young Opublikowano 18 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2021 Cześć, czytając sąsiedni wątek o tarantuli, postanowiłem ( ! ) sobie sprawić drukarkę 3d. Nie wiedziałem jaką i przez przypadek trafiła się Alfawise u30 pro. Cena miła duże znaczenie aby nie było za drogo i poniżej ceny Endera. Traktuję to jako wyzwanie czy podołam :). Czyli chcę nauczyć się rysować w 3 d, generować kody czy coś tam, etc. Chciałbym aby udało się robić proste wydruki ( np ramki do serw, drobnice modelarską czy też do domu bez konieczności robienia całej masy ulepszeń drukarki , (ilość dodatków do Endera po prostu mnie zniechęcił do niej). Czy się uda nie wiem. Ale nauki nigdy za wiele :). Liczę na Wasze cenne doświadczenie. Poniżej pierwsze fotki.Drukarka przychodzi częściowo złożona, w zgrabnym pudełku. Na pierwszym zdjęciu widać że trzeba poprawić po fabryce. Taka sytuacja miała kilka razy miejsce. Jutro ciąg dalszy składania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 18 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2021 Konstrukcyjnie to jest to samo co Ender 3. To co tam było potrzebne z dużą dozą prawdopodobieństwa będzie potrzebne też tutaj. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kulfon250 Opublikowano 18 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2021 I pewnie się da, choć z moich doświadczeń z drukarkami są 3 grupy: 1. Do d..y i nic im nie pomoże 2. Tanie, ale trzeba lubić modyfikacje. Z mojej pierwszej pod koniec zostało ok.20% oryginału. I przestała być w ten sposób tania. 3. Droższe, ale tak jak np. Prusa. Kupujesz i drukujesz. W mojej po 3,5 roku drukowania, wymieniłem paski bo już się dotykały, a mimo to drukowała miodnie. Jedyna zmiana jaką zrobiłem to była zmiana extrudera na Bondtech, ale była to bardziej fanaberia jak konieczność. Co do projektowania to mój faworyt do druku 3D to darmowy Fusion 360. Co do slicera to mam Simplify 3D i bardzo go lubię. Miałem MatterControla kilka lat temu i wtedy mnie rozczarował totalnie, jego jedyną zaletą była prostota, podobnie jak Cura, która jak to cura robiła głównie nie to co ja chciałem . 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 19 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2021 Rano skończyłem składać drukarkę i pierwsze uruchomienie :). Całość teoretycznie bardzo ładnie pracuje silniki bardzo ciche. Jedynie wentylator elektroniki robi duży szum, gdyby nie on to uznałbym że pracuje ciszej jak drukarka atramentowa. Parę screenów z ekranu. Muszę się z tym zapoznać. Dziś odbieram pierwszy filament z paczkomatu. I ... Cdn... ! Ps. Za dużo tych nowych informacji na raz , obym czegoś nie spieprzył Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 19 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2021 Przypomina Endera i pewnie tak będzie drukować. Jakąś kartezjanskie drukarki nie lezą bo jest duza masa stołu ale przy powolnych wydrukach będzie dobrze jak uczę się rysowania w FreeCAD nie dość że darmowy to stale rozwijany. I bedziesz miał co robić. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 19 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2021 No jest ten pierwszy wydruk :). To i owo trzeba doskonalić ale pierwszy wydruk i można użyć w modelu 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 19 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2021 Bardzo dobry tylko tak dalejWysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 20 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2021 Do skrzydła potrzebne 2 szt . Drugą ramkę wydrukowałem na ciut innych parametrach (w ramach nauki) wyszła troszkę lepiej. Ale obie bardzo mocne . Wypełnienie 90 %, ten stołu 60, temp filamentu 220. Filament "Rosa". Grubość 0.3 . Czas druku 61 min. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noker Opublikowano 20 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2021 Daj linka do tej ramki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 20 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2021 4 minuty temu, noker napisał: Daj linka do tej ramki. Wieczorem z komputera podlinkuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 20 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2021 ramka do serwa savox na użytek własny : https://www.thingiverse.com/thing:2926696 - moim zdaniem lekko bym zmienił podpory pionowe (są niesymetryczne). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kulfon250 Opublikowano 20 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2021 9 godzin temu, young napisał: ramka do serwa savox na użytek własny : https://www.thingiverse.com/thing:2926696 - moim zdaniem lekko bym zmienił podpory pionowe (są niesymetryczne). Taką ramkę w Fusion360 zaprojektujesz w 10 minut, pijąc kawę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 21 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2021 Tak masz rację ok 10 -15 min wystarczy, dlatego się go uczę w wolnych chwilach . Oczywiście jest warunek dobrego projektu : dobra kawa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 25 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2021 Było tak a jest tak : Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 25 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2021 Fajnie ale wydrukuj kostkę testową i zobaczysz dopiero jak fatalne drukuje a nie pisze o tym jako krytyka bo widzisz jaka to pożyteczna maszyna ale po to żebyś ja poprawiał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 26 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2021 Kostkę wydrukuję w tym tygodniu. A tymczasem tak na szybko kolejna użyteczna rzecz, ( duże prędkości i grubości ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 26 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2021 No to drukuj, czy cokolwiek ustawiałeś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 26 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2021 Nic jeszcze nie ustawiałem , skręciłem bramę wg kątownika, stół poziomowałem na 4 punkty na kartkę papieru . Wydruki na szybko i grubo (0.3). Teraz jak obserwowałem jej zachowanie to pokasuję luzy, sprawdzę kąty. I chyba nic więcej nie będę robił ( oczywiście kostkę wydrukuję ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 26 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2021 oj duzo trzeba, poszukaj jest wiele poradników flowrate i inne warto bo potem masz dobre wydruki/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 26 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2021 27 minut temu, Marek_Spy napisał: oj duzo trzeba, poszukaj jest wiele poradników flowrate i inne warto bo potem masz dobre wydruki/ Pomyślę dzięki , Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi