kaczma2 Opublikowano 16 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2021 Czy jest ktoś w stanie rozgryźć światła na maszcie tego holownika . Model w trakcie budowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 16 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2021 Nie widzę żadnych świateł może przybliżysz temat ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 17 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2021 Świateł nie ma bo jest dzień. Konkretnie na tym holowniku na maszcie jest dużo lamp a do sygnalizacji wzrokowej wystarczą dwie. Światło topowe widoczne dookoła i światło masztowe białe z sektorem świecenia 225 stopni. Film od 1:00 minuty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 17 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2021 Z tego co widzę to jest 9 świateł. Więc jest to ilość normalna. Generalnie powinny być: 1. Topowe białe 360° 2. Holowania górne białe 225° 3. Awaryjne czerwone górne 360 ° 4. Kotwiczne białe 360° 5. Awaryjne czerwone dolne 360° 6. Holowanie środkowe białe 225° 7. Holowanie dolne białe 225° 8. Holowania rufowe żółte 135° 9. Pozycyjne rufowe białe 135° Pozycyjne burtowe czerwone (lewe) i zielone (prawe) 112,5° Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 17 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2021 Tu jest problem z LED smd i da sie zrobc ale przewody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 18 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2021 Dzięki Jadar. Przeglądałem zdjęcia i wygląda na to, że z tyłu konstrukcji masztowej jest u góry żółte, na dole białe. Na wysięgnikach w bok od góry czerwone, białe, czerwone. W środkowym pionie od góry czerwone, białe , białe, białe. No i topowe na samej górze białe. Model będzie mały, ponad 600mm w dalszym stopniu odwzorowania. Plan holownika malutki. Doświadczalny napędu azymutalnego (Z-drive). Mam zrobiony jeden napęd i zamiast dwóch będzie jeden. Do opracowania górna część napędu oraz połączenie z silnikiem i sterowanie serwem. Aby poznać szczegóły posługuję się zdjęciami i filmami. Plan i zdjęcia są tu: 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 4 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2021 Co drugi dzień, dwie, trzy godzinki coś robię i do tej pory to co na zdjęciach i trochę drobiazgów. Ze sterówką był problem jak ją wykonać i z wykonaniem. Jest daleka od ideału. Zamiast szyb naklejona będzie czarna folia. Winda kotwiczna z wyciągarką. Według zdjęcia oryginału kilka elementów brakuje. Początek masztu zrobiony. Z założenia to nie będzie super model. Główna sprawa to napęd. Jak będzie się sprawował i sterowanie. Jest problem z obracaniem kierunkowym napędu o więcej niż 360 stopni i znać położenie. Wstępnie wygląda tak: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 4 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2021 Wyszedł taki ładny napęd - czemu nie chcesz zrobić dwóch? Zobacz tu jak to jest sprytnie rozwiązane: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 5 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2021 W tym miejscu mam tylko 55 mm na wysokość. Trudno tam zmieścić silnik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 6 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2021 Dalsza budowa masztu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar65 Opublikowano 7 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2021 Wydawnictwo PRO MODEL ma w swojej ofercie wycinankę w skali 1;100 modelu holownika VIRTUS proj. B 848. Wiec po co się męczyć i próbować budować coś co będzie zbudowane wg. przypuszczeń . To co nazwałeś sterówką to wyrzuć w śmieci i zrób jeszcze raz , z cieńszego materiału. Nie wiem jaki sens ma budowanie modelu napędzanego pędnikami schottla , jak ma być tylko jeden...powinny być dwa . 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekK Opublikowano 9 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2021 Jakby kolega potrzebował i nie posiadał planów tego projektu to proszę na priv - mam trochę materiałów stoczniowych i bardzo dużo zdjęć tego projektu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 9 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2021 Potrzebowałem kształty wręg ale narysowałem według szerokości i wysokości oraz zdjęcia na pochylni. Wyszło dobrze. Wyszukałem zdjęcia i robiłem zrzuty ekranu z filmów. Myślę, że to wystarczy. Problem w tym, że są zmiany niektórych elementów. Co mieli w magazynie to z tego zrobili. Potrzebuję dobre zdjęcia masztu kpl. Mam słabej jakości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekK Opublikowano 9 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2021 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 10 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2021 Dzięki za zdjęcia. Dokładam te co ja mam. Wersja z armatkami wodnymi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 11 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2021 Cd masztu. Płaskowniki chyba za szerokie. Ten pasek wzdłuż zamienię na pręt a jeszcze po bokach mają być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Mała zmiana i trochę do przodu. 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 14 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2021 Super robota Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Była tygodniowa przerwa w budowie holownika ale za to zrobiłem zdjęcia niektórych statków w porcie Ustka. Na str. 248 w Imprezy i spotkania regionalne Północ Pływanie Bydgoszcz i okolice zamieściłem zdjęcia statku ratowniczego Orkan i kutra Hydrograf 7. Będą jeszcze Kontrolor 23 i 25. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Ze zdjęć wykapowałem takie ustawienie lamp kolorami. Nie wiem czy dobrze. Górna tylna ma być żółta. Lampy nie są zamocowane na stałe. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi