Mareq Opublikowano 14 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2009 Czy domalowania EPP nadają się Pactry? Nie mam za bardzo gdzie pomalować a w pokoju przy 2 miesięcznym dziecku mogę zapomnieć o sprayach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 14 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2009 Czy nadają? Tak. Można nimi malować EPP. W zasadzie wszystkim można byle by nie rozcieńczane nitrem i innym agresywnym rozpuszczalnikiem. Pactry są jak najbardziej ok. ewentualnie możesz poczytać TO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swift Opublikowano 14 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2009 Witam Akrylami (wodorozcieńczalane), nawet małe przedmioty, fajnie maluje się wałkiem z gąbki (dostępne miniaturowe o szer ok. 5 cm, ale można przyciąc na mniejsze). Jak malować nieco rozcieńczona farbą, to powłoka zdąży się zeszkilć, zanim farba wyschnie i powierzchnia nie zostaje matowa. PP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 14 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2009 W zasadzie wszystkim można byle by nie rozcieńczane nitrem i innym agresywnym rozpuszczalnikiem. Z moich doświadczeń wynika że nitro i aceton nie tykają EPP Tak jak pisze Swift możesz pomalować akrylowymi - nawet zwykłą farbą do ścian + pigmenty kolorowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 14 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2009 W zasadzie wszystkim można byle by nie rozcieńczane nitrem i innym agresywnym rozpuszczalnikiem. Z moich doświadczeń wynika że nitro i aceton nie tykają EPP Tak jak pisze Swift możesz pomalować akrylowymi - nawet zwykłą farbą do ścian + pigmenty kolorowe A no to jeszcze lepiej Akrylowe śmierdzą. Przynajmniej te w spray'u. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swift Opublikowano 14 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2009 Malowałem EMAQUA 40 (Polifarb Dębica). Kupiłem białą i od ręki w sklepie dorabiają pigmentem do koloru (kilkaset odcieni w katalogu). Najmniejsza puszka jaką uświadczyłem to 0.5 l. Malowałem drewno, tworzywa i metal. Stal należy jednak zagruntować podkładem antykorozyjnym, bo inaczej rdza wychodzi (woda z farby). Nie śmierdzi. PP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kefir Opublikowano 16 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2009 Ja pomalowałem emulsją do ścian+barwnik tylko jak będzie deszcz to spłynie no może nie tak ostko ale barwnik wytrąca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRUUP Opublikowano 17 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2009 A ja pomalowałem tak http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=13373&sid=94588a120eabc04090a2c30dd1ed3f10 Masz aerograf. Jakiego koloru potrzebujesz?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kustosz Opublikowano 17 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2009 Ja używam spraju z Castoramy dla powłoki błyszczącej i wodnej "bazy" (stosowanej przy malowaniu samochodów w systemie "baza + clar") dla efektu matowego. Ta druga ma jedną fenomenalną zaletę, aerograf myje się w zlewie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MacFlyer Opublikowano 17 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2009 witam, podepnę się pod temat ale z innym pytaniem co do epp: mianowicie czym czyścić epp? z błota i pozostających śladów czarnych po palcach itp? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 17 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2009 woda czysta lub z płynem do naczyń , smatka i to tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stach34 Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Witam , z powodu niedokładnego zabezpieczenia modelu (folia i taśma) podczas malowania nadmiar farby wylał się trochę pod folię . Jak to teraz zmyć by nie zniszczyć epp i aby była nadal biała epp (model malowałem na biało-czerwono) ? Dzięki za odpowiedzi. Farby użyłem takiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 11 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2010 Ostatnio zauważyłem że ELAPORU takiego jak tworzywo modeli z MPX lepiej nie malować przed zmatowieniem. Bierzemy papierek 2000 i szlifujemy lekko całą powierzchnię pod malowaniem. Odkurzamy i malujemy. Dużo lepiej się trzyma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.