Waldibruch Opublikowano 12 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2023 Dzięki kolegom za uwagi i doświadczenia odnośnie kabinki z cfk.W tym przypadku wpływ na odbiór sygnału może być pomijalny,zgoda,..wątpliwości rozwiane.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziaja Opublikowano 12 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2023 Tak naprawdę to nie chodzi o położenie odbiornika a anten z dala od powierzchni przewodzących .Ponadto to raczej dotyczy lotu w pozycji na plecach , gdzie tak duża powierzchnia karbonu może mieć większy wpływ na siłę sygnału . Skoro kolega Wiesiek twierdzi że nie ma problemu to wypada tylko życzyć udanego oblotu . Pozdrawiam . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy Markiton Opublikowano 12 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2023 Krakał, krakał (aż wykraczesz ?) - a przyczyna może być inna ? - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldibruch Opublikowano 13 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2023 Z pewnością ,cfk oddziałuje na sygnał jak ekran.Struktura jego to rodzaj siatki.Antenki najlepiej jak są poza obszarem zacieniajacym,przynajmniej jedna powinna widziec bez przeszkód w różnej pozycji modelu.Zapytalem o doświadczenia w tym temacie i otrzymałem odpowiedzi.Ryzyko jakieś jest ,wiadomo.Modele spadają nie raz z " niewyjaśnionych"przyczyn.Moim modelem będę przecież latał w niewielkim obszarze ok.100m .Przemyśle temat ponownie,w grę wchodzi nie tylko model,ale co ważniejsze bezpieczeństwo . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldibruch Opublikowano 29 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2023 Kabinka będzie jednak z karbonu.Przetestuję najpierw przed lotem na zasięg i zaniki sygnału.Jak będzie coś nie tak,zrobię drugą z gfk.Kilka fotek z budowy.Efekt ,taki sobie..Nie udało się na wysoki połysk.Wachs i PVA, coś się nie lubiły,przyjdzie lakier bezb.i będzie ok. 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldibruch Opublikowano 26 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2023 Tak wygląda efekt w temacie kabinki.Waga?Chyba w normie?Teraz na desce stabilizatory(SFG-Side Force Generator). 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amadi Opublikowano 26 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2023 Kabinka wyszła bardzo ładnie, zresztą jak cały model. Teraz tylko czekać na efekt końcowy i oblot. Pamiętaj, że bez filmu i zdjęć się nie liczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 26 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2023 18 godzin temu, Waldibruch napisał: Tak wygląda efekt w temacie kabinki A nie skusiłeś się aby przyciąć ten przedni fragment szyby który leży z przodu na balsie? tam by wystarczył rant 10mm po za szybę przylegający do balsy , i uniknął bys takiego schodka , z 20 metrów nie będzie widać, ale z bliska trochę widać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldibruch Opublikowano 26 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2023 Cześć Wiesław.Fakt ,widać schodek.Model ma też kilka innych "baboli" .Ale na razie to prototyp.Najbardziej ciekawi mnie waga końcowa.Zważylem pusty model z podwoziem,silnikiem ,śmigłem i kolpakiem-1970g.Do zamontowania zostały -serwa 160g,regulator-97g,kółko og.-28g,drobne elem.-30g Razem- mam już 2355g.Aby wypaść poniżej 3kg pozostaje dobór baterii,więc ok 600g.Podobne modele z Pilot RC,Skywing ,mają zblizona wagę.Jest więc powiedziałbym ok.Co do oblotu ?Będzie w zimie?Może dojdą narty?,..zobaczymy.Pozdtawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amadi Opublikowano 27 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2023 8 godzin temu, Waldibruch napisał: Co do oblotu ?Będzie w zimie?Może dojdą narty?,..zobaczymy.Pozdtawiam. U nas to żeby polatać na nartach z śniegu to chyba tylko w pojedynczych dniach, bo śniegu prawie nie ma. Powodzenia przy wykończeniu modelu i oblocie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldibruch Opublikowano 5 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja W dniu 27.11.2023 o 07:20, Amadeusz_Modelarz napisał: U nas to żeby polatać na nartach z śniegu to chyba tylko w pojedynczych dniach, bo śniegu prawie nie ma. Powodzenia przy wykończeniu modelu i oblocie? Dziekuję Amadeusz.Zima minęła,kolejna wiosna przyszła ,a model jeszcze nie poleciał.Wykończenie idzie mi jakoś bez entuzjazmu .Więcej siedzę w modelarstwie "wirtualnym" i symulatorze.Ale w tym sezonie to nie będzie wymówek i lepiej czy gorzej na pewno poleci. Zacząłem robić formę na owiewki kół,bo z nimi Extra nabierze" stylu",a na jak długo,to zobaczymy. Druga rzecz to steru kierunku na linkach ,w układzie na krzyż.Wklejając orczyk na sterze kierunku zrobiłem błąd taki ,że wypadł nie w osi obrotu.To spowodowało złe ułożenie linek.Żeby nie wyciągać wklejonego już orczyka ,dodałem małą korektę.Do symulacji ruch linek i doboru offsetu i kątów ,jak i wielkości orczyków użyłem programu,którego "screen"wrzucam poniżej.Jaki będzie efekt,postaram sie podzielić. (A te sznurki na zdjęciu to tylko tak na razie do wciągnięcia stalowych) Pozdrawiam. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldibruch Opublikowano 26 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja Foremka na "kapcie" już jest. Uproszczona nieco ,będzie bez charakterystycznego wypustu z boku jak to jest w oryginalnej extrze.Foremka symetryczna ,więc posłuży na dwie - lewą i prawą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldibruch Opublikowano 5 Czerwca Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca Owiewki wyszły całkiem nieźle.Dałem dwie warstwy tkaniny 80g/m2. Waga 17g -para ,uważam że jest do przyjęcia jako "element... podwozia". 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amadi Opublikowano 6 Czerwca Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca Ładnie wyszły. Myślę że masa do zaakceptowania. Jeszcze parę gram dojdzie po malowaniu, ale jeśli będzie silny napęd to model i tak będzie pięknie latał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldibruch Opublikowano 10 Sierpnia Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia Linki SK ustawione ,naciąg w całym żądanym zakresie i praca perfekt.Napęd będzie na silniku Joker 5056/kv470,śmigło 16x8.Mocy powinno starczyć? 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi