staszczyk Opublikowano 15 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2009 Poszukalem troche na forum, ale odpowiedzi na te z pozoru banalne pytania nie znalazłem: Z kąd się bierze balsa? Niby proste "ze sklepu!", ale... Balsa to jakieś tropikalne drzewo więc raczej nie rośnie w Polsce. Jeśli nie w Polsce to gdzieś... daleko. Sklepy modelarskie nie zamawiają 5 desek to fakt więc raczej duzo ale dużo to znaczy tirem?, a "tam daleko" to z kąd się bierze? Idzie grupa drwali na rok w busz i szukają drzew? chyba nie za tem plantacje balsy? też nie bo to byłaby raczej baaardzo długoterminowa inwestycja. Na koniec jeszcze lepsze, jak oni wycinaja deski? :crazy: śladów po laserze niema, a piła tarczową byłoby ciężko wyciąć tak dokładnie, czysto i bez żadnych rowków deskę balsy nie wspominając o np. 0,8mm. Jeśli ktoś zna odpowiedź to prosze o podanie bo moim zdaniem to jest pytanie za 100pkt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł R Opublikowano 15 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2009 Tu masz troche informacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 15 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2009 Balsę uprawia się na plantacjach. Można to przeczytać w pierwszym wyniku po wpisaniu BALSA w :google: Jeśli nie piłą i laserem to czym? No bardzo skomplikowane :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 15 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2009 Balsa to drzewo tropikalne, rośnie na plantacjach. Tnie się to w deski piłą taśmową a nie tarczową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad Opublikowano 15 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2009 Balsa rośnie w Ameryce Północnej i Południowej oraz na Antylach.Im bliżej srodka drzewa,tym balsa jest miększa,im bliżej wierzchu-twardsza.Balsę tnie się taśmowo,lecz nie piłą a papierem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 15 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2009 Balsa rośnie w Ameryce Północnej i Południowej oraz na Antylach.Im bliżej srodka drzewa,tym balsa jest miększa,im bliżej wierzchu-twardsza.Balsę tnie się taśmowo,lecz nie piłą a papierem. O tym cięciu papierem nie wiedziałem, dasz link gdzie można o tym poczytać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leda_g Opublikowano 15 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2009 Do cięcia (raczej strugania) stosuje sę również takie technologie oraz np takie maszyny: łuszczarki, skrawarki oklein, gilotyny łuszczki/oklein np takie ale to wszystko do cienkich arkuszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msegen Opublikowano 15 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2009 a może ktoś z Was chętny na własną balsę ? 5 nasion balsy za 7 zł http://www.drosera.pl/advanced_search_result.php?keywords=balsa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad Opublikowano 15 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2009 Olo,problem w tym że w internecie jest o tym cicho,lecz i cięciu balsy papierem słyszałem od doświadczonego modelarza.Msegen-czy mi się wydaje czy próbujesz skusic nas do budowy modeli "OD POSTAW" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nergal Opublikowano 15 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2009 Balsa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msegen Opublikowano 15 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2009 Konrad, prawdziwny modelarz to tylko modele od podstaw buduje. Ja się skusiłem i kupię nasiona balsy jak będę miał pieniądze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 15 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2009 Ja się skusiłem i kupię nasiona balsy jak będę miał pieniądze. Jeszcze trzeba mieć do tego odpowiednie warunki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msegen Opublikowano 15 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2009 Jeszcze trzeba mieć do tego odpowiednie warunki zmienię genetycznie i samo się przystosuje do Polskich warunków . Oczywiście posadzę w doniczce i będzie rosła w domu :wink: . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 15 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2009 ...wysokie masz mieszkanie :shock: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msegen Opublikowano 15 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2009 karlem, tylko do 2 metrów by rosła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swift Opublikowano 15 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2009 Witam Sciśle rzecz biorąc, balsa nie jest drzewem, tylko łopianem. Znalazłem kiedyś informację o tym, że firma Graupner utrzymuje w Ameryce Południowej specjalne plantacje, na których rośnie balsa. PP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 15 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2009 Rosła by do 2 metrów... Niska a gruba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 15 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2009 A ja sobie kupię te nasionka . Ale z drzewka zrobię Bonsai Wszak też modelarstwo na swój sposób . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gryzoń Opublikowano 15 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2009 zmienię genetycznie i samo się przystosuje do Polskich warunków . Oczywiście posadzę w doniczce i będzie rosła w domu :wink: . A ja ją tak zmodyfikuje genetycznie że odrazu będą deski rosnąc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 15 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2009 Znalazłem kiedyś informację o tym, że firma Graupner utrzymuje w Ameryce Południowej specjalne plantacje, na których rośnie balsa. Ja też kiedyś dokopałem się do podobnej wiadomości. Chyba pisali o tym w modelarzu przy okazji artykułu o ilość tam leciu istnienia Graupnera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.