e-mir Opublikowano 6 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2021 2 godziny temu, RobRoy napisał: Przy napięciu ok 24 V, prąd 5 A, długość drutu 90 cm Co to za drut? Miedziany? Kanthal 0,4mm przy tej długości ma ok 10 omów, ja mam drut o średnicy 0,3mm i maksymalny prąd jaki przez niego przepuszczam to 1,4A i to tylko przy szybkich (150mm/min) cięciach płyt na wymiar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobRoy Opublikowano 6 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2021 A jakie napięcie ? Przy prądzie zmiennym faktycznie pobierał mniejszy prąd. 5A to max jaki widziałem na mierniku wiec do pracy może być faktycznie mniejszy. Na razie robiłem tylko próby cięcia i widzę że ten zasilacz mi wystarczy ... a o to mi chodziło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-mir Opublikowano 6 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2021 Długość drutu to obecnie 1100mm. Opór 25 omów. Napięcie 25V przy prądzie 1A. Zmierzone i wyliczone z prawa Ohma. Ogólnie napięcie mnie nie interesuje ponieważ w zależności co wycinam, zmieniam odległość pomiędzy osiami X1 i X2. Ważne jest żeby zawsze płynął taki sam, optymalny prąd. Oczywiście zasilacz musi podać odpowiednio wysokie napięcie, żeby wymusić pożądany prąd oraz posiadać odpowiednią moc. W moim przypadku transformator 50V 100W całkowicie wystarcza. Wiem też, że przy wycinaniu ramką ustawia się wyższe temperatury drutu więc i prądy będą większe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar_io Opublikowano 6 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2021 Dziękuję za sugestie na pewno skorzystam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi