Jano Opublikowano 26 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2022 Skoro masz tylko dwie osie to korzystanie z gotowych gcodów nie ma sensu. Spróbuj wykonać rysunek bez odrywania ołówka od kartki papieru.Tak samo będzie poruszał się frez w Twojej maszynie.W Twoim przypadku możesz sterować maszyną z poziomu programu sterującego frezarką albo pisać samodzielnie makra jak program sterujący posiada takie możliwość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 26 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2022 5 minut temu, Jano napisał: Skoro masz tylko dwie osie Od samego początku mowa jest o trzech osiach. Chwilowo prace wstrzymałem, zamówiłem łożyska oporowe, które będą na śrubach osi, pozwoli to na łatwiejsze kasowanie luzu i nie będzie wyrabiać się gniazdo śruby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 26 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2022 W takim razie przepraszam.Mój brak uwagi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 26 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2022 Teraz, Jano napisał: W takim razie przepraszam.Mój brak uwagi. Nie ma problemu, dzięki za wsparcie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micro Opublikowano 26 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2022 22 godziny temu, robert.pilot napisał: Właśnie uczę się z tych filmów, bardzo fajnie tłumaczone, zaprojektowałem już element, ale nie mogę znaleźć w jego filmach jak generować pliki do CNC. Jest kilka... mam wrażenie, że sporej części materiału brakuje... na dysku mam 11 filmów nt. CNC... https://www.youtube.com/results?search_query=CNC+podstawowe+informacje+część+ 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 26 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2022 10 minut temu, micro napisał: Jest kilka... W ferworze walki z programami musiałem przeoczyć, jak na razie bawię Estlcam, jest super, wszystko po polsku i w dodatku z podpowiedziami w dymkach... rewelka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micro Opublikowano 26 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2022 10 minut temu, robert.pilot napisał: W ferworze walki z programami musiałem przeoczyć, jak na razie bawię Estlcam, jest super, wszystko po polsku i w dodatku z podpowiedziami w dymkach... rewelka... Też ciekawy program ?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 27 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2022 Łożyska dzisiaj dojechały, więc zamontowane. Wykonałem następną modyfikację. Tylny ogranicznik osi Y wyciąłem na kształt prowadnicy stołu, co dało mi dodatkowo 20 mm posuwu. Pisałem ostatnio do Damiana Lewczuka w sprawie ustawień i przekształceń plików w programie FreeCad, polecił mi szkolenie, dosyć ciekawa oferta, może komuś się przyda... https://akademiacadcam.pl/akademia-malej-frezarki-cnc/ 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 28 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2022 Tak wygląda oś Z. Testy frezarki będę robił w poniedziałek. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kulfon250 Opublikowano 28 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2022 No to najłatwiejsza część za Tobą, teraz zacznie się zabawa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 28 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2022 Łatwo nie było... akurat w pracy dwie osoby poszły na urlop, więc przybyło obowiązków i brak możliwości wyrwania się wcześniej, ale jakoś przebrnąłem. Na poniedziałek wziąłem wolne, na spokojnie ogarnę temat sterowania... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 30 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2022 Testy frezarki wyszły pozytywnie. Jestem mega zadowolony z efektu pracy... Jeszcze jedno frezowanie. Dla Żonki, która ma mega cierpliwość do mnie i moich pomysłów... Dziękuję wszystkim za pomoc ? Nauczyłem się czegoś nowego. Na naukę nigdy nie jest za późno... Teraz wracam do budowy Dromadera M18... 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-mir Opublikowano 30 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2022 No i fajnie. Spokojnie możesz zwiększyć prędkość posuwu bo teraz to jedziesz jak w stali Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 30 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2022 19 minut temu, e-mir napisał: No i fajnie. Spokojnie możesz zwiększyć prędkość posuwu bo teraz to jedziesz jak w stali Tak, wiem, to pierwsze uruchomienie, więc z wyczuciem...?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kulfon250 Opublikowano 30 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2022 Dodałbym jeszcze mostki, wtedy nie trzeba trzymać palcem 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-mir Opublikowano 31 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2022 Skoro zacząłeś używać Estlcama to spodziewaj się, że wkrótce program zacznie wprowadzać coraz dłuższe opóźnienia przy otwieraniu plików. To jest upierdliwość bezpłatnej wersji. Są trzy wyjścia: zapłacić 49€, zmienić program na inny, lub napisać sobie plik wsadowy .bat, który przy starcie będzie przywracać parametry początkowe programu a dopiero potem Estlcama. Jeżeli chcesz wiedzieć jak to zrobić to pisz na PW. Uwaga! To nie jest jakiś piracki crack tylko program, który przywraca kopie zapasowe klucza w rejestrze oraz jednego pliku tekstowego.To chyba dozwolone? Jeżeli nie to proszę o informację a wtedy usunę ten wpis. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 31 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2022 Dzięki, dam radę. 49E to i tak spoko, ceny na portalu aukcyjnym to kosmos... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi