Lem1 Opublikowano 15 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2022 Witam, zakupiłem zestaw: Silnik DollaTek 2435 4800KV 4P (bezszczotkowy innruner 25A + regulator 25A) po podłączeniu na biegu jałowym pobiera ok. 1,3 A (7,2V), po chwili (2-3 min) robi się bardzo gorący (prawie parzy), słychać nieregularne szumy, nie mam doświadczenia z innrunerami, (jest to mój pierwszy), do tej pory stosowałem tylko outrunnery. Wał obraca się bez problemu, sterownik jest ok, sprawdzałem na innym silniku. Mam pytanie: - czy taka wysoka temperatura na biegu jałowym jest czymś normalnym przy tego typu silnikach czy jest coś nie tak. Jeżeli jest to nieprawidłowość to złożę reklamację. Silnik zamierzam zastosować w modelu ślizgu w miejsce szczotkowego. Z góry dziękuję za odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy Markiton Opublikowano 16 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2022 A dostosowałeś timing w regulatorze do innrunera ? Zaprogramuj 0 st. i sprawdź ponownie. Grzać się będzie ale nie parzyć. - J.M. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latacz Opublikowano 16 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2022 dość często silniki bezszczotkowe przy biegu luzem się grzeją -regulator nie zawsze dobrze dopasowuje komutacje jeśli silnik nie ma żadnego obciążenia. to zależy od konkretnego zestawienia silnik-regiel. więc zobacz z małym śmigiełkiem -choćby symboliczne obciążenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lem1 Opublikowano 16 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2022 Witam, tx za odpowiedzi, niestety nie mogę zaprogramować timingu - karta programatora nie ma tej opcji, zaprogramować można tylko: - progi odcięcia, - charakter startu od miękkiego do agresywnego, - siłę hamowania, - prędkość biegu wstecznego (%), - zakres neutrum. Pozostaje mi test rozwiązania kol. latacza - zaadoptuję co trzeba i zrobię testy. Kupując zestaw sugerowałem się tym, że elementy są dobrane sprzętowo i programowo. O efektach poinformuję. Pozdrowienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latacz Opublikowano 16 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2022 nikt nie dobiera programowo regla do sinika. jeśli prądy i napięcia się zgadzają to ma po prostu współpracować. tyle że nie zawsze to robi. zwłaszcza jeśli tani regiel z niskiej półki to czasem zakłócenia są wyższe od sygnału z silnika... jaki to regulator ? bo brak programowania timingu to kiepsko wróży -timing to podstawowy parametr. może regulator ma tylko opcje automatycznego doboru -i wtedy to raczej niska klasa regla i łatwo się coś *** Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lem1 Opublikowano 17 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2022 Witam, problem chyba rozwiązany. Z uwagi na brak możliwości przeprogramowania timingu (faktycznie, regulator jest raczej z niskiej półki) zgodnie z sugestią założyłem śmigło 7x3,5, uruchomiłem - silnik się nie grzeje, (jest letni po 10 min pracy, nie mam zastrzeżeń, jest OK. Pod obciążeniem chyba dobrał właściwy timing. Kolejny etap - dobór śruby itd.... Bardzo dziękuję Kolegom za zainteresowanie moim problemem i pomoc przy jego rozwiązaniu. Pozdrowienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulusr Opublikowano 21 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2022 W dniu 17.05.2022 o 22:52, Lem1 napisał: Witam, problem chyba rozwiązany. Z uwagi na brak możliwości przeprogramowania timingu (faktycznie, regulator jest raczej z niskiej półki) zgodnie z sugestią założyłem śmigło 7x3,5, uruchomiłem - silnik się nie grzeje, (jest letni po 10 min pracy, nie mam zastrzeżeń, jest OK. Pod obciążeniem chyba dobrał właściwy timing. Kolejny etap - dobór śruby itd.... Bardzo dziękuję Kolegom za zainteresowanie moim problemem i pomoc przy jego rozwiązaniu. Pozdrowienia. Chyba jednak nie. Ale spokojnie. Wszystko ok. Nie wolno uruchamiać inrunnerów bez obciążenia. Ciesz się, że go nie spaliłeś. Sprawność nieobciążonego silnika jest bliska 0 i cała energia idzie w ciepło. To dość częsta przyczyna uszkodzeń silników typu inrunner. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latacz Opublikowano 22 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2022 autrunnerów zresztą też.... tyle ,że nie o sprawność tu idzie -jeśli wszystko z komutacją jest ok to co prawda cała pobierana na biegu "jałowym" moc idzie w ciepło -jednak ta moc/straty biegu jałowego i tak są mniejsze od mocy która normalnie w czasie pracy jest tracona. problemem jest, że właśnie często są jakieś dziwne przepływy prądu bo komutacja wariuje... wiele (zwłaszcza tanich) regulatorów nie radzi sobie z ustaleniem punktu przełączania uzwojeń jeśli pobierany normalny prąd jest bardzo mały -odczytywany sygnał zwrotny jest na poziomie zakłóceń. i silnik zamiast ciągnąć w jedną stronę chwilami próbuje odwrotnie -uzwojenia "walczą same z sobą" (to takie dość swobodne określenie ) takiego problemu nie ma z silnikami sensorowymi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lem1 Opublikowano 25 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2022 Witam, po analizie postów jest już dla mnie wszystko jasne w tym zakresie. Faktycznie, mogłem ugotować neodymy. Zdecydowałem się na wywołanie tego tematu z tego względu, że do tej pory stosując outrunnery nie zaobserwowałem tego problemu, (sterowniki jedno i dwukierunkowe) silniki nie grzały się nawet przy pracy bez obciążenia. Wpływ chyba na to ma fakt lepszego odprowadzenia ciepła i trudniej było zaobserwować wzrost temperatury. Bardzo dawno temu, wobec braku relatywnie tanich silniczków 3F udało mi się zbudować silniczek na bazie silnika z CDROM-u - ( przewinięty, wklejane neodymy), sterownik na ATMEGA 8 (TQFP), soft z niemieckiej strony, były tam publikowane całe wykłady na temat m. innymi komutacji. Silniczek i sterownik działa do dziś w modelu katamarana. O dziwo, nikt nie wspomniał tam o takim zjawisku. Być może dlatego, że nie były popularne innrunery i problem ten nie został zauważony. Jeszcze raz dziękuję za pomoc, pozdrowienia, Leszek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi