Piotter Opublikowano 12 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2021 Zmajstrowałem skrzynke do vacuformy, a do tego ramkę żeby weszła do piekarnika. Swego czasu nabyłem na Allegro arkusze tworzywa sprzedawanego jako vivak i wczoraj wziąłem się za formowanie kabinki, no i spotkało mnie spore zdziwienie. Wyszła totalna klapa, bo tworzywo nie zachowuje sie jak vivak z różnych forumowych opisów, wiec albo ja coś robię nie tak, albo zostałem przez sprzedawce wprowadzony w bład. Zamocowałem arkusz w ramce, ustawiłem piekarnik na 150 stopni i patrzyłem co sie dzieje, a działy się ciekawe rzeczy. Zamiast zmieknąć i obwisnąć, arkusz się tylko nieco pofalował, a następnie zaczął bieleć, aż zmętniał cały i taki już został. Przy wyciąganiu ramki miałem problemy bo okazało się że jak złapał trochę chłodniejszego powietrza to arkusz się naprężył i zdeformował ja. Oczywiście nie było mowy o jakimkolwiek termoformowaniu. Ramka z kątowników aluminiowych była zdeformowana i postanowiłem tworzywo z niej wyciąć i nieco się zdziwiłem się mocno jak usłyszałem strzał jakbym przebił balon i arkusz popękał w kilku miejscach a ramka wróciła do swojego właściwego kształtu. Wstępny wniosek jest taki że to może być PET ,a nie Vivak , na co wskazywałby skurcz po ogrzaniu. No cóż, tak czy inaczej, potrzebuję arkuszy Vivaku tak z 50 cm szerokosci, i pewnego źródła. Ktoś, coś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 12 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2021 Nie dostałeś VIvaku. Wiem u kogo kupiłeś na allegro bo też mi wysłali to samo. Reklamowałem i przysłali prawdziwy Vivak. Drugi raz gdy kupowałem napisałem im w pw, żeby przysłali prawdziwy vivak a nie zamiennik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotter Opublikowano 12 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2021 Dzięki za radę. Przy nastepnym zakupie bedę musiał napisac im to od razu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi