japim Opublikowano 20 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2021 Koledzy i koleżanki. Kończę projektować kolejnego kombata -tym razem F8F Bearcat. I już zabierałem się za szczegółowe wykańczanie elementów gdy naszły mnie pewne wątpliwości. Mianowicie jak to jest z osią kadłuba w tym samolocie? Szykując sobie dokumentację spotkałem 2 rodzaje rzutów bocznych. W tych bardziej "profesjonalnych" ogon wyraźnie opada. A w uproszczonych (w tym także niektórych planach modelarskich) kadłub ma uniesiony ogon - tak jakby się tego normalny człowiek spodziewał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziobak Opublikowano 20 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2021 Może z tych planów wyciągniesz jakieś wnioski bearcat_ziroli-1321mm.pdf Grumman_F8F_Bearcat 1540mm.pdf grumman_f-8-f_bearcat.pdf 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 20 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2021 Dziękuję. Popatrzę sobie. Znalazlem jeszcze takie rysunki i jak popatrzeć na katy zaklinowania to już totalny cudak: http://soyuyo.main.jp/f8f/f8fe.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulusr Opublikowano 21 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2021 Wydaje mi się, że pierwszy rysunek jest prawidłowy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek_aviatik Opublikowano 21 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2021 Obie wersje są prawidłowe Ten z małą kabinką to wersja do bicia rekordu prędkości (Bearcat Conquest1) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 21 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2021 Jarku - nie chodzi mi o kabinke. Ale o to jak kadlub uklada sie w locie. Sa rysunki ze spodnia linia kadluba unosi sie "klasycznie" oraz sa rysunki ze w spoczynku os kadluba nawet wyraznie "opada". Jak rozrysujesz sobie katy z tego rysunku z japonskiej strony zakladajac ze samolot leci na +1 st to wychodzi ze ogon jednak opada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek_aviatik Opublikowano 21 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2021 45 minut temu, japim napisał: Jarku - nie chodzi mi o kabinke. Ale o to jak kadlub uklada sie w locie. Sa rysunki ze spodnia linia kadluba unosi sie "klasycznie" oraz sa rysunki ze w spoczynku os kadluba nawet wyraznie "opada". Jak rozrysujesz sobie katy z tego rysunku z japonskiej strony zakladajac ze samolot leci na +1 st to wychodzi ze ogon jednak opada. To chyba lepiej wzorować się na zdjęciach rzeczywistych samolotów niż na planach, które ktoś tam sobie zrobił. Napisałem "Ten z małą kabinką to wersja ... ", to tylko zwrócenie uwagi, o którą wersję chodzi, a nie, że o samą kabinę. W wersji F8F-2 - dolna linia kadłuba "opada". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 21 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2021 Robię wersję F8F-2 z powiększonym statecznikiem i właśnie zawahałem się czy ten typ tak ma - czy to może pomyłka. Teraz już wiem ze wszystko mam OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziobak Opublikowano 21 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2021 Tu znalazłem https://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?2524535-Fun-Scale-60-Grumman-Bearcat/page15 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 21 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2021 Dzieki. Te już znalazłem wcześniej. To wracam do projektowania, a właściwie dzielenia bryły na segmenty do druku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulusr Opublikowano 22 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2021 No weź! Nie zdanżam drukować!? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 22 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2021 2 godziny temu, paulusr napisał: No weź! Nie zdanżam drukować!? Staram się jak mogę. Wakacje to sezon latania i będzie trochę wolniej ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi