Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. kbugatii Opublikowano 17 Marca 2021 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 17 Marca 2021 Witam! Będę próbował podzielić się wrażeniami z budowy modelu RWD 5 Bis według własnych planów narysowanych przy pomocy programu TurboCAD. Rozwiązania konstrukcyjne oparłem na podstawie obserwacji budowy tego modelu przez Pana HenrykaS. niektóre lekko modyfikując. (https://pfmrc.eu/index.php?/topic/26181-rwd-5-bis-132-relacja-z-budowy/), i planów W. Schiera. Sylwetkę i proporcje odwzorowałem na podstawie rysunków zawartych w artykule Stanisława Maciąga - RC Przegląd Modelarski 10/2011. Skala modelu – 1: 4,3. Rozpiętość - 2120 mm. długość - 1500 mm. Waga – nie wiem. Plany rysowane były pod napęd spalinowy ale w końcu zdecydowałem się na napęd elektryczny. Plany zostały zmodyfikowane pod silnik BL50 525KV Brushless Outrunner Motor (EFLM7450) z regulatorem 60A Pro. Silnik został wyjęty z modelu E-flite Carbon-Z Cub 2m. Zasilanie LiPo 6S. Boje z TurboCAD ilustruje wątek: https://pfmrc.eu/topic/40745-rwd-5-bis-rysowany-przy-pomocy-cad/. Program TC wygenerował następujące obrazy: Konstrukcja wygląda następująco: A tak w wypełnieniem balsowym Przy budowie posługuję się następującymi planami: Formatki do wypalenia: Po wypaleniu: Byłem pod wrażeniem precyzji technologii laserowej niedoścignionej nawet dla wirtuozów laubzegi (chyba). Budowę rozpocząłem od skrzydła Ścieńczenie końcówki belek dźwigarów jest konieczne aby zmieściły się w profilu. Zakotwiczenie kieszeni łącznika skrzydeł dodatkowo zostały wzmocnione "owocówką" Kieszeń łącznika wykonano w sposób tradycyjny: Komponenty dobrane objętościowo wg przepisu: Wypełnienie pomiędzy belkami dźwigarów: Cdn. 8 2
Andrzej Klos Opublikowano 18 Marca 2021 Opublikowano 18 Marca 2021 Brawo! Modeli Polskich samolotow nigdy dosc. Odwaliles kawal dobrej roboty w CAD! 1
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. kbugatii Opublikowano 19 Marca 2021 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 19 Marca 2021 Montaż kesonu: Listwa natarci: Zakończenia skrzydeł wystrugane z klocka balsowego Przymiarka gniazd oświetlenia ledowego nakładki na rzebra i listwy: Przymiarka serwa lotki: konfrontacja z planem: Gwoli ścisłości to skrzydła mają profil - nasadowy Clark YM 18% a profil końcowy Clark YM 9%.. Kat zaklinowania skrzydła +3 st. Powierzchnia statecznika poziomego jest mniejsza od zalecanego przez Schera. Plany nie były poddawane żadnym obliczeniom teoretycznym i dlatego właściwości lotne tego co powstanie są wielka niewiad 5
kbugatii Opublikowano 21 Marca 2021 Autor Opublikowano 21 Marca 2021 Przy sklejaniu lotki pojawił się pierwszy błąd. Krawędź spływu została wycięta z balsy 2 mm, która okazała się za słaba - uległa zwichrowaniu. Krawędź tylną listwy spływu obcięto (2 mm.) i zastąpiono płaskownikiem węglowym 2x2 mm. Ciekawe czy po oklejeniu znowu się odkształci ?i Na razie jest prosta.
d9Jacek Opublikowano 21 Marca 2021 Opublikowano 21 Marca 2021 W dniu 21.03.2021 o 09:59, kbugatii napisał: po oklejeniu znowu się odkształc Rozwiń sensowniejszym byłoby , pasek sklejki lotniczej # 1mm + twarda balsa - razem sklejone na zywice epo nic się n ie odkształci a mozna na żyletkę spiłowac
Benio Opublikowano 21 Marca 2021 Opublikowano 21 Marca 2021 Cześć. Czy można by było zamówić u ciebie gotowe formatki w/g Twojego planu? I jaki to byłby koszt. Pozdrawiam.
kbugatii Opublikowano 21 Marca 2021 Autor Opublikowano 21 Marca 2021 W dniu 21.03.2021 o 11:01, d9Jacek napisał: sensowniejszym byłoby , pasek sklejki lotniczej # 1mm + twarda balsa - razem sklejone na zywice epo nic się n ie odkształci a mozna na żyletkę spiłowac Rozwiń Niewątpliwie to rozwiązanie wydaje się właściwe ale niestety widać, że brakuje mi doświadczenia w wyborze takich rozwiązań. W dniu 21.03.2021 o 11:40, Benio napisał: Cześć. Czy można by było zamówić u ciebie gotowe formatki w/g Twojego planu? I jaki to byłby koszt. Pozdrawiam. Rozwiń Prezentuję całkowicie amatorskie podejście do tego projektu i jeżeli uda się go doprowadzić do końca to pewnie wtedy pliki formatek udostępnię na PFMRC. Pozdrawiam.
kbugatii Opublikowano 24 Marca 2021 Autor Opublikowano 24 Marca 2021 Pora na statecznik poziomy: Elementy zawieszenia statecznika poziomego wykonano z kątownika 2 mm.(Castorama) Statecznik pokryto balsą 1,5 mm. Po oszlifowaniu: 2 1
kbugatii Opublikowano 6 Kwietnia 2021 Autor Opublikowano 6 Kwietnia 2021 Statecznik pionowy klasyczny. Docelowo ma być zamontowana lampa pozycyjna. Przewód zasilający oświetlenie: 2
kbugatii Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Autor Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Przewidywany napęd elektryczny spowodował konieczność wykonania pojemnika dla baterii zasilających. Konstrukcja zamocowania umożliwia łatwe przesuwanie i tym samym regulację środka ciężkości. Pojemnik mieści LiPo 6S albo 2x3S połączone szeregowo: 2
mar_io Opublikowano 8 Stycznia 2022 Opublikowano 8 Stycznia 2022 Piękny Model, jeśli zdecydowałbyś się kiedyś na sprzedaż formatek wg Twojego projektu, daj znać przemyślę zakup. Od takiego "orzeszka" RWD kiedyś zaczynałem przygodę z modelarstwem. Mam nadzieję że doprowadzisz do Końca relację.
Rekomendowane odpowiedzi