juri28 Opublikowano 29 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2009 Co do radia się rozglądam,wole używane dobrej firmy niż nowe nieznanej.Co do postępów zbieram na razie materiały bo chcę ruszyć solidnie z budową.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
juri28 Opublikowano 30 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2009 Witam,w moim ił-2 wedle planów klapy podwozia są połączone mechanizmem i podwozie je zamyka i otwiera,klapy do lądowania są połączone z obrotami silnika.Dziś złożyłem zamówienie na materiały do budowy kadłuba i skrzydeł.Niebawem relacja!POZDRAWIAM!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 30 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2009 Twoje plany to model na uwięzi i uważaj żebyś go na linki nie zrobił,chociaż wtedy to będzie też fajny model. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
juri28 Opublikowano 5 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2009 Czekam na materiały do budowy.Według planów silnik jest zamontowany cylindrem w dół,czy to dobre rozwiązanie?Co sądzicie o elemencie do zdalnego żarzenia świecy?BĘDĘ WDZIĘCZNY ZA RADY. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 5 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2009 Na temat położenia głowicy silnika zdania są podzielone tak samo jak co do zasadności stosowania...zdalnego żarzenia świecy?? To coś innego niż "pokładowe". To "pokładowe" stosowałem w swoim FS 91, sprawdzało się ale to dotyczy podtrzymania żarzenia na małych obrotach silnika. Czy o to Ci chodzi? Również wspomniany silnik mam głowicą w dół, a jak pracuje możesz zobaczyć na filmikach z wątku o Fokker d.VIII. Ale powiedz po co zadajesz tak konkretne czy szczegółowe pytania z zakresu rozwiązań konstrukcyjnych skoro niczego jeszcze nie zaczałeś prac przy modelu? Na tym etapie to raczej powinny interesować Cię ewentualne rozw. konstrukc. budowy samego modelu. Mam Plany Modelarskie Ił - 2 więc z ciekawości zobaczę co tam stoi ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
juri28 Opublikowano 5 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2009 Pytam bo lubię wiedzieć nim zacznę konkretnie budowę,taki jestem :mrgreen: dzięki za podpowiedz.Co do konstrukcji to mam pytanie:kadłub jest konstrukcja skorupową z listewek sklejanych do siebie,wiadomo ze po sklejeniu będą linie poprzez łączenia listewek,czym to najlepiej wygładzić?czymś jak najlżejszym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 5 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2009 specjalna szpachla do balsy gdzies tu na forum jeden kolega robił chyba DC-10 tam mozesz zobaczyć idealne połozoną szpache. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
juri28 Opublikowano 5 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2009 A to wiem,fakt ładna robota już podziwiałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 5 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2009 Tu masz niezle PLANY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
juri28 Opublikowano 17 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2009 Witam.Niebawem fotorelacja!pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek.riese Opublikowano 17 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2009 Witam Wszystkich. co do wygładzania powierzchni to radził bym nieco inne rozwiązanie, a mianowicie na wstępnie wygładzną balsę papierem sciernym nakleić papier japoński najcieńszy jaki jest żeby był lekki i z 2 razy przecellonować. miedzy warstwami cellonowania szlifowanieale papierem takim wodnymm najdrobniejszym jaki jest. wychodzi lekka i gładka konstrukcja tym bardziej w tym samolocie gdzie bylo o ile dobrze pamiętam pokrycie metalowe na całym samolocie. najwazniejsze z tego wszystkiego ze po takim zabiegu wystarczy jedna warstwa farby i po sprawie, rozwiązana kwestia przebijajacych słoi z balsy czy sosmy. nie trzeba zamalowyać kilkoma warstwami tego, dzieki temu oszczedza sie na wadze. :mrgreen: :mrgreen: cały zabieg nie bedzie mial sensu jezeli zdecydujesz się na oklejanie modelu folią czy czymś innym. w przypadku malowania modelu to chyba najlepsze rozwiązanie. sam bede podobna konstrukcję robił w najbliższym czasie ale co to bedzie to narazie zostwaie w taemnicy, powiem tylko tyle ze to model samolotu prawie współczesnego. pozdrawiam Krzysiek "ManFred" M. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
juri28 Opublikowano 17 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2009 A jakim produktem radzisz celinowanie? :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czhomik Opublikowano 17 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2009 celonowanie a nie celinowanie a celonowanie robi sie celonem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 18 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2009 celonowanie a nie celinowanie a celonowanie robi sie celonem Chyba nawet nie celonowanie... A co to jest celon :?: :?: :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 18 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2009 ehhh fokker czepiasz się szczegółów :devil: ale chodzi o Nitrocellon :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 18 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2009 Oczywiście, że czepiam się ale tylko wtedy gdy ktoś próbuje poprawiać kogoś samemu popełniając błędy :rotfl: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
juri28 Opublikowano 24 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2009 Witam mam pytanie:Jakie kwarce byście mi doradzili do nadajnika sanva rd8000 35 MHz i odbiornika hitec? :roll: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robintom Opublikowano 24 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2009 Hmm. Do nadajnika firmy Sanva kwarc firmy Sanva do nadajnika firmy Hitec kwarce firmy Hitec. A jeszcze muszą być zgodne z częstotliwością na jaką masz nadajnik. A co do kanałów podstawa to inne niż mają koledzy którzy już mają modele w powietrzu. ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
juri28 Opublikowano 24 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2009 Czy do nadajnika sanva 35MHz podwójna przemiana morze być kwarc firmy hitec 35MHz podwójnej przemiany?Mam problem ze znalezieniem Kwarców firmy sanva.Proszę o rade Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 24 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2009 A już myślałem , że zajrzę tu ,a tu ,bach , pół kadłuba stoi, Ale jak widzę to raczej kolejny lotniskowiec RC. :? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.