Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Ostatnio stałem się posiadaczem tej ładowarki. Po testach z Lipo wydaje się, że wszystko jest ok. Jednak mam uwagi do ładowania aku NiMH. Otuż wybór ilości ogniw jest przyporządkowany jako funkcja,, auto,,. No i po rozładowaniu pakietu ENELOP 1900mAh 9,6V (było jeszcze 1250mAh) i ponownym ładowaniu z tym ustawieniem,, auto,, oraz nap. 0,7mV weszło tylko 850mAh. Coś robię nie tak? W tematach na forum nie znalazłem nic w tym temacie. 

Pozdr

24 minuty temu, rosik napisał:

Witam

Ostatnio stałem się posiadaczem tej ładowarki. Po testach z Lipo wydaje się, że wszystko jest ok. Jednak mam uwagi do ładowania aku NiMH. Otuż wybór ilości ogniw jest przyporządkowany jako funkcja,, auto,,. No i po rozładowaniu pakietu ENELOP 1900mAh 9,6V (było jeszcze 1250mAh) i ponownym ładowaniu z tym ustawieniem,, auto,, oraz nap. 0,7mV weszło tylko 850mAh. Coś robię nie tak? W tematach na forum nie znalazłem nic w tym temacie. Może ktoś używa to,, cudo,,? 

Pozdr

Opublikowano

Sęk w tym, że miałem właśnie ustawione 0,4A. Nie bardzo rozumię tę wartość 0,7mV w ustawieniach. Mówimy cały czas o NiMH. Jutro pobawię się z ładowaniem innymi wartościami prądu - zobaczymy co z tego wyjdzie. Może 0,4A jest jeszcze za duże? 

Czy ktoś z forum używa tego sprzętu? Może ma swoje własne doświadczenia i zechciałby się nimi podzielić?

Pozdr

Opublikowano

Ta wartość 0,7mV to prawdopodobnie tzw. delta pik tylko ona powinna wynosić około 3 do 5mV. Koniec ładowania dla ogniw NiMH jest wykrywany na dwa sposoby. Pierwszy i moim zdaniem najlepszy sposób to kontrola temperatury ogniwa. Drugi sposób to detekcja spadku napięcia w końcowej fazie ładowania. Dla ogniw NiMH delta pik powinna zawierać się w granicach od 3mV do 5 mV. Ta metoda detekcji zakończenia procesu ładowania sprawdza się w przypadku ogniw wysokoprądowych czyli przeznaczonych do napędu i ładowanych prądem 0,5 do 1C. Nie nadaje się do ładowania ogniw typu Enelop. Takie ogniwa najlepiej ładować prądem nie większym jak 0,1C przez 14 godzin. 

Opublikowano

Skoro było jeszcze 1250mAh i ładowarka doładowała 850 mAh co daje razem 2100 dla akumulatora 1900 to w czym problem. Chyba że ja źle zrozumiałem tekst.

To napięcie 0,7mV to jest Delta V ale powinno być 7mV.

Opublikowano

Nie, nie - aku najpierw zostały rozładowane i było to 1250mAh a następnie ładowane i weszło 850mAh. Przepraszam, przejęzyczyłem się - było 7mV. Myślę że odpowiedź jest zawarta w poście kol Ryszard_I. Wcześniej, jak ładowałem IMAXEM mniejszym prądem (0,1 - 0,2A) było wszystko ok. Tak, jak pisałem - jutro sprawdzę. Dzięki za odpowiedzi. 

Pozdr

Opublikowano

WITAM PONOWNIE

Tak, jak wcześniej pisałem, tak i zrobiłem. Były testy. nie będę się rozpisywał - pokażę to na zdjęciach (ustawienia ładowania i efekt). Aku NiMH ENELOP 9,6V 1900mAh. Wnioski każdy wyciągnie sam.

POZDRAWIAM

1.

1770078102_IMG_20220308_133513.(Copy).thumb.jpg.bb2bb5b85f43a871f12c14def9940814.jpg

2.

883623468_IMG_20220308_181728.(Copy).thumb.jpg.348f6b0510aebf7e8d82c3d19ac3e645.jpg

3.

2027916850_IMG_20220310_124505.(Copy).thumb.jpg.3f16a20142ef7554ad8cf885c60f742d.jpg

Opublikowano

Ładowanie NiMH prądem 0,2A z detekcją końca procesu ładowania Delta U delikatnie mówiąc nie zdaje egzaminu. Dużo cennych informacji na temat parametrów ładowania różnych ogniw znajdziesz w instrukcji ładowarki rodzimej produkcji PULSAR 2.    

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.