Marek_Spy Opublikowano 28 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2021 W dniu dzisiejszym kurier przyniósł paczkę a w nim kadłub kutra torpedowego MAS. Jest część planów ale niekompletne i będę musiał poszukać na jednej z kartek jest napis MAS 562. Myślę czy niektórych części nie drukować na razie pod czacha dymi.. a prezentuje się tak: Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 8 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2021 Powoli szkicuje elementy ale nie ma konceptu jak uszczelnić poklad bo dziura zacna a w orginale pokład jest płaski.Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 8 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2021 (edytowane) Trzeba zrobić dookoła wysoką zrębnicę luku wystającą ponad pokład co najmniej 15 mm i na to od zewnątrz dopasować nadbudówkę - ewentualne fale i bryzgi opłyną bokiem i nie wleją się do środka z uwagi na zabezpieczenie labiryntowe ! Np. Tak - MAS bardzo dobrze się do tego nadaje ! ? Trzeba tylko przemyśleć labirynt uszczelniający na rufie ale tam też się to da zrobić ( płaska pokrywa wpuszczona na poziomie pokładu z listwami na których się opiera podklejonymi pod pokładem). Edytowane 8 Lutego 2021 przez kaszalu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 8 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2021 Akurat przy rufie to żaden problem tak jak napisałeś pokład i na listewkach żeni nie wpadł, jednak przednia nadbudówka a za nią inne są na poziomie pokładu i taka sterczącą listwa nie bardzo mi się podoba Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 8 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2021 Ale tej listwy przecież wcale nie widać - normalnie jest przykryta nadbudówką, a ściana nadbudówki dochodzi do pokładu! Widoczna jest tylko po zdjęciu nadbudówki ! Zresztą to tylko przykład rozwiązania - na pewno coś wymyślisz !!? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 8 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2021 To jest jakby to nazwać kołnierz dookoła wycięcia w pokładzie. 5-8 mm nad pokład. Ten kołnierz ustala położenie nadbudówki, którą nakłada się na lekki wcisk. Krople popłyną pod brzeg nadbudówki ale przez kołnierz woda nie dostanie się do wnętrza kadłuba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 8 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2021 To doskonale rozumiem ale za ta nadbudówką jest kawałek pokładu i potem następna nadbudówka i wtedy zrębnica będzie sterczeć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 8 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2021 Nie - trzeba podzielić ten otwór w pokładzie na sekcje i tam gdzie można zrobić zrębnicę wystającą, a tam gdzie nie można płaską pokrywę ! Nawet jak by trzeba było, można wkleić w ten otwór mostki dzielące go na mniejsze części i wtedy dopiero w odpowiedni sposób zabudować ! To nie musi być przecież jeden wielki otwór w pokładzie na całej długości - podziel go wklejając w odpowiednie miejsca mostki i dopiero wtedy odpowiednio zabuduj ! ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 8 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2021 Myślałem że ktoś coś wymyśli ale nic innego mi nie pozostało Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 9 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2021 Marek - TY jeszcze możesz coś wymyślić !!? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 23 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2021 Kadłub sobie leżał aż dojrzałem do zabrania się za robotę, więc najpierw zdecydowałem że będą 3 śruby i mam takie pytania.- gdzie kupić wały i śruby ?- silniki typu 400 dadzą odpowiednią prędkość.?- regulator zamierzam zbudować jednakowo sterujący PWN dla trzech silników może rozdzielę zasilania. Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mjs Opublikowano 23 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2021 https://modelemax.pl/pl/625-waly-napedowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
taganc Opublikowano 23 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2021 Najbardziej w takich postach w.....a mnie lenistwo piszących. Pierwsze lepsze wpisane hasło na wujku Gogle i wszystko wyskakuje jak króliczek z kapelusza, ale po co przecierz ktoś to może zrobić za mnie. Fuj ale smród. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 23 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2021 A ja się na google nie znam i mnie wkurza to ze się ktoś wkurza i co się chlopie wkurzasz niepotrzebnie ? luz nie czytaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 11 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2022 I nadal mam problem jak uszczelnić nadbudówki bez możliwości dania zrębnicy naokoło tej dziury. nie wiem nak z tym sobie poradzić oczywiście mogę zmienić coś w pokładzie ale jak uszczelnić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 12 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2022 Pokaż na czym w tej chwili stoisz żeby coś doradzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 12 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2022 15 godzin temu, Marek_Spy napisał: jak uszczelnić nadbudówki Marku, raczej bez zrębnicy to się nie da>Zrobienie zrębicy to nie jest jakiś gigantyczny problem. Uszczelnienie czynne to może być niezasychająca masa uszczelniająca typu "Hylomar" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 12 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2022 Na razie w komputerze tworzą się nadbudówki bo zamierzam drukować elementy. Model ma dużą dziurę a zrobienie zrębnicy uniemożliwi zbudowanie płaskiego pokładu bo autor planów chciał zrobić nadbudówki jako jedną całość przykrywającą ta prostokątna dziure. A pokład jak widać na zdjęciach jest w tych miejscach też płaski Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 12 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2022 Tak powinno być zrobione dookoła nadbudówki. Im bardziej przylega tym lepiej. Chlapnięta woda odbija się od ścianki nadbudówki a tylko niewielka ilość dostaje się pod nią ale nie wlewa do środka kadłuba. Drugie zadanie, umiejscowia nadbudówkę, nie przesuwa się. Zdejmuje się i nadkłada w to samo miejsce. Komplikuje się gdy pokłady są na różnym poziomie ale i to jest do zrobienia. Można zrobić ten kołnierz tylko częściowo od przodu i przednich boków. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 12 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2022 Ja km zobaczysz na zdjęciach dziurę a pot eee m fotki z okretu to zobaczysz że przednia nadbudówka czyli sterówka jest wpuszczana, potem jest pokład płaski i przechodzi w pokrywę silnika, po czym jest znowu polski pokład o działko. I teraz w wystających mogę zrobić zrebnice a tych na poziomie pokładu ?Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi