Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. marcini59 Opublikowano 24 Czerwca 2021 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2021 Dzień Dobry Witam w poniższym wątku przedstawię budowę kociołka do modelu z silnikiem parowym. Być może kogoś to zainteresuje i zarazi się tym tak jak ja, pozdrawiam Przykładowe modele z napędem parowym jakie wykonałem: Pierwszy model na bazie kadłuba dobrze nam znanego Bałtyka z silnikiem SAITO T1DR-L kociołek wykonany przy pomocy Andrzeja Łuszpińskiego i zgodnie z jego wskazówkami, wielkie podziękowania gdyż przez Niego się tym zaraziłem Drugi model to wycieczkowiec z napędem parowy "BYDGOSZCZ", silnik to MICROCOSMO MC29 kociołek wykonany samodzielnie. Poniżej zdjęcia wykonanych modeli oraz kolejne filmy z budowy następnego kociołka. Filmy będą dodawane cyklicznie. 7 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 24 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2021 Z przyjemnością zasiadam na widownię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 25 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2021 Też z ciekawością zobaczę ale sugerował bym inne umieszczenie mikrofonu bo czasem cię zupełnie nie słychać. Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcini59 Opublikowano 25 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2021 Witam Kolejny odcinek cz5 , jeśli chodzi o mikrofon filmuje gopro , postaram się w następnych odcinkach wzmocnić dźwięk mówienia. 2 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 27 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2021 Kurs prawidłowy - cała naprzód Marcin !!! ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcini59 Opublikowano 29 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2021 Witam Kolejny odcinek z budowy kociołka jest to przedostatnia część gdzie mamy już skończony kociołek w stanie surowym, gdzie została przeprowadzona próba ciśnieniowa z wynikiem pozytywnym 2 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 30 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2021 SUPER !! ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 30 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2021 Bardzo to ładnie wygląda a sądziłem że zapalisz pod kotłem a tu dmuchasz Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcini59 Opublikowano 29 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2021 Witam Przepraszam że dopiero teraz, umieszczam filmik z testów kociołka z silnikiem Microcosm Micro Scale M2B Twin Cylinder Steam Engine Kociołek będzie jeszcze ocieplony i zabudowany listewkami co jeszcze bardziej podniesie jego sprawność. W tej chwili pracuję nad zbiornikiem na skropliny i zbiornikiem na gaz. 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koriolan2 Opublikowano 30 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2021 Piękna robota ,jestem pod wrażeniem, gratulacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcini59 Opublikowano 15 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2023 Witam wszystkich Przedstawiam kolejny projekt, tym razem jest to mały kociołek w wersji pionowej do napędzenia silniczka na parę w modelu o długości max 60 cm poniżej kilka zdjęć i pierwszy filmik z budowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 16 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2023 W dniu 29.06.2021 o 21:35, marcini59 napisał: Witam Kolejny odcinek z budowy kociołka jest to przedostatnia część gdzie mamy już skończony kociołek w stanie surowym, gdzie została przeprowadzona próba ciśnieniowa z wynikiem pozytywnym Wszystko pięknie i fajnie, ale czy zdajesz sobie sprawę z faktu, że to co tworzysz podlega dozorowi technicznemu? Na podstawie zapisów poniższego rozporządzenia: https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20220000068 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 16 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2023 Paweł czepiasz się?.Kolega fajnie robi to niech sobie robi.Na upartego to większosć z nas miala by coś do UDT.kompresory samo robki z lodowkowego agregatu itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 16 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2023 3 godziny temu, Grzesiek napisał: Paweł czepiasz się?.Kolega fajnie robi to niech sobie robi.Na upartego to większosć z nas miala by coś do UDT.kompresory samo robki z lodowkowego agregatu itp. Nie czepiam się, tylko lojalnie informuję Kolegę, a nie UDT. ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 16 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2023 6 godzin temu, Paweł Praus napisał: Wszystko pięknie i fajnie, ale czy zdajesz sobie sprawę z faktu, że to co tworzysz podlega dozorowi technicznemu? Na podstawie zapisów poniższego rozporządzenia: https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20220000068 Paweł czy na pewno ? On tego nie wprowadza do obrotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 16 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2023 Godzinę temu, young napisał: Paweł czy na pewno ? On tego nie wprowadza do obrotu. A czy jest jakieś zwolnienie dla urządzenia wytwarzanego na własny użytek? Bo ja w tym rozporządzeniu nie widzę... Widzisz różnicę jeśli toto wybuchnie w rękach producenta czy kogoś innego? Ja osobiście nie... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 16 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2023 Rozmawiałem z kolegą który jest inspektorem UDT ,kotły karłowate do 5 l nie muszą mieć dozoru 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 16 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2023 11 minut temu, Henio napisał: Rozmawiałem z kolegą który jest inspektorem UDT ,kotły karłowate do 5 l nie muszą mieć dozoru Podobnie jak zbiorniki gdzie najpierw liczy sie P x V i stosownie podejmuje decyzje. Nie każdy zbiornik ciśnieniowy podlega dozorowi, etc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziobak Opublikowano 16 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2023 Wychodzi na to ,że produkcja czajnika ,też musi mieć dozor techniczny. Zawiera o wiele wiecej wody niż kociołek naszego kolegi, a co za tym idzie- wytwarza więcej pary i o ciśnieniu o wiele wieszym ,które to ciśnienie napędza gwizdek. Nie dajmy się zwariować i nie szafujmy przepisami tam ,gdzie one nie mają zastosowania. Gdyby każdy kociołek sprzedawany w sklepach modelarskich ,miał dozór techniczny, to komu by sie opłacalo takie coś sprzedawać- chyba ,że za chorendalną cenę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 16 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2023 Dokładnie tak powiedział kolega inspektor od tych spraw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi