robas69 Opublikowano 7 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2022 Cześć. Owiewka jest wytłoczką z dosyć grubego tworzywa. Ramka to szare tworzywo z zestawu Royal Model. Kupiłem ten klej https://modelemax.pl/pl/pozostale/29007-deluxe-r-c-modeller-80g-dead81-canopy-glue niestety po przeszło godzinie próbny fragment odkleił się błyskawicznie od ramki. Klej można było z niej zwalkować. Nie wszedł w jakąkolwiek reakcję z materiałem. Macie jakiś pomysł na lepszy, przezroczysty klej? Jest jeszcze Fotmula 560 ale nie wiem czy nie będzie podobnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek67 Opublikowano 8 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2022 Używałem tego kleju (z Modelemax) do przyklejenia kabinki, w moim przypadku związał, ale trwa to dosyć długo. Godzina to stanowczo za mało, trzeba poczekać aż spoina stanie się przeźroczysta i wtedy powinna trzymać. Unieruchamiałem klejone elementy przy pomocy taśmy klejącej i tak zostawiałem na 24 godziny, nawet po tym czasie, jak była grubsza warstwa kleju było widać, że jeszcze nie wszędzie stał się przeźroczysty. Musisz uzbroić się w cierpliwość i pozwolić klejowi porządnie związać, powinno się udać. W te 60 minut jakie podają na opakowaniu raczej nie wierz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 8 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2022 Dziękuję Krzysztof, spróbuję w takim razie trzeci raz bo zostawiłem na noc (6 godzin) i niestety niewiele to dało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek67 Opublikowano 8 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2022 Spróbuj tak jak napisałem, na 24 godziny, lub nawet dłużej. Napisz czy udało się skleić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 8 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2022 Dobrze.Dam znać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 8 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2022 minimum 48h klej ma być przezroczysty ( nie mętny , biały ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 8 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2022 Cześć Paweł, potrzymam dłużej, ale już po kilku godzinach jest przezroczysty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Walenciak Opublikowano 9 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2022 Do przyklejenia kabiny z ramą w modelu Ventus 2C użyłem kleju Formula 560. Klej daje przeźroczystą i trwałą spoinę. Trzyma bez problemu już od ponad 4 lat. Jest używany i chwalony przez modelarzy budujących makiety właśnie do tego typu prac. Żadnych innych bym nie używał. Raz przykleisz i masz spokój na lata. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 9 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2022 Jacek, mam przyklejony fragment tworzywa z owiewki do ramy "starym" klejem od 24 godzin. Jutro sprawdzę rezultat. Kupiłem też w modelarnia.pl Formuła 560 i sprawdzę go jak mówisz. W międzyczasie zrobiłem mocowanie ramki do kadluba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 11 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2022 Niestety po ponad 48 godzinach schnięcia fragment materiału z owiewki dało się spokojnie oderwać od ramki. Jak taśmę klejącą od podłoża. Jutro albo dziś bo piszę już w piątek ma być Formula 560. To ostatnia deska ratunku:-). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek67 Opublikowano 11 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2022 No to nieciekawie, ja kleiłem tym klejem parę owiewek i wszystkie trzymają. Jak skleisz tym nowym, to napisz czy się udało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 11 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2022 Krzysztof, klej jak wcześniej można było zwałkować palcem z tworzywa. Może właśnie problem w materiale ramki. Nic nie przyjmuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 11 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2022 Czy macie Formula 560 w tak wyglądającym opakowaniu? Jestem już po próbie klejenia. Przykleiłem wczoraj ok. 22. Dzisiaj odeszło beż problemu. Klej nie zostawił nawet śladu na tworzywie ramki. Mniej więcej w centrum była Formula 560, a przy dolnej krawędzi widać resztki poprzedniego kleju. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek67 Opublikowano 13 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2022 Dziwne to, że żaden z tych klei nie chce trzymać, może coś nie tak z powierzchnią ramki? A przygotowywałeś jakoś powierzchnię ramki do której ma być klejona owiewka? Chociaż w moim przypadku kleiłem owiewkę do powierzchni pokrytej folią, odtłuściłem tylko wszystko i trzyma bez problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 13 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2022 Krzysztof, była matowiona drobnym papierem. Bez matowienia też próbowałem. Może jakimś klejem do modeli redukcyjnych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2022 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 14 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2022 Tworzywo ramki było matowione pod próby z oboma klejami, wypraska osłony już nie. Odtłuścić benzyną ekstrakcyjną? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2022 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 14 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2022 Myślę,że to jest wina tworzywa które użyłeś,i tu żaden klej nie pomoże.To jest tak jak z Teflonem,Terflonem, żaden klej tego nie chwyci?, a możesz powiedzieć co to za plastik? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi