Grzesiek Opublikowano 11 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2021 Koledzy potrzebuje waszej pomocy.Mianowicie mam komputer dell d620 wiem stary ale chodził,no własnie.Usiadł dysk.Kupiłem ssd i delek go nie widzi.Jak podepne przez adapter usb to działa.Potrzebuje go dać jak główny i posadzić na nim wina.Nie mogę tego bo choć fizycznie jest to go niema.Pomóżcie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 11 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2021 Stary ten dell? Zrób mu upgrade biosu najpierw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 11 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2021 A co widać w setup -ie. Wykrywa ten dysk fizycznie? Po drugie jaki masz format partycji na tym SSD? MBR czy GPT. Jeśli to stary notebook to na 99% nie zobaczy dysku z formatem partycji GPT. EDIT No i jeszcze jedna uwaga. Aby móc zainstalować Windowsa 10 to dysk musi mieć format partycji GPT. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 11 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2021 PS, o takich rzeczach jak wejście do biosu i przeskanowanie dysków nie trzeba wspominać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micro Opublikowano 11 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2021 Tak jak wspomniał Konrad, zmień format partycji i będzie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 11 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2021 Teraz, micro napisał: Tak jak wspomniał Konrad, zmień format partycji i będzie ok. Niestety nie będzie jeśli to ma być W10. Wyprzedzając twoje pytania jak to sprawdzić czy jaki dysk ma format to zrób tak. Uruchom CMD potem wpisz komendę diskpart potem wpisz komendę list disk Pojawi ci się lista wszystkich dysków. Na końcu tej listy będzie opcja Gpt. No i teraz jak dysk ma format GPT to tam będzie gwiazdka * jak nie ma gwiazdki to dysk ma format MBR. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 11 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2021 Do partycji to jeszcze daleko, a ona zależy czy w laptopie jest BIOS czy UEFI. Jak rozumiem problem jest wcześniej, nie rozpoznaje go hardwarowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 11 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2021 Panowie powoli i po polsku prosze nie jestem biegły w kompach. 31 minut temu, Konrad_P napisał: A co widać w setup -ie. Wykrywa ten dysk fizycznie? Po drugie jaki masz format partycji na tym SSD? MBR czy GPT. Jeśli to stary notebook to na 99% nie zobaczy dysku z formatem partycji GPT. EDIT No i jeszcze jedna uwaga. Aby móc zainstalować Windowsa 10 to dysk musi mieć format partycji GPT. Jak mam to zmienić zrobić Kondrat pomóż plis.Gdzie mam to zmienić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 11 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2021 Podłącz dysk w miejsce starego uszkodzonego. Włącz komputer a następnie wciśnij klawisz albo F2, albo F4 albo F11. Chodzi o to żebyś wszedł do Biosu komputera. To wciskanie musisz zrobić błyskawicznie choć skoro nic się nie dzieje to pewnie i tak zdążysz. Na ekranie powinien przez moment pojawić się napis o klawiszach do Biosu. Jak już wejdziesz to musisz sprawdzić czy komputer wykrył fizycznie dysk. To jest podstawa dalszego działania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 11 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2021 To masz screen biosu powyżej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 11 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2021 Przejdź do Memory Info i zrób zdjęcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 11 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2021 Teraz, Konrad_P napisał: Przejdź do Memory Info i zrób zdjęcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 11 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2021 Cholera dawaj Device Info Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 11 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2021 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 11 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2021 No i dupa. Sprzęt nie widzi Twojego dysku. To już jest większy problem. EDIT Kurde a dobrze go podłączasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 11 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2021 No i nie ma w Primary Hard Drive powinieneś widzieć swój dysk. Jaki rozmiar jest tego dysku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 11 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2021 To co mam zrobić?Dysk to 120Gb goodram sata 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 11 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2021 Poproszę System Info, tam widac bios version Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 11 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2021 Proszę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 11 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2021 Bez aktualizacji Biosu się nie obejdzie na 100% w tym momencie. Bios staruszek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi