Skocz do zawartości

jaki model RTF dla początkującego z /sierpień 2022/ edit: jaki ma radio z normalnym "modelarskim" zasięgiem?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

Ze mnie raczej doświadczony latacz, ale może mi podpowiecie - co TERAZ kupuje się dla początkującego? Chodzi mi o zestaw RTF.

Jestem zwolennikiem modeli typu Pioneer 1400 (nie konkretnie ten model, ale motoszybowiec z napędem pchającym).

Co TERAZ, w Polsce,  jest podobnego i godnego polecenia (dobry stosunek jakość vs cena)?

• Tytuł został zmieniony na jaki model dla początkującego /sierpień 2022/
Opublikowano
14 godzin temu, RobRoy napisał:

Dziwnie tani..

Ja znalazłem za 450zł tylko brak stanu magazynowego, tak jak większość podzespołów modelarskich oczywiście...

Oferty, których nie ma powinny być usuwane z przeglądarek! Traci się tylko czas na szukanie i przeglądanie tego czego nie można już kupić.

Opublikowano

Tak to jest ze wszystkim w sieci, wiszą stare ogłoszenia. Kiedyś wszystko taniało, teraz drożeje, także te nieaktualne się wydają najbardziej atrakcyjne.

Opublikowano

Być  może to jakaś wyprzedaż - wcześniejsza wersja Bata, obecnie jest chyba Beta 2. Ale jako pierwszy model .....  i tak pójdzie do przemiału ... ? .

Opublikowano

Jako pierwszy, to jak koledzy piszą wcześniej, najlepszy jakiś pochodny kultowego multpilexowego easy star'a. Największą zaleta dla początkującego to to, że puszcza drążki i model leci sam prosto. W tych gotowych zestawach z nadajnikiem może być jednak problem z zasięgiem. Sky Surfer V2 ma zasięg 200 m. Przy takim modelu jest to jednak mało, u nas na lotnisku chłopak ma taki zestaw i trochę się męczy, żeby pilnować tej odległości i nie stracić kontroli.

Opublikowano
40 minut temu, Modelarz_75 napisał:

Sky Surfer V2 ma zasięg 200 m

Serio?! Myślałem że te RTF za 600-1000zł mają proste radia ale z normalnym "modelarskim" zasięgiem. 200m to do zabaweczek...

Czy ktoś inny może to jeszcze potwierdzić?

Opublikowano

Na stronie sklepu pisze że 200m

• 4-kanałowy nowoczesny nadajnik 2,4 GHz w MODE 2 (gaz z lewej strony) wraz z 6-kanałowym odbiornikiem 2,4 GHz zasięg ok. 200m

Lepszym rozwiązaniem według mnie byłby zestaw bez radia. Radyjko dokupić powiedzmy FS-i6X cena około 320zł. Odbiorniki dostępne i w miarę nie za drogie. Jak ktoś złapie bakcyla to radio będzie mógł wykorzystać do różnych modeli a i zasięg dużo lepszy i komputer  w nadajniku i telemetria.

• Lubię to 1
Opublikowano

Kurcze, niby zadałem mało sensowne pytanie, a jednak było warto. Nie wiedziałem, że te radia mogą mieć tak słaby zasięg.

W takim razie lekka zmiana pytania: czy znacie jakiś RTF z normalnym zasięgiem?

Ja znalazłem np. to:

https://nastik.pl/produkt/pel-beta-v2-1400-rtf-radiolink-t8fb-2-4ghz-mode2/

Bodzioch: Znajomy chce jak najmniejszym kosztem spróbować, bo raz nie ma kasy, dwa raczej na długie hobby to nie rokuje. Dlatego chcemy RTF.

• Tytuł został zmieniony na jaki model RTF dla początkującego z /sierpień 2022/ edit: jaki ma radio z normalnym "modelarskim" zasięgiem?
Opublikowano

Widziałem, tylko ciekawe co to za radyjko. A poza tym jak dla mnie w R/C jedną z fajniejszych rzeczy jest adrenalina i radość z sukcesów/postępów, więc preferuję większy model. Można oczywiście powiedzieć, że przy porażce można się szybciej zniechęcić. Każdy przypadek jest inny. Ten przypadek rokuje, że z jednej strony sobie poradzi, z drugiej - że szybko się znudzi. Dlatego wolę większy model.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.