chicken007 Opublikowano 1 Listopada 2021 Opublikowano 1 Listopada 2021 Witam. Posiadam model Mx2 2.2m zbudowany z zestawu od znanego na forum modelarza. Model lata bajecznie i jestem z niego zadowolony tylko zaraz po zbudowaniu okazało się że już nie mam za bardzo gdzie nim latać ze względu na rozmiar i hałas. Chciałbym zrobić coś o podobnych właściwościach lotnych tylko w rozmiarze 1.4 lub 1.6m pod silnik spalinowy. Może ktoś coś doradzi żeby nie zabrać się za jakąś cegłę. Mx-a mam zamiar sprzedać jeszcze nie zdążył się przybrudzić po aż pięciu lotach.
enter1978 Opublikowano 1 Listopada 2021 Opublikowano 1 Listopada 2021 Nie wiem czy model 1,4m będzie podobnie latał do 2,2m , miałem kiedyś model 1,4m i był fajny ale do czasu gdy spróbowałem modelu 2,2m , po polataniu modelem 2,2m czar modelu 1,4m prysł i się go pozbyłem. Z tego co wiem przez zimę u forumowego modelarza od którego masz model 2,2m , ma pojawić się w ofercie model coś około 1,8m, trochę większy od tego co zakładasz ale sporo mniejszy od Mx-a. A co do hałasu to benzynowy silnik nawet 30ccm będzie hałasował , niby tłumiki typu kanister nieźle ograniczają hałas ale to wiąże się z dokładaniem wagi bo tłumik waży swoje , do tego kolano wydechowe i trzeba wozić spory balast.
chicken007 Opublikowano 2 Listopada 2021 Autor Opublikowano 2 Listopada 2021 Mam savaga od seagula w rozmiarze 1.8m z silnikiem dle20 i tu dźwięk jest ok. rozmiar też spoko (ale lata jak cegła). Chyba poczekam na na tego mx-a bo naprawde mi się podoba. Może w między czasie uda się sprzedać tego 2.2m
RMa Opublikowano 2 Listopada 2021 Opublikowano 2 Listopada 2021 Jeżeli gdzieś znajdziesz to Funtana 125 z H9 daje radę na 30cc. Tylko konieczne do niej są SFG i co ważniejsze nie jest cegłą jak twory seagull'a czy tym bardziej cm-pro. Dodatkowo sensownie wyglądają te plany ale nie wiem jak to będzie się zachowywać w powietrzu:https://rcplans.ru/katana-x/ https://rcplans.ru/edge-540/
chicken007 Opublikowano 3 Listopada 2021 Autor Opublikowano 3 Listopada 2021 Interesujący jest ten edge, chyba na nim się skupię , ma małą kabinkę i takie bardziej mi się podobają.
enter1978 Opublikowano 3 Listopada 2021 Opublikowano 3 Listopada 2021 Niektóre edge 540 naprawdę dobrze wyglądają, ale w ostatnim czasie widuję z taka maską jak na zdjęciu. Taki model ma minę jak by mu ktoś jaja ścisnął , do mnie nie przemawia. W ogóle to modele klasy 30ccm to twardy orzech do zgryzienia , winna jest chyba masa dlatego że wychodzą dość ciężkie , miałem extrę seagull 1,8m , niby model zrobiony lekko , wszystko z balsy nawet boki kadłuba były z balsy , sklejka to była tylko pod podwozie i do domku silnika, wręgi to była kanapka z balsy i cieniutkiej sklejki i guzik to dało model warzył do lotu około 5,5kg i latał byle jak , tak jak piszesz jak cegła w dodatku ja miałem silnik 32ccm i silnik też sobie nie za bardzo z modelem radził. I tak nie wiem czy modele seagull to kiepskie projekty czy modele w rozmiarze 1,8m tak mają? czy masa robi swoje bo jednak taki model warzy niewiele mniej niz model 2,2m w dodatku model 2,2m ma swoją powierzchnię i z 13kg ciągu do dyspozycji VS 7,5kg które generował rcgf32. I głównie stąd było wielkie WOW gdy się przesiadłem z modelu seagula 1,8m na mx-a 2,2m. Nawet jestem ciekaw co to będzie za projekt u forumowego modelarza w klasie 30ccm , myślę że jednak model będzie robił robotę wbrew logice , ludzie którzy się tymi modelami zajmują całe życie budują , projektują itp , w dodatku gustują kręceniu akrobacji to i są wymagania modelowi postawione, a nowy projekt taki prototyp jest budowany i testowany przez autora planów. Co do wyglądu to nie wiem co to będzie za model , tego nie wie nikt prócz autora projektu , ja wspomniałem że dobrze wygląda Vertigo od Badana, ale wątpię czy zechce zerżnąć sylwetkę modelu, tak jak by kolegi po fachu.
chicken007 Opublikowano 3 Listopada 2021 Autor Opublikowano 3 Listopada 2021 Na razie pozostaje mi czekać , zobaczymy co to za mx będzie. Mój do lotu waży ok. 6.8kg, jak mi przy pierwszym locie spadł kapturek ze świecy to szybował jak mój hiron z multiplexa.
mirolek Opublikowano 4 Listopada 2021 Opublikowano 4 Listopada 2021 Cytat model warzył do lotu ... dlaczego gotujesz model przed startem? ms 1 2
chicken007 Opublikowano 4 Listopada 2021 Autor Opublikowano 4 Listopada 2021 Nie bardzo rozumię o co chodzi koledze mirolek.
mirolek Opublikowano 4 Listopada 2021 Opublikowano 4 Listopada 2021 warzyć można w kotle a ważyć na wadze ... taki żarcik ? ms
Bartek Piękoś Opublikowano 4 Listopada 2021 Opublikowano 4 Listopada 2021 Godzinę temu, chicken007 napisał: Nie bardzo rozumię o co chodzi koledze mirolek. Rozumiem, czemu nie rozumiesz Rafał, bez urazy, ale naprawdę wystarczy przed wysłaniem poprawić to, co na czerwono podkreśla komputer.
chicken007 Opublikowano 4 Listopada 2021 Autor Opublikowano 4 Listopada 2021 Aaa forum polonistyczne. Przepraszam więcej się nie odzywam. Jakoś nie podkreśla:-(
enter1978 Opublikowano 4 Listopada 2021 Opublikowano 4 Listopada 2021 9 godzin temu, mirolek napisał: dlaczego gotujesz model przed startem? Bo wtedy zgłodniałem.
Rekomendowane odpowiedzi