Skocz do zawartości

Pytanko do posiadaczy Easy Glider'a PRO

wa1ker

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

1 Właśnie jestem w trakcie zamawianie tego cudeńka tylko zastanawia mnie jedna rzecz - w jaki sposób podłączane są tam lotki a konkretnie czy kable są w zestawie zestawie czy muszę dokupywać a jeżeli trzeba kupić to jakiej długości. Przeszukałem pod tym względem forum, ale wszyscy piszą tylko o podstawowych elementach tj (silnik reg serwa). Zależy mi żeby zamówić od razu komplet sprzętu bez późniejszego dokupowanie takich pierdółek jak przedłużki do kabli - dlatego jeżeli są tam potrzebne jakieś rzeczy których nie ma w zestawie to bardzo proszę o pomoc i wypisanie co powinienem jeszcze dokupić

2 Co myślicie o takim motorku do EG

Opublikowano

Witam,

Pamietam, że przy budowie swojego EG użyłem gotowych przedłużaczy do serw 50 cm. Teraz już kupuję w takich sytuacjach tylko przewód i sam "zarabiam" wtyczki (do kupienia prawie w każdym sklepie) - wychodzi trochę taniej i długość mam taką jakiej dokładnie potrzebuję. Jeżeli chodzi o silnik to użyłem Emax'a 2215/20 i pakiet 3s fullymax. Przy tym silniku idzie pionowo w górę i trzeba zdjąć gazu aby nie przewalił się na plecy - nie zrobiłem wykłonu silnika :oops:

Powtórzę to co wszyscy - model nie do zabicia.

Pozdrawiam

A.

Opublikowano
co powinienem jeszcze dokupić

Witam, niestety przedłużacze serw są niezbedne, dokładnie nie pamietam ale po 50cm wystarczą. Dodatkowo (jak już wspomniałes 4 serwa - mogą byc towerpro 9g, e-skay, itp, regulator i tu może warto zainwestowac w silnik bezszczotkowy i regulator do niego np taki zestaw, wspaniale sie sprawdził (w moim przypadku) :

http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=4754, do tego smigło składane z kołpakiem multiplexa, no i oczywiscie pakiet 11,1V LiPo :

http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=5842 , lub wiekszy. Taki zestaw zapewni osiągi i szybowiec bedzie przyzwoicie latał, oczywiscie kij ma dwa konce - bedzie drożej, ale o ile przyjemniej... Jeszcze coś zamówiłes już szybowca, która to wersja - jeżeli EG pro to śmigło powinno by w zestawie? Może jednak rozpatrzy ten model:

http://www.cyber-fly.pl/produkt-758.html, tu si;lnik iśmigło jest w zestawie(bardzo porządny silnik)... Pozdrawiam

Opublikowano

Ten kabel do lotek to ma być "Y" oczywiście?

EG kupuje oczywiście w wersji pro, co do Juniorka to szczerze mówiąc mocno się nad nim zastanawiałem i bardzo mnie ciągnie te 10cm więcej rozpiętości (jakiś taki mam pociąg do rzeczy wielkich :lol2:) ale troszkę mnie zniechęca "T" na ogonie - nie wiem jak to jest tam zrobione a w SL ciągle gubiłem taki ogonek :evil:

Serwa zamówiłem Hitec 55 do Tower Pro nie mam zaufania a 13 zł na sztuce to nie duża różnica

Z tego co się doczytałem na forum to do EG pasują silniki o fi max 28 a tu widzę że DJ zaaplikował sobie fi 35 - powiedz mi czy coś docinałeś sobie nosek czy to fi 28 to plotka?

Opublikowano
Ten kabel do lotek to ma być "Y" oczywiście

tak ale jak masz mozliwosc wlaczenia FLAPPERON'u i odbiornik z 1 kanalem wiecej to zrob osobne podpiecia do odbiornika. bedziesz mial wieksza mozliwosc regulacji i ustawien lotek (kazda z osobna).

ja co prawda mam starszego EG (nie PRO) ale mialem tam fi 35 wsadzone :)

Opublikowano

Witam,

Latam EG PRO na silniku RAY C3542, który ma fi 35 i nie wymagało to żadnych przeróbek, pasował idealnie - rozmiarem oczywiście, bo te 450W jest chyba ze dwa razy za dużo. EG staruje z ręki pionowo do góry bez potrzeby popychania. Serwa: lotki 2xHS-55, SK i SW 2xHS-81 - pasują rozmiarowo idealnie.

Opublikowano
DJ zaaplikował sobie fi 35

Tak jak powiedział andrzejpnic nie przerabiasz ale za to ile radochy, modelik na pułapie masz w ciągu sekund, a potem tylko krążysz szukając termiki.

do Tower Pro nie mam zaufania

Nie chodzi o cene, poprostu tower pro sprawdziły sie - doskonale w kilku modelach mimo powiedzmy - ekstremalnej eksploatacji... Hitec 55 napewno znana nazwa, ale trybiki chinole wsadzają jakies zwietrzałe i czesto sie sypia (we Wrocku niektórzy narzekaja na te serwa), lata człowiek ,wymienia trybiki ,a one za chwile znów sa do niczego - szkoda wywalic bo kosztuja - a tower pro padnie i do kosza... To oczywiscie mój punkt widzenia, ale każdy ma jakies doświadczenia...

Pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam ponownie

Właśnie siedzę nad posklejaniem mojego nowiutkiego EG Pro do kupy i zastanawiają mnie dwie rzeczy

- do czego kurcze są te "rzepy" do mocowanie elektroniki? jakoś nie bardzo mogę znaleźć do nich zastosowania a w instrukcji nic mądrego na ten temat nie piszą (albo mam problemy ze wzrokiem).

- czy śruby do mocowania silnika powinny być w zestawie z silnikiem czy z modelem (łożem)

a może po prostu nie powinno być ich ani tu ani tu - tak właśnie jest u mnie :(

Opublikowano
rzepy mogą (są) do skrzydeł (mocowania). Są to szerokie, czy standardowe rzepy?

A toś mnie zaskoczył - do skrzydeł? one mają 2,5 cm x 6 cm a skrzydła wchodzą na "puzzel" więc gdzie tam rzepy?

Opublikowano

Tez mozna, zostalo mi tego dosc troche to moze dokleje ;) Choc ja tasma kleje skrzydla do kadluba, gdzies na forum przeczytalem ze tak sie robi i przeszlo juz egzamin, przy twardszym ladowaniu tasma sie odkleila.

Opublikowano

Powiem że ciekawy patent ale przez te rzepy zwiększa się przestrzeń pomiędzy skrzydłami a co za tym idzie cała idea pasowania na puzzla bierze w łeb tak mi się przynajmniej wydaje po przypasowaniu

Opublikowano

Rzepy są do mocowania: pakietu akumulatorów oraz odbiornika, to samo jest w Mini Magu i innych modelach firmy Multiplex.

MironRC, mocowanie skrzydeł na rzep też nie jest złym pomysłem, lecz moim zdaniem łączenie na ''puzzle'' jest w zupełności wystarczające.

Opublikowano
Powiem że ciekawy patent ale przez te rzepy zwiększa się przestrzeń pomiędzy skrzydłami a co za tym idzie cała idea pasowania na puzzla bierze w łeb

Nie wiela zwieksza sie ta odległośc a i tak po paru montażach i demontażach zobaczysz że ten "puzel" już nie bardzo trzyma. Jeden z kolegów w swoim elaporowym latadełku(junior s) zastosował magnesy neodymowe - podobno sprawdzaja sie doskonale i nie zwiekszaja grubosci połączenia , o którą tak sie martwisz...

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.