Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Amadi Opublikowano 10 Marca Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 10 Marca Kolejne loty w tym sezonie. Tym razem odwiedził nas Karol z Cigacic, który latał swoją Kataną 2,7m z silnikiem DA 120. Ja latałem nowym nabytkiem, a mianowicie Yakiem 54 2,7m. Model jest zasilany silnikiem 3W 110. Przy oblocie pomógł mi właśnie Karol, któremu bardzo dziękuję. Warunki na oblot były średnie, bo wiatr był w okolicach 6-8m/s. Model jest dość ciężki porównując do naszych innych modeli, ale jednak w locie taki wiatr trochę przeszkadzał i trzeba było się dużo napracować szczególnie przy lądowaniu. Jest już to większy model więc lata się nim inaczej. Każdy model ma inną specyfikę lotu. Jak na razie największym problemem są dla mnie lądowania, które czasem nie wychodzą najlepiej, ale na pewno w mniejszym wietrze będzie łatwiej. Podsumowując wszystkie loty zostały wykonane bezpiecznie, zarówno moje jak i Karola. Spotkanie było naprawdę miłe i może jeszcze kiedyś polatamy w takim towarzystwie. 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amadi Opublikowano 20 Marca Udostępnij Opublikowano 20 Marca Dzisiaj kolejny raz wybraliśmy się na lotnisko. Pogoda na zamówienie, 13 stopni i bardzo mały wiatr. Lataliśmy w godzinach 13-17 Wicherkiem 50 oraz Yakiem 54. Latał też Pan Jacek swoim nowy trenerkiem elektrycznym. Wszystkie loty wykonane bezpiecznie i w miłym towarzystwie. Załączam kilak fotek z naszego spotkania: 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 21 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca Żałuję ,że nie mogłem być. Ale widać ekipa z Leszna idzie do przodu jak burza. Same duże sprzęty , a Amadeusz w tym roku to już w ogóle błyskawicznie robi postępy co bardzo mnie cieszy. Muszę z całą odpowiedzianością napisać ,że kto ma możliwość to niech przyjeżdza do Leszna na modelarskie lotnisko, bo atmosfera jest super jak i równiez miejsce do latania sprzyja modelom. Zresztą oprócz latania liczą się również fajni ludzie których na naszym modelarskim lotnisku nie brakuje. Jako ,że mieszkam 70km od lotniska nie mam możliwości często tam latać jednak jesli tylko czas pozwala to zawsze jest mi miło polatac z chłopakami i uważam te loty za najpiękniejsze. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amadi Opublikowano 31 Marca Udostępnij Opublikowano 31 Marca W tym miesiącu ostro latamy - wczorajsze loty również udane. Był to nieplanowany wyjazd, ale skoro pogoda dopisywała, to trzeba korzystać. Zrobiłem kilka lotów moim Yakiem, jak i polataliśmy również szybowcem, który w tym roku został oblatany po remoncie. Był też Marcin wraz z Arkiem, którzy latali swoimi pięknymi makietami szybowców - Diana oraz ASW. Wieczorem wpadł na chwilę Piotr pooglądać nasze loty. Pogoda jak już wspominałem była piękna 20 stopni i do tego mały wiatr. Yakowi on nie przeszkadzał, a szybowca fajnie napędzał podczas kosiaków. Wszystkie loty zostały wykonane wzorowo i bezpiecznie. Załączam kilka fotek: Amadeusz.MP4 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 31 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca Elegancko. Cieszy fakt że ostro trenujesz.No i w tym roku nowy model! Powodzenia i oby było jak najwięcej tak udanych wypadów? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Ares Opublikowano 8 Kwietnia Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia Wiele czasu upłynęło od mojego ostatniego pobytu na gościnnym lotnisku w Lesznie. W tym sezonie po raz pierwszy wybrałem się na loty wraz z moimi przyjaciółmi Radkiem i Amadeuszem. Plan był taki aby wspólnie polatać oraz obejrzeć nowe sprzęty chopaków tzn. Yaka 54 2,7m oraz Wicherka 50 z silnikiem benzynowym 15cm. Po latania zabrałem dwa modele : treningowy górnopłat Kos i mój niezawodny elektroszybowiec Virgo. Wspaniała pogoda umożliwiła piękne loty. Amadeusz trenował pod zawody IMAC program Basic i zaprezentował nam piekne wiązanki a że były wykonywane tak dużym modelem robiły ogromne wrażenie. Widać potencjał pilota. Mam nadzieję ,że Amadeusz wystartuje w zawodach ( o ile oczywiście czas i pogoda pozwolą) i będę mu mógł służyć w roli pomocnika na starcie. Cieszy fakt ,że mamy zdolnego młodego pasjonatę akrobacji. Radek z kolei latał skutecznie na termice Jantarem a potem Wicherkiem który z silnikiem spalinowym również super się prezentował. Radek pokazał nam ładne realistyczne lądowania na trzy punkty . Po południu przyjechało jeszcze sporo innych kolegów: Marcin , Arek , Marian , Jacek , Piotr oraz Michał. Marcin z Arkiem latali wspaniałymi makietami szybowców . Marcin swoją Dianą robił piękne kosiaki , natomiast Arek miał pecha i niestety uszkodził swój ładny model podczas startu. Ale szczęście w nieszczęściu bo da się wszystko naprawić. Marian polatał Pilatusem PC-6: model ładny a ,że prowadzony reką doświadczonego pilota było na co popatrzeć , Jacek niestety miał defekt silnika i nie poleciał a Michał wykonał kilka ładnych lotów swoim nowym benzynowym akrobatem , Piotr zrobił 2 loty swoim Fun Cupem XL. Ja ,w dzień korzystałem z termiki która ładnie zabierała także wykręciłem się parę razy na całkiem spora wysokość a pod wieczór wykonałem 5 lotów Kosem kręcąc podstawową akrobację i robiąc niskie przeloty nad pasem. Ogólnie dzień byl bardzo udany , polataliśmy i pogadaliśmy co również jest bardzo miłym akcentem po długiej zimowej przerwie. Parę fotek : niestety nie udało się sfotografować wszystkich modeli ale zdjęcia dają namiastkę tego co się działo w Niedzielę na modelarskim lotnisku. 4 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amadi Opublikowano 8 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 11 godzin temu, Ares napisał: Amadeusz trenował pod zawody IMAC program Basic i zaprezentował nam piekne wiązanki a że były wykonywane tak dużym modelem robiły ogromne wrażenie. Widać potencjał pilota. Mam nadzieję ,że Amadeusz wystartuje w zawodach ( o ile oczywiście czas i pogoda pozwolą) i będę mu mógł służyć w roli pomocnika na starcie. Cieszy fakt ,że mamy zdolnego młodego pasjonatę akrobacji. Dzięki za parę miłych słów. Wczorajsze spotkanie jak najbardziej udane. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 8 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia Środkowe foto jest fajne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amadi Opublikowano 8 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 11 minut temu, Ares napisał: Środkowe foto jest fajne? Chodzi o to z kadłubami?? Widać dużą różnicę w wielkości, a kadłub od yaka na zdjęciu jeszcze nie ma płatwy steru kierunku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 8 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 4 godziny temu, Amadeusz_Modelarz napisał: Chodzi o to z kadłubami? Tak , bardzo ładnie widac porównanie wielkości poszczególnych modeli na podstawie długości kadłuba. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amadi Opublikowano 30 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia Jako, że ostatnio nie lataliśmy w Lesznie, (byliśmy polatać w Toruniu) to dzisiaj trzeba było skosić trawę na naszym lądowisku. Udało mi się zrobić kilka lotów, aby przetestować czy trawa jest dobrze skoszona? Testowałem też nowe podwozie. Wszystkie loty bezpieczne i z miłym dopingiem. Porównując do innych lotnisk nasza nawierzchnia startowa nie jest aż tak zadbana, ale do większych modeli to nie przeszkadza. Koledzy jak i jak latają mniejszymi modelami i sobie radzą więc ważne to że można komfortowo startować z kółek. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 30 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia Super , dobrze ,że oprócz pracy przy koszeniu udało się jeszcze polatać. Może i nawierzchnia nie jest super idealna ale za to atmosfera i klimat Leszczyńskiego lotniska jest niepowtarzalny Uwielbiam latać w Lesznie. Cieszę się ,że się rozwijasz i kibicuję 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amadi Opublikowano 3 Maja Udostępnij Opublikowano 3 Maja Wczorajsze loty zakończone nie tak jak miały się skończyć. Latałem moim yakiem i z powodu odpadnięcia wężyka dostarczającego paliwa do gaźnika model zgasł. Lądowanie się udało, ale przez złe ustawienie śmigła złamało się. Zdjęcia zrobione trochę lepszym sprzętem kolegi - byłego modelarza: 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amadi Opublikowano 19 Maja Udostępnij Opublikowano 19 Maja W tym roku latamy, nie odpuszczam. Tym razem wcześnie rano zaczęliśmy loty? Przyjechaliśmy na lotnisko około 7, ale zaczęliśmy latać dopiero przed 9, ponieważ mieliśmy utrudnienie z powodu lotów glajtów na naszym lądowisku. Na początku byliśmy sami, a później przyjechali Michał i Łukasz z Piprami PA 18 2,7m. Był również Marcin z dolnopłatem o rozpiętości 1,8m. Dojechał też Pan Marian z fun fly'em. My lataliśmy Wicherkiem 50 oraz Asw 19 1:4. Ja polatałem również moim fun cubem. Pogoda w miarę dopisywała, ale prognoza się sprawdziła i około godziny 13 trochę przekropiło, więc wtedy zakończyliśmy dzisiejsze loty. Kilka fotek z tego wyjazdu: 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amadi Opublikowano 25 Maja Udostępnij Opublikowano 25 Maja Tragedia w okolicy naszego lotniska: https://elka.pl/content/view/119953/80/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Amadi Opublikowano 15 Lipca Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 15 Lipca W dniach 4-7 lipca rozgrywały się zawody - Puchar Europy w klasie akrobacji IMAC. Loty były wykonywane w klasach: Basic, Sportsman, Intermediate, Advanced, Unlimited oraz w klasie Freestyle. Przedstawicielami leszczyńskiego lotniska byli: Michał Mistur i ja w klasie Basic. W innych klasach startowali koledzy z całej polski i różnych krajów Europy takich jak Czechy, Norwegia, Słowacja, Szwajcaria i Węgry. Loty w wszystkich klasach były na wysokim poziomie. Mimo tego wszystkie konkurencje przebiegły sprawnie i w miłej atmosferze. Oto wyniki: https://www.facebook.com/share/p/y69PgVmUDb5QAnV2/ Mała relacja zdjęciowa z zawodów: Podsumowując, było super i czekam na kolejnego Euro Cup'a który rozegra się w Polsce. 4 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FockeWulf Opublikowano 16 Lipca Udostępnij Opublikowano 16 Lipca A kiedy będą kolejne zawody w Polsce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amadi Opublikowano 16 Lipca Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 3 godziny temu, FockeWulf napisał: A kiedy będą kolejne zawody w Polsce? Kolejne zawody Imac będą w terminie 30.08 - 01.09 w tym roku tylko w kategorii Freestyle w Borkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 21 Lipca Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca Czas biegnie bardzo szybko , ale pomino nawału spraw codziennego życia staramy się spotykać i wspólnie latać. Wczoraj zorganizowaliśmy kolejną imprezę na naszym leszczyńskim lotnisku. Loty trwały praktycznie cały dzień więc było bardzo fajnie: najpierw latanie szybowcami na termice a potem jak powietrze się uspokoiło w ruch poszły modele samolotów. Było nas w sumie 6 osób więc może to i niewiele ale atmosfera była wyśmienita i to spotkanie na długo pozostanie w mojej pamięci. Pierwsi na lotnisku byli Radek i Amadeusz , potem dojechałem ja , następnie odwiedził nas nasz forumowy kolega Wojtek. Po południu dojechali Marek z Pawłem . Termika była świetna , ale trzeba było uważać bo na lotnisku panował duży ruch i nie było możliwości kręcenia noszeń na większej wysokości. Z szybowców latały: Cularis , Jantar Magic oraz mój Virgo . Samolotów było znacznie więcej : Yak 2,7m , Cun Cup dwa Wicherki , Miss Morawa , Dwupłat własnej konstrukcji. Ogólnie to polataliśmy , pogadaliśmy a ja już czekam na kolejne takie sympatyczne spotkanie. Parę fotek: 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amadi Opublikowano 21 Lipca Udostępnij Opublikowano 21 Lipca Loty trwały do wieczora jak zawsze. Są i potwierdzające fotki Dzięki za loty, do zobaczenia... 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi