Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Rawen 75 Opublikowano 7 Listopada 2021 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 7 Listopada 2021 Sporo czasu upłyneło. Ja sobie działam po cichaczu. Poznałem Edwarda-pozdrawiam i do zobaczenia znów w sezonie na Majorce! Ruski naleśnik, czyli coś z cyklu-to nie ma racji bytu, się nie liczy itd,itd. Ale do rzeczy-PAK-DA. Jeszcze nie ma go w flocie, u mnie dopiero powstaje, ale.... jest to konstrukcja oparta o moje doświadczenie w budowie, dlatego prawdę mówiąc jest to bardziej motoszybowiec delta z napędem EDF. Chodzi tutaj o wielkość (rozpiętość ponad 3m), masę ( to co na foto to aż1280 gram). Docelowo ma być jak najlżejszy-XPS ,,ażurowany", minimum kleju, węgiel. 7
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Rawen 75 Opublikowano 8 Maja 2022 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 8 Maja 2022 Witam i przepraszam, że tak piszę z doskoku. Czas mam zajęty, inne sprawy też trzeba pozamykać, inne zrealizować. Postępy są, choć nie obyło się bez komplikacji-rdzenie skrzydeł. Jak mówi stare przysłowie, chcesz mieć zrobione dobrze-zrób sam. Jak widać na zdjęciach już spasowane, z wklejonymi bagnetami (po dwa, węglowe rurki). Powoli zabiorę się za mechanikę płatów, i ich pokrycie. Turbinka EDF 80 mm, Freewinga, wentylator wybrałem ten ,,plastikowy", tylko dlatego, że na ,,aluminiowym" ma mniejszy ciąg. Tego zresztą nie mierzyłem, ale dmucha konkretnie-ponoć 3800g, nie wiem, pomierzę statycznie gdy będzie na kołach. Całość teraz waży 2080g, i nie jest źle. Jeszcze raz podkreślę-to ma być raczej szybowiec EDF, a nie czysta makieta. 5 1
Hukos1 Opublikowano 8 Maja 2022 Opublikowano 8 Maja 2022 Super!!! Podobają mi się takie projekty! Coś innego niż wszystko dookoła...Trzymam kciuki za jego oblot?
RomanJ4 Opublikowano 9 Maja 2022 Opublikowano 9 Maja 2022 Jak jeszcze dołożysz migające Ledy na nocne loty, to na bank pojawia się doniesienia o UFO... albo rosyjskich "szpion V-dronach"... Ale koncepcja super... technologia stealth...
Rekomendowane odpowiedzi