japim Opublikowano 20 Czerwca 2021 Opublikowano 20 Czerwca 2021 Koledzy i koleżanki. Kończę projektować kolejnego kombata -tym razem F8F Bearcat. I już zabierałem się za szczegółowe wykańczanie elementów gdy naszły mnie pewne wątpliwości. Mianowicie jak to jest z osią kadłuba w tym samolocie? Szykując sobie dokumentację spotkałem 2 rodzaje rzutów bocznych. W tych bardziej "profesjonalnych" ogon wyraźnie opada. A w uproszczonych (w tym także niektórych planach modelarskich) kadłub ma uniesiony ogon - tak jakby się tego normalny człowiek spodziewał.
dziobak Opublikowano 20 Czerwca 2021 Opublikowano 20 Czerwca 2021 Może z tych planów wyciągniesz jakieś wnioski bearcat_ziroli-1321mm.pdf Grumman_F8F_Bearcat 1540mm.pdf grumman_f-8-f_bearcat.pdf 1
japim Opublikowano 20 Czerwca 2021 Autor Opublikowano 20 Czerwca 2021 Dziękuję. Popatrzę sobie. Znalazlem jeszcze takie rysunki i jak popatrzeć na katy zaklinowania to już totalny cudak: http://soyuyo.main.jp/f8f/f8fe.html
paulusr Opublikowano 21 Czerwca 2021 Opublikowano 21 Czerwca 2021 Wydaje mi się, że pierwszy rysunek jest prawidłowy 1
jarek_aviatik Opublikowano 21 Czerwca 2021 Opublikowano 21 Czerwca 2021 Obie wersje są prawidłowe Ten z małą kabinką to wersja do bicia rekordu prędkości (Bearcat Conquest1)
japim Opublikowano 21 Czerwca 2021 Autor Opublikowano 21 Czerwca 2021 Jarku - nie chodzi mi o kabinke. Ale o to jak kadlub uklada sie w locie. Sa rysunki ze spodnia linia kadluba unosi sie "klasycznie" oraz sa rysunki ze w spoczynku os kadluba nawet wyraznie "opada". Jak rozrysujesz sobie katy z tego rysunku z japonskiej strony zakladajac ze samolot leci na +1 st to wychodzi ze ogon jednak opada.
jarek_aviatik Opublikowano 21 Czerwca 2021 Opublikowano 21 Czerwca 2021 45 minut temu, japim napisał: Jarku - nie chodzi mi o kabinke. Ale o to jak kadlub uklada sie w locie. Sa rysunki ze spodnia linia kadluba unosi sie "klasycznie" oraz sa rysunki ze w spoczynku os kadluba nawet wyraznie "opada". Jak rozrysujesz sobie katy z tego rysunku z japonskiej strony zakladajac ze samolot leci na +1 st to wychodzi ze ogon jednak opada. To chyba lepiej wzorować się na zdjęciach rzeczywistych samolotów niż na planach, które ktoś tam sobie zrobił. Napisałem "Ten z małą kabinką to wersja ... ", to tylko zwrócenie uwagi, o którą wersję chodzi, a nie, że o samą kabinę. W wersji F8F-2 - dolna linia kadłuba "opada".
japim Opublikowano 21 Czerwca 2021 Autor Opublikowano 21 Czerwca 2021 Robię wersję F8F-2 z powiększonym statecznikiem i właśnie zawahałem się czy ten typ tak ma - czy to może pomyłka. Teraz już wiem ze wszystko mam OK.
dziobak Opublikowano 21 Czerwca 2021 Opublikowano 21 Czerwca 2021 Tu znalazłem https://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?2524535-Fun-Scale-60-Grumman-Bearcat/page15
japim Opublikowano 21 Czerwca 2021 Autor Opublikowano 21 Czerwca 2021 Dzieki. Te już znalazłem wcześniej. To wracam do projektowania, a właściwie dzielenia bryły na segmenty do druku.
japim Opublikowano 22 Czerwca 2021 Autor Opublikowano 22 Czerwca 2021 2 godziny temu, paulusr napisał: No weź! Nie zdanżam drukować!? Staram się jak mogę. Wakacje to sezon latania i będzie trochę wolniej ?
Rekomendowane odpowiedzi