profaza Opublikowano 7 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2021 Cześć, Jakiś czas temu wymyśliłem sobie drukowany samolot z 3dlabprint. Wybór padł na cessne 152 dokładnie opisaną tutaj: https://3dlabprint.com/wp-content/uploads/2017/04/userguide_Cessna_152.pdf. Sam wydruk zajął około 300 godzin, potem sukcesywnie kompletowałem sprzęt i posklejałem model a teraz zastanawiam się jak zaprogramować kanały w kontrolerze. Posiadam model flysky fs i6x 10 kanałowy. Model samolotu korzysta z 7 serw plus silnik: 1. Sterowanie przednim kołem 2 i 3 -klapy na skrzydłach 4 i 5 - lotki na skrzydłach 6 - ster wysokości ogon 7 - ster kierunku ogon no i silnik sterowany z ESC Jak to przyporządkować do poszczególnych kanałów na kontrolerze? Obroty silnika są dość oczywiste - sterowane za pomocą jednego kanału lewą manetką na kontrolerze w kierunku góra dół co ze sterowaniem przednim kołem - ta sama lewa manetka w kierunku lewo prawo? klapy zamierzałem podpiąć pod któryś z górnych przełączników bo zakładam ,że ich stan to pion/poziom bez stanów pośrednich? Czy jednak się mylę i klapy też powinno się sterować płynnie np w pierwszej częsci lądowania otwarcie o 50% i im niżej tym bardziej w dół? Ster wysokości zamierzałem podpiąć pod jeden kanał i operować nim za pomocą prawej manetki w kierunku góra dół Co do lotek i steru kierunku to totalnie nie mam pojęcia jak to powinno ze sobą współgrać dlatego proszę o porady i jakiś opis jeśli to możliwe. Zakładam ,że będę operował prawą manetką w kierunku lewo prawo Z góry dziękuję za pomoc! P.S wrzucam zdjęcie w połowie złożonego modelu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 7 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2021 Mikołaj - zanim wejdziemy w szczegóły - to pytanie podstawowe. Czy latałeś już jakimś innym modelem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbapfmrc Opublikowano 7 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2021 Poczytaj sobie o trybach w nadajnikach, w szczególności Mode 2 bo jest najpopularniejszy. Znajdziesz tam opis co na jakim kanale. Ster kierunku i koło przednie daj na 1 wspólnym serwie (lewy drążek - prawo-lewo). Klapy zależy ile masz pozycji w przełączniku: może być 2 lub 3 (np 0%, 50% i 80% wychylenia). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profaza Opublikowano 7 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2021 25 minut temu, japim napisał: Mikołaj - zanim wejdziemy w szczegóły - to pytanie podstawowe. Czy latałeś już jakimś innym modelem? Niestety nie - raz leciałem cessna jako pasażer Zanim wybiorę się na lot modelem to polatam trochę na symulatorze 11 minut temu, qbapfmrc napisał: Poczytaj sobie o trybach w nadajnikach, w szczególności Mode 2 bo jest najpopularniejszy. Znajdziesz tam opis co na jakim kanale. Ster kierunku i koło przednie daj na 1 wspólnym serwie (lewy drążek - prawo-lewo). Klapy zależy ile masz pozycji w przełączniku: może być 2 lub 3 (np 0%, 50% i 80% wychylenia). Dziękuję czegoś takiego szukałem tylko nie umiałem tego nazwać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 8 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2021 Mi się wydaje że to zależy od radia jakie masz. Standardowo to: 1 kanał lotki 2 kanał wysokość 3 kanał ESC 4 kanał kierunek i można podpiąć kółko sterowane 5 kanał klapy Na przykład w Taranisie 2019 plus jest już inaczej: 1 kanał silnik z ESC 2 kanał lotki 3 kanał wysokośc 4 kanał ster kierunku Ale technika poszła do przodu i w radiu jest teraz prawie komputer ! Więc podejrzewam, że można dowolnie zaprogramować... Na forum to jest tak ! Zadajesz pytanie, ale czasem nie dostajesz na nie odpowiedzi tylko wskazówki gdzie dalej szukać... a wystarczy krótko tylko napisać i podzielić się swoim doświadczeniem i można zaoszczędzić bardzo dużo czasu, ponieważ w internecie to można szukać cały dzień i nic sensownego nie znaleźć. Warto też skorzystać z rozdzielacz JR i podpiąć klapy na jednym kanale, tak samo lotki, czy ster kierunku z kółkiem skrętnym. Nie mam co prawda doświadczenia i czy lepiej podpinać np. lotki na dwóch kanałach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 8 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2021 W flysky i6 to jest standard 1 kanał lotki 2 kanał wysokość 3 kanał ESC 4 kanał kierunek i można podpiąć kółko sterowane 5 kanał klapy reszta to dodatkowe kanały na przełącznikach i pokrętłach do konfiguracji @profaza na początek odpal symulator RC i popróbuj sił. a potem kup/zbuduj coś z pianki EPO, EPP lub depronu. Ta drukowankę odłóż do czasu aż nauczysz się latać Ale zaraz, o kanałach to masz w instrukcji do aparatury nawet, 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profaza Opublikowano 21 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2021 Dzieki wszystkim za pomoc ;) Zgodnie z przewidywaniami rozbiłem się kilka sekund po starcie ;) powodem był boczny wiatr którego nie potrafiłem skontrować. Aktualnie odbudowuje samolot - na szczęscie muszę wydrukować i podmienić tylko jedną część. Zastanawiałem się też na zakupem czegoś w rodzaju sky surfera ale cena kompletnego zestawu to około 400 zł i przyznam, że po złożeniu cessny gdzie całość wyniosła mnie około 1000 zł wolałbym uniknąć kolejnych wydatków. Jest jakaś sensowna alternatywa do maksymalnie 200 złotych na jakiś treningowy oblatywacz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 21 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2021 Tak - model z pianki - typu Toto 5 - szukaj na stronie motylastego. Koszt budowy to kilkadziesiat zlotych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 21 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2021 Godzinę temu, japim napisał: Tak - model z pianki - typu Toto 5 - szukaj na stronie motylastego. Koszt budowy to kilkadziesiat zlotych. Koszt chyba pustego modelu.... ! Mnie najtaniej wyszło zbudowanie do lotu z baterią162zł, oczywiście nie licząc radia. Ale to model mały bo o rozpiętości 800mm. Wiadomo im większy to drożej, albo mniejszy... maluchy są kosztowne ! Za 2 stówki to niewiele można już zdziałać w tej dziedzinie... Prawdę mówiąc najtańsza farba emalia akrylowa do modelu wyszła mnie 120zł. A kupiłem białą i pigmenty, mieszałem kolory sam aby było taniej.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pjk11 Opublikowano 21 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2021 https://www.napolskimniebie.pl/to-masz I nie ma strachu. Lata 10km/h. Mozna wszystkiego sie nauczyc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profaza Opublikowano 22 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2021 Żyje! wydrukowałem i podmieniłem zniszczone części i wygląda, że wszystko działa Dziękuję za wszystkie sugestie dotyczące taniego modelu piankowego po namyśle zdecydowałem się jednak na sky surfera ze względu na rozmiar i łatwość budowy. Kolejna próba cessną będzie jak już opanuje model piankowy. 20210922_155212.mp4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi