AKocjan Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Mój egzemplarz Funcuba ma już prawie 3 lata. Wykonał wiele lotów w różnych warunkach pogodowych, spędził setki godzin w powietrzu. Jest to w pewnym sensie wół roboczy. Moje modyfikacje konstrukcyjne polegały wyłącznie na dodaniu wzmocnień przedniej części kadłuba oraz zawiasów lotek i steru kierunku (na tą chwilę prowizorka z przeplatanymi tasiemkami). Model od pewnego czasu posiada również pylony pod skrzydłami "certyfikowane" do udźwigu 230 g na skrzydło - dopuszczana pełna akrobacja. (masa modelu bez dodatkowego ładunku pod skrzydłami: 1150 g). Model z ciężarem na końcówkach ma bardzo dobre właściwości lotne, zwiększa się jego bezwładność. Jedynym odczuwalnym minusem jest tendencja do wykonywania ślizgów - model staje się mozolny w osi odchylenia. Pod względem wytrzymałości dodatkowy ciężar na końcówkach skrzydeł odciąża je zmniejszając naprężenia. Co zresztą udowodniłem prostym rachunkiem oraz testami w powietrzu: Dodatkowo prezentuję najciekawsze momenty z "życia" tego modelu z 2020 roku ;): Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AKocjan Opublikowano 9 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2021 Mój drugi model FunCub z trochę słabszym silnikiem. Uczyć się na nim wykonywania akrobacji: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AKocjan Opublikowano 6 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2021 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janekm Opublikowano 20 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2021 Cześć Arek, Mam pytanie, jako że jesteś posiadaczem FunCub'a, mianowicie sprawa dotyczy własności lotnych tego modelu. Jak u niego z tendencją do przeciągnięcia w zakręcie? Chodzi mi szczególne o małe prędkości. Wiem każdy model można przeciągnąć, ale są profile które tolerują małe prędkości w zakręcie, ale są też takie, które absolutnie nie tolerują takich warunków. Coś jak syndrom IV zakrętu na szybowcu Puchacz. Pytam, bo mam zamiar wystrugać sobie z depronu coś w rodzaju FunCuba z jego profilem. Z góry dzięki za info. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi