Gość Opublikowano 28 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2022 3 minuty temu, mjs napisał: Kliknij w trzy kropki (u góry, po prawej) - Edytuj - kliknij myszką z prawej strony filmu (lub pod spodem) i klawisz Cofnij, albo Delete. Nie działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mjs Opublikowano 28 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2022 Godzinę temu, Kakabe napisał: Nie działa W którym miejscu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 28 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2022 1 godzinę temu, Kakabe napisał: kliknij myszką z prawej strony filmu (lub pod spodem) i klawisz Cofnij, albo Delete. Nie działa komenda "Cofnij" ani "Delete" - nie ma możliwości usunięcia filmu ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mjs Opublikowano 28 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2022 A kursor jest aktywny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 28 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2022 37 minut temu, mjs napisał: A kursor jest aktywny? ?... informatykiem nie jestem ale komputer potrafię złożyć, wgrać oprogramowanie i jeszcze trochę pogrzebać w ustawieniach ....... Kursor jest aktywny . Mirek jak wiesz maksymalna ilość przesyłanych jednorazowo danych wynosi 97 MB. Każdy z tych zamieszczonych filmów ma właśnie w okolicach 90 MB Aby te filmy zamieścić musiałem wstawiać je do kolejnych "odpowiedzi". Program sam je łączył w jedną wiadomość i tak powstała wiadomość zawierająca prawie 400 MB. Podejrzewam że jest to powodem że nie mogę usunąć tych dwóch filmów ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 29 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2022 Jakieś trzy lata temu ..... a może trochę więcej ..... zrobiłem taki kadłub łódki - długość 750 mm szerokość 220 mm i wysokość 90 mm . Pierwotnie miał być napędzany śmigłem i mieć jako ster kawał deski za tym śmigłem ..... Po jakimś czasie zmieniła mi się koncepcja i dorobiłem tunel do steru umieszczonego pod kadłubem . Dziś po próbach trój kadłubowca napędzanego śmigłem i modelu napędzanego turbiną powietrzną nie mogę zdecydować się jaki napęd zastosować ? Napęd śmigłowy raczej nie będzie w stanie napędzić tego modelu do "słusznej" prędkości , takiej jaką osiąga turbina powietrzna .... Najprościej było by zastosować napęd śmigłowy bo wszystko jest przygotowane i wystarczy przykręcić silnik .... Ale nie mam przekonania czy to właściwy kierunek ???? Może któryś z Kolegów ma jakiś pomysł jaki napęd zastosować .....? Tak prezentuje się kadłub ...... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomTech Opublikowano 29 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2022 Piękny. Masz może plany? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 29 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2022 1 godzinę temu, TomTech napisał: Piękny. Masz może plany? Muszę poszukać - gdzieś w Corelu powinienem mieć rysunki ......? Konstrukcja modelu oparta jest o plany katamaranu którego rysunki znalazłem w internecie. Trochę je pomniejszyłem bo oryginał miał ponad 1400 mm długości. Dałem na laser i wycieli mi wręgi i podłużnice. Powstał model ponad metr długości - na zdjęciu ten w żółtym kolorze. Nie dokończyłem go bo pokryłem go zbyt grubą tkaniną szklaną i powinienem go przeszlifować i poszpachlować - czego bardzo nie lubię ...... i tak model wylądował w piwnicy. Ponieważ kształty mi się podobały to zrobiłem z balsy mniejszą kopię i polaminowałem. Tomek - załączam dwa pliki - Jeden plik to formatki pod laser (ponad metr długości), drugi plik to modyfikacja do rozmiaru 740 mm - wręgi z balsosklejki 4 mm pokrycie to balsa 3mm + laminat (tkanina 48g/m2) Pliki zapisane w COREL 12 Miłej zabawy - model jest bardzo fajny ? CATAMARAN 740.cdr Catamaran formatki.cdr CATAMARAN 740.dxf Catamaran formatki.dxf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomTech Opublikowano 29 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2022 Dziękuje. Muszę zobaczyć i przeskalować tak na długość 500mm i wydrukować plany bo nie mam pojęcia gdzie u mnie wycinają laserem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 29 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2022 13 minut temu, TomTech napisał: Dziękuje. Muszę zobaczyć i przeskalować tak na długość 500mm i wydrukować plany bo nie mam pojęcia gdzie u mnie wycinają laserem. Długość 500 mm będzie zbyt mała żeby to jako tako pływało - szkoda pracy ..... Rysunki wręg w modelu 740 spokojnie mieszczą się na kartce A4 - wydrukuj - naklej na balsosklejkę - wytnij ....... Co do lasera to z reguły na dzień dzisiejszy większość agencji reklamowych dysponuje laserem albo frezarką Tu masz namiary na firmy w Poznaniu Szukaj firm z laserem CO2 - może Ci pomogą Może tu - Klonowa 20, 60-002 Suchy Las Telefon: 501 045 924 Usługi cięcia laserem Poznań - Szukaj w Google.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomTech Opublikowano 29 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2022 Większość tych firm jak nie wszystkie tną tylko metale i nie chcą ciąć sklejki czy balsy, pod poznaniem mam znajomego na laserze i on też nie wycinają w sklejce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mjs Opublikowano 29 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2022 4 godziny temu, Kakabe napisał: nie mogę zdecydować się jaki napęd zastosować ? Niewątpliwie turbina już pokazała swoją skuteczność. Niemniej, to inny kadłub i warto by najpierw przetestować go pod śmigłem. - U mnie zaczął się montaż napędu, najpierw "na sucho" i bardzo mnie to cieszy, gdyż otwiera się nowa rzeczywistość. Bardziej frapująca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 30 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2022 7 godzin temu, TomTech napisał: Większość tych firm jak nie wszystkie tną tylko metale i nie chcą ciąć sklejki czy balsy Może Radek Oleksy z firmy OL-Pen zechciał by Ci wyciąć ? Jeśli nie to nie pozostaję Ci nic innego jak samemu wyciąć te elementy. 7 godzin temu, mjs napisał: Niewątpliwie turbina już pokazała swoją skuteczność. Niemniej, to inny kadłub i warto by najpierw przetestować go pod śmigłem. Chyba tak zrobię i zobaczę jaki będzie rezultat ..... Choć przyznam że mam wątpliwości czy dobrym rozwiązaniem jest ster zanurzony w wodzie. Tam gdzie do tej pory testowałem łodzie jest bardzo dużo swobodnie pływającej roślinności która oplata płetwę sterową przyhamowując model. 7 godzin temu, mjs napisał: U mnie zaczął się montaż napędu, najpierw "na sucho" Brawo - za kilka dni zobaczymy model w akcji ! Czekam z niecierpliwością - bardzo jestem ciekawy jak będzie się zachowywał na wodzie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomTech Opublikowano 30 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2022 9 godzin temu, Kakabe napisał: Jeśli nie to nie pozostaję Ci nic innego jak samemu wyciąć te elementy. I tak będę robił bo to sama przyjemność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 30 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2022 Jaki napęd przewidujesz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomTech Opublikowano 30 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2022 Jeszcze nie wiem, kusi mnie taka turbinka ale to się okaże jeszcze nie miałem czasu zobaczyć planów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 30 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2022 Godzinę temu, TomTech napisał: Jeszcze nie wiem, kusi mnie taka turbinka Myślę że to dobry pomysł ! Ja chyba też przerobię ten catamaran i zastosuję turbinkę powietrzną tylko mniejszą ..... może taką - Qx-motor 50mm 12 ostrzy https://pl.aliexpress.com/item/1005003749725137.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.b652410bsDyfSu&algo_pvid=9c269fed-d4ee-4d6a-89f8-1373a2305409&aem_p4p_detail=202208300835493396188398698900007553196&algo_exp_id=9c269fed-d4ee-4d6a-89f8-1373a2305409-2&pdp_ext_f={"sku_id"%3A"12000027032519963"}&pdp_npi=2%40dis!PLN!178.76!144.79!!!!!%402100bddd16618737495333360ed7bf!12000027032519963!sea&curPageLogUid=NiF924fuSHCE&ad_pvid=202208300835493396188398698900007553196_3 Przy napędzie turbiną powietrzną odpada problem płetwy sterowej zbierającej zielsko w wodzie. Tylko muszę pomyśleć jak zrobić osłonę żeby turbina nie zasysała wody .......? Tomek przecież Ty masz drukarkę 3D i możesz sobie sam wydrukować te wręgi. Robisz konstrukcję mieszaną - sklejka albo balsa i PLA ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomTech Opublikowano 30 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2022 Nie za bardzo mogę drukować długo moja Ukochana Żonka mnie wyzywa hałas i szum wentylatorów jej przeszkadza, nie posiadam warsztatu tylko mieszkanie a w piwnicy jak zostawiłem drukarkę włączoną to sąsiedzi mnie podali do spółdzielni mieszkaniowej że czerpię prąd. Tak zostaje mi wycięcie ręcznie ale to zabawa i przyjemność z budowania. ( muszę tylko zobaczyć jak zrobić z tego pdf.) Jeszcze mnie kusi zrobić coś na kształt holownika i nie wiem od czego zacząć, muszę pierw ogarnąć materiały jakie posiadam i na to się zdecydować. Nie jest łatwo w bloku!!!! Ale przyjemnie się buduje to lubię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mjs Opublikowano 30 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2022 16 godzin temu, Kakabe napisał: Brawo - za kilka dni zobaczymy model w akcji ! Tak szybko, to raczej się nie da. Dopiero ogarniam konstrukcję, która jest prosta, ale potrzebuje trochę czasu. Będzie, kiedy będzie. Dzisiaj zrobiłem ażur we wrędze... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 31 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2022 7 godzin temu, TomTech napisał: Nie jest łatwo w bloku!!!! Fakt, też mieszkam w bloku, sąsiedzi nie sygnalizowali że im przeszkadzam. A żony mają to do siebie że marudzą ....... zawsze im coś przeszkadza ..... tylko pełna szafa ciuchów i butów jest O.K. ? 7 godzin temu, TomTech napisał: hałas i szum wentylatorów jej przeszkadza, Nie wiem co to za drukarka że tak hałasuje ? ..... wymień wentylatory i będzie cisza. 7 godzin temu, TomTech napisał: Tak zostaje mi wycięcie ręcznie ale to zabawa i przyjemność z budowania. ( muszę tylko zobaczyć jak zrobić z tego pdf.) Już nie musisz - zapisałem rysunki w PDF - tylko musisz wydrukować i wyciąć. Jak wydrukujesz to popraw wycięcia na listwy tak aby pasowały do listewek jakimi dysponujesz. Generalnie listewka 4x4 w zupełności wystarczy. Ja używam do tego listwy lipowe (można kupić w ModeleMax) łatwo się obrabiają, łatwo wyginają i są proste. Miłej pracy .... a nie zapomnij wkleić kilku fotek dokumentujących przebieg prac. 7 godzin temu, mjs napisał: Tak szybko, to raczej się nie da. Dopiero ogarniam konstrukcję, która jest prosta, ale potrzebuje trochę czasu. Wielka szkoda ...... robi się chłodno ..... no nic - czekam cierpliwie na wodowanie. Trochę się obawiam wodowania łódki z turbiną wodną bo nie znalazłem akwenu wolnego od rzęsy wodnej i zielska ..... Istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo że turbina zassie jakieś zanieczyszczenie i śruba rozleci się - turbina niestety ma plastikową śrubę. Zastanawiam się czy zaryzykować ? w razie awarii nawet nie będę miał jak jej wyciągnąć .....? Tomek zamieszczam rysunki w PDF CATAMARAN 740.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi