Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Skoro masz tylko dwie osie to korzystanie z gotowych  gcodów nie ma sensu. Spróbuj wykonać rysunek  bez odrywania ołówka od kartki papieru.Tak samo będzie poruszał się frez w Twojej maszynie.W Twoim przypadku możesz sterować maszyną z poziomu programu sterującego frezarką albo pisać samodzielnie makra jak program sterujący posiada takie możliwość.

Opublikowano
5 minut temu, Jano napisał:

Skoro masz tylko dwie osie

Od samego początku mowa jest o trzech osiach.

Chwilowo prace wstrzymałem, zamówiłem łożyska oporowe, które będą na śrubach osi, pozwoli to na łatwiejsze kasowanie luzu i nie będzie wyrabiać się gniazdo śruby.

Opublikowano
22 godziny temu, robert.pilot napisał:

Właśnie uczę się z tych filmów, bardzo fajnie tłumaczone, zaprojektowałem już element, ale nie mogę znaleźć w jego filmach jak generować pliki do CNC. 

Jest kilka... mam wrażenie, że sporej części materiału brakuje... na dysku mam 11 filmów nt. CNC...

https://www.youtube.com/results?search_query=CNC+podstawowe+informacje+część+

• Dzięki 1
Opublikowano
10 minut temu, micro napisał:

Jest kilka...

W ferworze walki z programami musiałem  przeoczyć, jak na razie bawię Estlcam, jest super, wszystko po polsku i w dodatku z podpowiedziami w dymkach... rewelka...

els.jpg

Opublikowano
10 minut temu, robert.pilot napisał:

W ferworze walki z programami musiałem  przeoczyć, jak na razie bawię Estlcam, jest super, wszystko po polsku i w dodatku z podpowiedziami w dymkach... rewelka...

Też ciekawy program ?.

Opublikowano

Łożyska dzisiaj dojechały, więc zamontowane.

20220527_210645.jpg

20220527_210721.jpg

20220527_210626.jpg

Wykonałem następną modyfikację. Tylny ogranicznik osi Y wyciąłem na kształt prowadnicy stołu, co dało mi dodatkowo 20 mm posuwu.

20220527_210659.jpg

Pisałem ostatnio do Damiana Lewczuka w sprawie ustawień i przekształceń plików w programie FreeCad, polecił mi szkolenie, dosyć ciekawa oferta, może komuś się przyda...

https://akademiacadcam.pl/akademia-malej-frezarki-cnc/ 

• Lubię to 1
Opublikowano

Łatwo nie było... akurat w pracy dwie osoby poszły na urlop, więc przybyło obowiązków i brak możliwości wyrwania się wcześniej, ale jakoś przebrnąłem. Na poniedziałek wziąłem wolne, na spokojnie ogarnę temat sterowania...

Opublikowano

Testy frezarki wyszły pozytywnie. Jestem mega zadowolony z efektu pracy...

Jeszcze jedno frezowanie.

Dla Żonki, która ma mega cierpliwość do mnie i moich pomysłów...

Dziękuję wszystkim za pomoc ? Nauczyłem się czegoś nowego.

Na naukę nigdy nie jest za późno...

Teraz wracam do budowy Dromadera M18...

• Lubię to 3
Opublikowano
19 minut temu, e-mir napisał:

No i fajnie. Spokojnie możesz zwiększyć prędkość posuwu bo teraz to jedziesz jak w stali :)

Tak, wiem, to pierwsze uruchomienie, więc z wyczuciem...?.

Opublikowano

Skoro zacząłeś używać Estlcama to spodziewaj się, że wkrótce program zacznie wprowadzać coraz dłuższe opóźnienia przy otwieraniu plików. To jest upierdliwość bezpłatnej wersji. Są trzy wyjścia: zapłacić 49€, zmienić program na inny, lub napisać sobie plik wsadowy .bat, który przy starcie będzie przywracać parametry początkowe programu a dopiero potem Estlcama. Jeżeli chcesz wiedzieć jak to zrobić to pisz na PW. Uwaga! To nie jest jakiś piracki crack tylko program, który przywraca kopie zapasowe klucza w rejestrze oraz jednego pliku tekstowego.To chyba dozwolone? Jeżeli nie to proszę o informację a wtedy usunę ten wpis.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.