Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W dniu dzisiejszym kurier przyniósł paczkę a w nim kadłub kutra torpedowego MAS. Jest część planów ale niekompletne i będę musiał poszukać na jednej z kartek jest napis MAS 562. Myślę czy niektórych części nie drukować na razie pod czacha dymi.. a prezentuje się tak:

ff042ae9ee9a4e32973f0f82bbb5a4cd.jpg4fad33f7daea7410208cdc76f988429b.jpg3290dfc245f9533a96f5f5355f841d35.jpg

Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Powoli szkicuje elementy ale nie ma konceptu jak uszczelnić poklad bo dziura zacna a w orginale pokład jest płaski.

Opublikowano (edytowane)

Trzeba zrobić dookoła wysoką zrębnicę luku wystającą ponad pokład co najmniej 15 mm  i na to od zewnątrz dopasować nadbudówkę - ewentualne fale i bryzgi opłyną bokiem i nie wleją się do środka z uwagi na zabezpieczenie labiryntowe !

Np. Tak - MAS bardzo dobrze się do tego nadaje  ! ? Trzeba tylko przemyśleć labirynt uszczelniający na rufie ale tam też się to da zrobić ( płaska pokrywa wpuszczona na poziomie pokładu z listwami na których się opiera podklejonymi pod pokładem).

post-3419-0-76610000-1541362081_thumb.jpg

post-3419-0-75879400-1541362097_thumb.jpg

Edytowane przez kaszalu
Opublikowano

Akurat przy rufie to żaden problem tak jak napisałeś pokład i na listewkach żeni nie wpadł, jednak przednia nadbudówka a za nią inne są na poziomie pokładu i taka sterczącą listwa nie bardzo mi się podoba

Opublikowano

Ale tej listwy przecież wcale nie widać - normalnie jest przykryta nadbudówką, a ściana nadbudówki dochodzi do pokładu! Widoczna jest tylko po zdjęciu nadbudówki ! 

Zresztą to tylko przykład rozwiązania - na pewno coś wymyślisz !!?

Opublikowano

To jest jakby to nazwać kołnierz dookoła wycięcia w pokładzie. 5-8 mm nad pokład. Ten kołnierz ustala położenie nadbudówki, którą nakłada się na lekki wcisk. Krople popłyną pod brzeg nadbudówki ale przez kołnierz woda nie dostanie się do wnętrza kadłuba.

Opublikowano

Nie - trzeba podzielić ten otwór w pokładzie na sekcje i tam gdzie można zrobić zrębnicę wystającą, a tam gdzie nie można płaską pokrywę ! Nawet jak by trzeba było, można wkleić w ten otwór  mostki dzielące go na mniejsze części i wtedy dopiero w odpowiedni sposób zabudować !

To nie musi być przecież jeden wielki otwór w pokładzie na całej długości - podziel go wklejając w odpowiednie miejsca mostki i dopiero wtedy odpowiednio zabuduj ! ?

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Kadłub sobie leżał aż dojrzałem do zabrania się za robotę, więc najpierw zdecydowałem że będą 3 śruby i mam takie pytania.
- gdzie kupić wały i śruby ?
- silniki typu 400 dadzą odpowiednią prędkość.?
- regulator zamierzam zbudować jednakowo sterujący PWN dla trzech silników może rozdzielę zasilania.

Opublikowano

Najbardziej w takich postach w.....a mnie lenistwo piszących. Pierwsze lepsze wpisane hasło na wujku Gogle i wszystko wyskakuje jak króliczek z kapelusza, ale po co przecierz ktoś to może zrobić za mnie. Fuj ale smród.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

I nadal mam problem jak uszczelnić nadbudówki bez możliwości dania zrębnicy naokoło tej dziury. nie wiem nak z tym sobie poradzić oczywiście mogę zmienić coś w pokładzie ale jak uszczelnić ? 

Opublikowano
15 godzin temu, Marek_Spy napisał:

jak uszczelnić nadbudówki

Marku,

raczej bez zrębnicy to się nie da>Zrobienie zrębicy  to nie jest jakiś gigantyczny problem. Uszczelnienie czynne to może być niezasychająca masa uszczelniająca typu "Hylomar"

Opublikowano

Na razie w komputerze tworzą się nadbudówki bo zamierzam drukować elementy. Model ma dużą dziurę a zrobienie zrębnicy uniemożliwi zbudowanie płaskiego pokładu bo autor planów chciał zrobić nadbudówki jako jedną całość przykrywającą ta prostokątna dziure. A pokład jak widać na zdjęciach jest w tych miejscach też płaski

Opublikowano

img060.thumb.jpg.fee171faae51d93da25a511e6dd29eb0.jpg

Tak powinno być zrobione dookoła nadbudówki. Im bardziej przylega tym lepiej. Chlapnięta woda odbija się od ścianki nadbudówki a tylko niewielka ilość dostaje się pod nią ale nie wlewa do środka kadłuba. Drugie zadanie, umiejscowia nadbudówkę, nie przesuwa się. Zdejmuje się i nadkłada w to samo miejsce. Komplikuje się gdy pokłady są na różnym poziomie ale i to jest do zrobienia. Można zrobić ten kołnierz tylko częściowo od przodu i przednich boków.

• Lubię to 1
Opublikowano

Ja km zobaczysz na zdjęciach dziurę a pot eee m fotki z okretu to zobaczysz że przednia nadbudówka czyli sterówka jest wpuszczana, potem jest pokład płaski i przechodzi w pokrywę silnika, po czym jest znowu polski pokład o działko. I teraz w wystających mogę zrobić zrebnice a tych na poziomie pokładu ?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.