Grzesiek Opublikowano 20 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2021 Piszę o jubilerskiej 0,45mm.Tak jak pisalem 0,3 urwalem w rękach.Nie poto w dużych modelach stosuje sie serva po 20kg zeby linke do napędu sterow dawać ktora wytrzymuje 10kg.Nie sądze abym większej siły użył bo bym sie pocioł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boogie Opublikowano 20 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2021 14 minut temu, Grzesiek napisał: Piszę o jubilerskiej 0,45mm.Tak jak pisalem 0,3 urwalem w rękach.Nie poto w dużych modelach stosuje sie serva po 20kg zeby linke do napędu sterow dawać ktora wytrzymuje 10kg.Nie sądze abym większej siły użył bo bym sie pocioł. Nie myl siły z momentem. Potocznie "serwo 20kg" to serwo o momencie 20kg*cm, czyli jak dasz ramię 2cm to podniesiesz już "tylko" 10kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 31 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2021 Dziś czyli wczoraj wykonałem jeszcze raz test na wadze z jubilerską plecionką 0,65mm. Pękła - zerwała się przy obciążeniu 20 kg. Wydaje mi się, że żadna modelarska nie wytrzyma tyle lub więcej o podobnej średnicy. Taka siła zrywająca raczej z dużym prawdopodobieństwem też nie wystąpi w układzie ; serwo-orczyk-ster. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 11 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2021 Obiecałem że jak dojdą zamówione linki to się podzielę informacją. Może komuś się to przyda. Linki 1 mm nierdzewna , pozostałe jubilerskie 0.8, 0.6, 0.3 mm. Te 3 ostatnie mają zaletę bo są w osłonie z tworzywa Pierwsza o grubosci 1 mm bardzo elastyczna dobrze się wiąże. Tą 0.8 mocna ale sztywna i nie za bardzo się układa. Pozostałe dwie czyli 0.6 i 0.3 mm rewelacja. Ale tu moja sugestia do napędu sterów 0.3 raczej do małych modeli. Aczkolwiek aby ją zerwać trzeba użyć kombinerek i trochę siły w ręku. Kupione na alledrogo za niewielkie pieniądze. Na rolce 20 lub 40 m. Bywają też w innych długościach. Linka 1 mm kupowana na metry z myślą o olinowaniu oldtimera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi