunku ostatniego zakrętu Normalnie, w locie to nawet da się żyć bez ogonka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latacz Opublikowano 26 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2021 Piękne. Mam trochę podobny model zrobiony ze starego sprawnego Bobolink Art Hobby. Też lata fajnie -jednak w moim brakuje ciągu -wznosi się pomału i dostojnie -kwestia, że silnik malutki żeby licował z kadłubem. Ja startuję na silniku. Około 8-10 minut lotu na 2s 450mAh potem ciąg jest za mały. Przemek -jaki masz silnik w swoim ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PK999 Opublikowano 26 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2021 4 godziny temu, latacz napisał: ... Przemek -jaki masz silnik w swoim ? Właśnie...nie mam pojęcia. Średnica dzwonka 22mm z 8mm wysokości rdzenia i kv 1600-1800? Strzelam. No i nieszczęsny wałek 2mm co utrudniło znalezienie piasty/kołpaka. Miało być pod 3s ale za wysokie kv, nie chciałem przezwajać bo i pakiet 3s byłoby ciężko upchnąć. Mniejsze łopatki też nie wchodzą w grę bo byłoby tylko więcej szumu. Przy najbliższej pogodzie lotnej postaram się zrobić film jak to loto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latacz Opublikowano 27 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2021 ja mam samoróbkę -jednak mniejszy wysokość rdzenia tylko 4mm średnica jak u Ciebie. Latam też 2s -ale dość duże łopatki 8" . muszę zobaczyć jak lata na 3s -tyle, że nie mam małego pakietu 3s. Na ziemi silnik był na 3s testowany i daje radę choć się trochę grzeje. Ale lepiej jakby był z troszkę dłuższym stojanem -tak jak u Ciebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czaro Opublikowano 27 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2021 W dniu 26.01.2021 o 19:36, PK999 napisał: Takie na oko 2:1, Niektórzy mówią, że w bezkierunkowcach fajnie działa odwrotna różnicowość, tzn 2 razy więcej w dół, niż w górę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 27 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2021 w lekkich bezkierunkowcach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czaro Opublikowano 27 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2021 trzymajmy się kursu FxK, nie zbaczajmy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi