Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. kbugatii Opublikowano 17 Marca 2021 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2021 Witam! Będę próbował podzielić się wrażeniami z budowy modelu RWD 5 Bis według własnych planów narysowanych przy pomocy programu TurboCAD. Rozwiązania konstrukcyjne oparłem na podstawie obserwacji budowy tego modelu przez Pana HenrykaS. niektóre lekko modyfikując. (https://pfmrc.eu/index.php?/topic/26181-rwd-5-bis-132-relacja-z-budowy/), i planów W. Schiera. Sylwetkę i proporcje odwzorowałem na podstawie rysunków zawartych w artykule Stanisława Maciąga - RC Przegląd Modelarski 10/2011. Skala modelu – 1: 4,3. Rozpiętość - 2120 mm. długość - 1500 mm. Waga – nie wiem. Plany rysowane były pod napęd spalinowy ale w końcu zdecydowałem się na napęd elektryczny. Plany zostały zmodyfikowane pod silnik BL50 525KV Brushless Outrunner Motor (EFLM7450) z regulatorem 60A Pro. Silnik został wyjęty z modelu E-flite Carbon-Z Cub 2m. Zasilanie LiPo 6S. Boje z TurboCAD ilustruje wątek: https://pfmrc.eu/topic/40745-rwd-5-bis-rysowany-przy-pomocy-cad/. Program TC wygenerował następujące obrazy: Konstrukcja wygląda następująco: A tak w wypełnieniem balsowym Przy budowie posługuję się następującymi planami: Formatki do wypalenia: Po wypaleniu: Byłem pod wrażeniem precyzji technologii laserowej niedoścignionej nawet dla wirtuozów laubzegi (chyba). Budowę rozpocząłem od skrzydła Ścieńczenie końcówki belek dźwigarów jest konieczne aby zmieściły się w profilu. Zakotwiczenie kieszeni łącznika skrzydeł dodatkowo zostały wzmocnione "owocówką" Kieszeń łącznika wykonano w sposób tradycyjny: Komponenty dobrane objętościowo wg przepisu: Wypełnienie pomiędzy belkami dźwigarów: Cdn. 8 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 18 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2021 Brawo! Modeli Polskich samolotow nigdy dosc. Odwaliles kawal dobrej roboty w CAD! 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. kbugatii Opublikowano 19 Marca 2021 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2021 Montaż kesonu: Listwa natarci: Zakończenia skrzydeł wystrugane z klocka balsowego Przymiarka gniazd oświetlenia ledowego nakładki na rzebra i listwy: Przymiarka serwa lotki: konfrontacja z planem: Gwoli ścisłości to skrzydła mają profil - nasadowy Clark YM 18% a profil końcowy Clark YM 9%.. Kat zaklinowania skrzydła +3 st. Powierzchnia statecznika poziomego jest mniejsza od zalecanego przez Schera. Plany nie były poddawane żadnym obliczeniom teoretycznym i dlatego właściwości lotne tego co powstanie są wielka niewiad 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kbugatii Opublikowano 21 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2021 Przy sklejaniu lotki pojawił się pierwszy błąd. Krawędź spływu została wycięta z balsy 2 mm, która okazała się za słaba - uległa zwichrowaniu. Krawędź tylną listwy spływu obcięto (2 mm.) i zastąpiono płaskownikiem węglowym 2x2 mm. Ciekawe czy po oklejeniu znowu się odkształci ?i Na razie jest prosta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 21 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2021 59 minut temu, kbugatii napisał: po oklejeniu znowu się odkształc sensowniejszym byłoby , pasek sklejki lotniczej # 1mm + twarda balsa - razem sklejone na zywice epo nic się n ie odkształci a mozna na żyletkę spiłowac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Benio Opublikowano 21 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2021 Cześć. Czy można by było zamówić u ciebie gotowe formatki w/g Twojego planu? I jaki to byłby koszt. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kbugatii Opublikowano 21 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2021 52 minuty temu, d9Jacek napisał: sensowniejszym byłoby , pasek sklejki lotniczej # 1mm + twarda balsa - razem sklejone na zywice epo nic się n ie odkształci a mozna na żyletkę spiłowac Niewątpliwie to rozwiązanie wydaje się właściwe ale niestety widać, że brakuje mi doświadczenia w wyborze takich rozwiązań. 16 minut temu, Benio napisał: Cześć. Czy można by było zamówić u ciebie gotowe formatki w/g Twojego planu? I jaki to byłby koszt. Pozdrawiam. Prezentuję całkowicie amatorskie podejście do tego projektu i jeżeli uda się go doprowadzić do końca to pewnie wtedy pliki formatek udostępnię na PFMRC. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Lis Opublikowano 21 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2021 Jednym słowem, SUPER . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kbugatii Opublikowano 24 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2021 Pora na statecznik poziomy: Elementy zawieszenia statecznika poziomego wykonano z kątownika 2 mm.(Castorama) Statecznik pokryto balsą 1,5 mm. Po oszlifowaniu: 2 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kbugatii Opublikowano 6 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2021 Statecznik pionowy klasyczny. Docelowo ma być zamontowana lampa pozycyjna. Przewód zasilający oświetlenie: 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kbugatii Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Przewidywany napęd elektryczny spowodował konieczność wykonania pojemnika dla baterii zasilających. Konstrukcja zamocowania umożliwia łatwe przesuwanie i tym samym regulację środka ciężkości. Pojemnik mieści LiPo 6S albo 2x3S połączone szeregowo: 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ciosku Opublikowano 8 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2022 Witam, wysłałem priv Marcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar_io Opublikowano 8 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2022 Piękny Model, jeśli zdecydowałbyś się kiedyś na sprzedaż formatek wg Twojego projektu, daj znać przemyślę zakup. Od takiego "orzeszka" RWD kiedyś zaczynałem przygodę z modelarstwem. Mam nadzieję że doprowadzisz do Końca relację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi