kaczma2 Opublikowano 9 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2021 Plan tej motorówki jest na str. 226 Pływanie Bydgoszcz i okolice. Tak skopanego planu jeszcze nie oglądałem. Wyposażenie, każdy element jest w innej skali. To jeszcze pikuś. Jak powiększyłem kopiując wręgi i nanosiłem linie do wycięcia na wnękę, ściankę pionową i dolny pokład , przecięcie linii wypadło poza wręgą. Nie wiem co z tym zrobić. Czy: a/ podnieść dolny pokład, b/ ścianki lewą i prawą zrobić pod skosem c/ na dole, rogi zrobić skośne. Trzeba jeszcze uwzględnić grubość materiału i żeby się nie rozleciało. Jeszcze jest sprawa zdejmowania nadbudówki. Czy wyjmować nadbudówkę to co jest nad pokładem czy razem z wnęką rufową. Odszukam Modelarza i jeszcze raz sprawdzę. 9/72 Na zdjęciu: maszt, pachołek na podstawie, koła ratunkowe, włazy, kotwica. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 10 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2021 Następna część, maszt. Łączenie aluminium z mosiądzem na CA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel4090 Opublikowano 10 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2021 Pięknie, jak zawsze, czekam na więcej. Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 14 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2021 Przygotowane są części nadbudówki i początek prac z wręgami. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel4090 Opublikowano 14 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2021 Może się czepiam ? Lecz fajnie, jakbyś wrzucił zdjęcie tej motorówki na początku relacji. Co ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 14 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2021 Zdjęcia to może nie. Wyglądają fatalnie z Modelarza 82 roku, ale plan czemu nie choć jest też w innym miejscu. Może będą zarzuty że mocuję w powietrzu ale kolejność cięć uniemożliwia mocowanie do deski. Wszystkie wręgi są wycięte z płyty, teraz dopasowanie. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 15 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2021 Wręgi dopasowane do stępki. Poradziłem sobie z przeprowadzeniem wału przez stępkę. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fordson Opublikowano 15 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2021 Poszycie szkieletu kadłuba z czego planujesz zrobić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 16 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2021 Jest metoda pokrycia paskami HIPSu ale jest wrażliwe na stuknięcia. Może pęknąć cienka spoina i dlatego robi się 2 warstwy. Ja położę laminat 2 warstwy 160 - 200 g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fordson Opublikowano 16 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2021 Ta druga warstwa, mokro na mokro,czy będziesz czekał aż stężeje pierwsza,poprawki , ewentualne szpachlowanie i ostatnia warstwa "na gotowo " ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 16 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2021 Wszystkie wręgi ustawione. Nie kleję bo nie jestem pewny czy wszystko zrobione. Po wklejeniu będzie wypełniane styropianem, szlifowanie i na to od razu 2 warstwy tkaniny. Gdzie odstaje owijam folią. Szpachlówka i szlifowanie, malowanie. 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fordson Opublikowano 16 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2021 Bierzesz pod uwagę że styropian ciągnie wodę ? Nie zastanawiałeś się nad pianką niskoprężną ? Spece od modeli kartonowych,stosują ją by wyeliminować tzw krowie żebra,czyli zapadające się poszycie,między wręgami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 17 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2021 Początek klejenia nadbudówki. Silnik na zdjęciach po próbach prądowych okazał się niepraktyczny. Bez obciążenia pobiera 1,5A a przy hamowaniu palcami 2A. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 19 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2021 Nadbudówka się zmienia. Będzie kłopot z malowaniem wnętrza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 20 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2021 Na dachu sterówki porobiłem otwory pod montaż elementów. Rozpocząłem wklejanie styropianu między wręgami. Wał przygotowany do lutowania. Panewki wybite z silnika cdr. Śruba będzie inna 3 łopatowa. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 22 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2021 Wklejanie styropianu. Za każdym razem sprawdzam czy stępka jest prosto. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 24 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2021 Styropian powklejany między wręgi. Teraz szlifowanie a potem sprzątanie. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 27 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2021 Nie mam możliwości dokładnego wyfrezowania przewłok i chyba zrobię tak jak ta środkowa i częściowo zrobiony ster. Obrobiony kadłub. Prawie gotowy do pokrycia laminatem. Wyszedł ładny spiczasty dziób. 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziobak Opublikowano 27 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2021 Tak wygląda Celinka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 1 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2021 Zacząłem robić ławki. Na ramki będą przyklejone listewki i oparcie. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi