wodawoda Opublikowano 5 Kwietnia 2022 Opublikowano 5 Kwietnia 2022 Witam szanownych kolegów. Jako że jestem tu nowy to prosiłbym o wyrozumiałość jeśli coś piszę nie tu gdzie trzeba. Mam łódkę zanętowa własnej produkcji która napędzana jest silnikiem szczotkowym z akumulatorów żelowych 6V. Wszystko było ok do czasu zamiany silnika na bezszczotkowy i tu pojawił się problem, regulator nie ma możliwości ustawienia innego źródła zasilania jak lipo. Czy jest jakiś sposób aby to obejść bez większych kosztów? Będę wdzięczny za pomoc. Bogdan
latacz Opublikowano 5 Kwietnia 2022 Opublikowano 5 Kwietnia 2022 inny regulator albo inne akumulatory... aku kwasiak 6V ma za niskie napięcie żeby regulator dedykowany pod litowe złapał, że to 2 ogniwa i za wysokie, żeby odczytał 6V jak 1 ogniwo litowe... szukaj starego typu używanego regulatora dedykowanego jeszcze pod Ni-Cd -to ustawisz na5 cel ni-cd i będzie na tyle blisko napięcia żeli, że zadziała. albo pod regiel który masz kup aku litowe... tyle, że ogólnie szklana kula się stłukła -nie wiemy jaki masz regiel itp. pytasz w stylu "mam czerwony samochód z małym bakiem -lać ropę czy benzynę ??? "
wodawoda Opublikowano 5 Kwietnia 2022 Autor Opublikowano 5 Kwietnia 2022 51 minut temu, latacz napisał: "nie wiemy jaki masz regiel itp. pytasz w stylu "mam czerwony samochód z małym bakiem -lać ropę czy benzynę ??? " Z całym szacunkiem nie wiem co można napisać więcej - ESC bezszczotkowy bez możliwości wyboru innego typu zasilania niż lipo
pjk11 Opublikowano 5 Kwietnia 2022 Opublikowano 5 Kwietnia 2022 Wiec o co chodzi? Trzeba zmienic źródlo zasilania na Li-Po, lub zmienić ESC na ESC-3F pod zasilanie żelem. Pozdrawiam
wodawoda Opublikowano 5 Kwietnia 2022 Autor Opublikowano 5 Kwietnia 2022 4 minuty temu, pjk11 napisał: "Wiec o co chodzi? Trzeba zmienic źródlo zasilania na Li-Po, lub zmienić ESC na ESC-3F pod zasilanie żelem. Pozdrawiam" Chodzi o to że na początku postu udzieliłem informacji jaki to ESC, a dpowiedź która powtarzasz otrzymałem powyżej. Temat do zamknięcia. Pozdrawiam kolegów
Market Opublikowano 5 Kwietnia 2022 Opublikowano 5 Kwietnia 2022 Pomijając że to powitalnia i należy się stosowanie do regulaminu forum, to zepnij szeregowo 2 aku 6V i będzie 12V - w sam raz jak lipo 3S.
wodawoda Opublikowano 5 Kwietnia 2022 Autor Opublikowano 5 Kwietnia 2022 1 godzinę temu, maxiiii napisał: Albo kup Simonka. Przepraszam, ale z racji wieku jaki znikomej znajomości modelarstwa nie rozumiem.
latacz Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Opublikowano 6 Kwietnia 2022 no właśnie pytasz nieprecyzyjnie i nie rozumiesz odpowiedzi... Zadaj pytanie w odpowiednim dziale... tutaj -to witamy Cię .... A na pytanie w stylu "jak naprawić mój samochód " nikt Ci nie poradzi... jak podasz producenta typ model itp -(np regulatora i silnika) to może coś można przestawić w ustawieniach... -regulatorów 3f są setki wręcz tysiące różnych. A wróżkami nie jesteśmy... Simonk -to rodzaj oprogramowania regulatorów -regulatory oparte na simonk (słowo jest w nazwie albo w danych technicznych regulatora)
Rekomendowane odpowiedzi