Marek:D Opublikowano 29 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2021 Cześć. Zdecydowałem się na zakup lekkiego regulatora do modelu F5j. Problem jest taki, że z elektroniki ze mnie noga i chciałbym podpytać kolegów jak to pospinać w całość. Odnośnie programowania pomoże mi kolega z forum, także teraz nie o tym. Lutowanie kabli do zasilania Aku wiadome. Przewody do silnika podobnie. A co z przewodem do odbiornika? Rozumiem, że syngałowy muszę dolutować tylko gdzie? PWM(podejrzewam, że tu?) TLM GWD?? A co z "-" do odbiornika? też go wlutować czy może bez tego? W zestawie mam też kondensator. Czy mam go wlutować i jeśli tak to gdzie? Podrzucam link do regla:https://pl.aliexpress.com/item/33027880830.html?spm=a2g0o.cart.0.0.59fe3c00FDckfo&mp=1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
taras Opublikowano 29 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2021 Marek zadzwoń to telefonicznie wyjaśnięWysłane z mojego FIG-LX1 przy użyciu Tapatalka 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pjk11 Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Co pisze przy trzech malych polach? Bo jak PPM, TLM i GND to nie podlaczysz klasycznego odbiornika (+ - i sygnal) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granacik Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Ppm to ppm, gnd to gnd, tlm zostawisz puste (telemetria) a zasilanie odbiornika dajesz z bec. Inne pytanie czy blheli obsługuje konwencjonalny sygnał ppm z odbiornika czy tyko z fc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Latam na Blheli_32 od dwóch sezonów. Mam te odbiorniki we wszystkich swoich modelach. Oczywiście, że odbiornik działa prawidłowo. Zaprogramować się go klasycznie nie da tylko poprzez FC ale działa potem rewelacyjnie. Oczywiście zasilanie samego odbiornika trzeba dać z BECa. Z Blheli_32 bierzemy tylko sygnał i GND. Tu trzeba dać tylko przewód do odbiornika z PPM i GND. Reszta z BECa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek:D Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2021 1 godzinę temu, Granacik napisał: Ppm to ppm, gnd to gnd, tlm zostawisz puste (telemetria) a zasilanie odbiornika dajesz z bec. Inne pytanie czy blheli obsługuje konwencjonalny sygnał ppm z odbiornika czy tyko z fc. Zasilanie oczywiście z zewnetrznego beca. Czyli dobrze rozumiem, ze wtyczka z odbiornika ma być podłączona następująco: sygnałowy do PPM czarny do GND Czerwony nie jest wtedy potrzebny. Sorki ale mi trzeba jak krowie na miedzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granacik Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Dokładnie tak. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pjk11 Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2021 A jak tak to OK. Kolega nie wspomnial że ma osobnego BEC'a. 12 godzin temu, Konrad_P napisał: Latam na Blheli_32 od dwóch sezonów. Mam te odbiorniki we wszystkich swoich modelach. Odbiorniki czy ESC? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Troche nie rozumiem pytania. Nie da się latać bez odbiornika tak samo (chyba) nie da się latać bez ECS z silnikiem elektrycznym. We wszystkich modelach mam zamontowane tego typu regulatory do tego dokładam 10A BEC Castlle. Kabelek sygnałowy + GND z regulatora wpinam do odbiornika a kabelek z BECa (+) i (-) też wpinam do odbiornika do wolnego kanału. Ponieważ latam na Futabie więc z regulatora kabelek żółty i czarny przychodzi do kanału 3 a z BEC w moim przypadku do 8 kanału. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pjk11 Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Cytuje: "Latam na Blheli_32 od dwóch sezonów. Mam te odbiorniki we wszystkich swoich modelach. " BLHeli32 to soft do ESC a nie RX. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Aaaaaa. Już kapuje. Oczywiście błąd logiczny. Tak to jest jak się szybciej pisze niż myśli. Powinno być "mam te regulatory we wszystkich ..." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pjk11 Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Tak. A może (bo nie wiem są ESC z BLHeli32 bez opto i z BEC do zwyklych modeli, nie "dronów")? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Tak są. Właśnie niedawno spotkałem już regulatory Blheli_32 z BECem ale na 5,5V. Mi te 5,5V do niczego się nie przyda więc nie zapamiętałem sobie które to modele miały w sobie BECa. Oczywiście już nie ważą 5-8g tylko odpowiedni więcej ale i tak są bardzo lekkie. Teraz nie mogę ich znaleźć ale jak szukałem dla siebie to na pewno widziałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pjk11 Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Czemu 5.5V sie nie przyda? Przeciez 5V to normalne zasilanie RX. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2021 2 minuty temu, pjk11 napisał: Przeciez 5V to normalne zasilanie RX. Było kilka ładnych lat temu faktycznie standardem. Teraz standardem jest 7,4-8,2V Zasilam swoje odbiorniki 8V dla tego te 5,5 nie nadają się. Całe wyposażenie w w swoich modelach mam typu HV. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi