d9Jacek Opublikowano 22 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2021 sukces częsciowy... jest mały problem z HKZ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 22 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2021 z czym ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 22 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2021 https://www.bosch-repair-service.com/en/others/nsu/hkz-steuergeraet-zuendung-0227200006002/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 22 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2021 Za napraw chca 500 ojro ? to chyba zwykły moduł zapłonowy nie mam schematu i nie wiem jak jest tam realizowany kąt wyprzedzenia zapłonu ale pewnie odpalisz na polonezowskim. Jak co to ci naprawie albo zrobie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2021 https://peter.turczak.de/content/projects/hkz/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granacik Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Podobny moduł w Trabancie Polo siedzi. Zaplon tyrystorowy z czujnikiem Hall'a. Regulacja wyprzedzenia zapłonu mechaniczna odśrodkowa z korektorem podciśnieniowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2021 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2021 38 minut temu, Granacik napisał: Podobny moduł w Trabancie Polo siedzi. no tak, w Polonezie też, ale........ tam 4 cylindry a tu dwa... na stronie Petera jest podany wykaz częsci , to już jest jakiś plus 34 minuty temu, mr.jaro napisał: Moze tu dopytac? Jarku , tak poproszę jężeli możesz? 35 minut temu, mr.jaro napisał: Rzadki okaz, ano tak , na stronie Boscha nowy kosztował ~~~800€ + VAt najgorsze to to ,.że nie można sprawdzic zapłonu metodami tradycyjnymi, silnik złapał na moment i dupa jedyne co mi prrzchodzi w tym momencie do głowy , to wymienić kable wysokiego napięcia i wymyc porządnie cewkę zapłonową bo i takowa jest.. uprzedzając pytania co do świec ... Niemcy , klubowicze przechodzą na redukcje i uzywają NGK...wrzucę zdjęcia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2021 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2021 2 minuty temu, mr.jaro napisał: A co mam napisac jako opis usterki? Jarku, silnik kręci, pompa podaje paliwo, nowa kopułka, palec rozdzielacza silnik przebieg 70k ale to poprawiona 2 swiecowa wersja świec nie wykręcałem bo mam tylko jedną w zapasie a niestety dostę jest marny no i pewne wahanie pojawia się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Ależ można sprawdzić bez większych problemów jak i zaadaptować inny modul z wyzwalaniem na czujniku Halla.Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Teraz, Marek_Spy napisał: można sprawdzić bez większych problemów Marku, jak ? jeżeli nie wolno rozłąćzać układu wysokiego napięcia bo grozi to konsekwencjami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Wkrec swiece zarowe po co ci jakis zaplon. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2021 6 minut temu, mr.jaro napisał: Poszlo. Ponizej screenshot - moje Nzwisko wymazalem, bo to nie musi postronnych interesowac. Byc moze beda chcieli dodatkowych informacji, wowczas sie zamelduja. Jarku, serdeczne dzięki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Wiesz totalna bzdura a zajmowałem się takimi układami lata nawet improwizowane robiąc moduły zapłonowe. Najbardziej intratną była regeneracja modułu DIS w polonezie abimex, padały jak muchy. Ale od początku najpierw sprawdź czy czujnik Halla działa. Do czujnika będą szły 3 przewody jeden to masa drugi napięcie i oczywiście impuls. Najcześciej jest to środkowy. Po podkręceniu silnikiem na woltomierzu będzie widać jak napięcie się zmienia a na oscyloskopie prostokąt o amplitudzie 5VWysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2021 8 minut temu, Marek_Spy napisał: Po podkręceniu silnikiem na woltomierzu będzie widać jak napięcie się zmienia a na oscyloskopie prostokąt o amplitudzie 5V hmmm....nie mam w tym momencie pomocnika, n ie dojechał a i oscyloskopu też brak i nie będzie 10 minut temu, Marek_Spy napisał: najpierw sprawdź czy czujnik Halla działa ok,dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2021 W dniu 3.07.2021 o 18:49, Granacik napisał: Te szczyny paliwopodobne co teraz z instrybutorów się nalewa to rozpuszcza wszystko po drodze w starszych pojazdach. Ja ostatnio odjechalem z pistoletem instrybutora po tankowaniu. Jakos sie cholera zamyslilem i zapomnialem wyjac . W sumie dobrze ze to tylko pistolet instrybutora , bo przy wyjmowaniu czego innego , lepiej sie nie zamyslac ? Nawet nie slyszalem , ale zobaczylem lezacy waz w lusterku. Pani na stacji nie byla BARDZO zdziwiona , wiec chyba takie numery im sie czesciej zdarzaja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granacik Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2021 1 godzinę temu, d9Jacek napisał: no tak, w Polonezie też, ale........ tam 4 cylindry a tu dwa... na stronie Petera jest podany wykaz częsci , to już jest jakiś plus To nie istotne. Ten moduł to tylko taki wzmacniacz sygnału podawanego na cewkę WN z przerywacza czy czujniku Hall'a. Resztę załatwia kopółka z palcem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi