msegen Opublikowano 15 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2009 Hehe i jak zawsze zchodzimy s głównego celu wątku :mrgreen: (błędy to tak specjalnie , by śmieszniej było ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad Opublikowano 15 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2009 :roll: Ja myślałem że zasługuję na miano prawdziwego modelarza,ale teraz widzę że jeszcze nigdy w życiu od podstaw nie zbudowałem modelu Również kupię te nasonka z ciekawości,cena nie wysoka,na początek 5 sztuk.Ciekawe co z tego wyrośnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msegen Opublikowano 15 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2009 :roll: Ja myślałem że zasługuję na miano prawdziwego modelarza,ale teraz widzę że jeszcze nigdy w życiu od podstaw nie zbudowałem modelu Wiesz , chodzi mi oto że nie kupujesz modelu ARF czy RTF , lecz materiały i sam robisz model. :wink: Również kupię te nasonka z ciekawości,cena nie wysoka,na początek 5 sztuk.Ciekawe co z tego wyrośnie. Tylko uważaj byś dziury w suficie nie miał , po 3-ech lata około 7m wysokości ma te drzewko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 15 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2009 Ale z drzewka zrobię Bonsai No ok. 3lata będziesz na krzaczek mały czekał Zajmowałem się Bonsai i miałem 3 drzewka: 2klony i 1 brzoze Ale to robiłem z drzewek już mających ok. 20cm i przycinałem je tak żeby nadać kształt i dopiero po roku wyglądało to trochę na Bonsai Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 15 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2009 Ale z drzewka zrobię Bonsai No ok. 3lata będziesz na krzaczek mały czekał Zajmowałem się Bonsai i miałem 3 drzewka: 2klony i 1 brzoze Ale to robiłem z drzewek już mających ok. 20cm i przycinałem je tak żeby nadać kształt i dopiero po roku wyglądało to trochę na Bonsai Niii... Balsa rośnie dużo szybciej niż cokolwiek innego Poza tym, gdzie mi się śpieszy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baxter12 Opublikowano 16 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2009 Ja ci wyrosnie mala balsa to bedziesz z niej orzeszki robil.. Baxter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 16 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2009 W dawnych czasach PRL dla modelarzy polskich zasadzono balsę na Kubie .Mialo to na celu nie wydawanie dewiz na zakupy w Eqwadorze.Owszem urosla przepiekna balsa ,ale tak twarda i ciezka ze nasza lipa byla lepsza .Dlaczego ,balsa musi miec odpowiednia ilosc wody nie tylko w glebie ale i w powietrzu, scieta tonie tyle zawiera w sobie wody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 16 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2009 Kiedyś w TV był program właśnie o drzewach i była między innymi Balsa Nie wiem nawet czy już po ścięciu nie zatapiało jej się we wodze aby uzyskać bardziej miękkie drewno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 16 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2009 Ostatnio na Discovery taki jeden gostek pokazywał jak przetrwać w dżungli, chyba w Wenezueli. Taki typek, co idzie z menażką oraz nożem i je wszystko co mu się nawinie. Doszedł do rzeki, ściął nożem kilkumetrowe pnie balsy i zrobił z nich tratwę. Świeżo ścięta balsa bez problemu pływała sobie po wodzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msegen Opublikowano 16 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2009 popieram słowa madriana, aż płakać mi się zachciało jak zobaczyłem że zostawia tratwę :cry: :cry: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swift Opublikowano 16 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2009 Osatnio wracając z Sylwestra, pozbierałem leżące na chodniku listewki po petardach. Lekkie drewno, przypominające twardszą balsę. Nie wiem co to za gatunek, ale to może być sosna koreańska. W latch 70-tych, zawodnicy koreańscy startujący w klasie gumówek F1B, w tym ówczesny mistrz swiata, mieli modele wykonane nie z balsy, a z sosny koreańskiej właśnie. Zamiast sadzić balsę z nasion, lepiej zbierać patyki od petard PP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom000 Opublikowano 16 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2009 Swift, Jakim ty "stylem" szedłeś z tego sylwestra że w nocy widziałeś na chodniku listewki po petardach :twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 16 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2009 Osatnio wracając z Sylwestra, pozbierałem leżące na chodniku listewki po petardach. Lekkie drewno, przypominające twardszą balsę. Nie wiem co to za gatunek, ale to może być sosna koreańska. W latch 70-tych, zawodnicy koreańscy startujący w klasie gumówek F1B, w tym ówczesny mistrz swiata, mieli modele wykonane nie z balsy, a z sosny koreańskiej właśnie. Zamiast sadzić balsę z nasion, lepiej zbierać patyki od petard PP Te które mi przewinęły się przez ręce były krzywe jak jasny pieron... Raczej nie do użytku w modelarstwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 16 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2009 Swift, Jakim ty "stylem" szedłeś z tego sylwestra że w nocy widziałeś na chodniku listewki po petardach :twisted: :* za celowość uwagi.......... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msegen Opublikowano 16 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2009 Zapewne stylem węża szedł Swift :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 16 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2009 Osatnio wracając z Sylwestra, pozbierałem leżące na chodniku listewki po petardach. Lekkie drewno, przypominające twardszą balsę. Nie wiem co to za gatunek, ale to może być sosna koreańska. W latch 70-tych, zawodnicy koreańscy startujący w klasie gumówek F1B, w tym ówczesny mistrz swiata, mieli modele wykonane nie z balsy, a z sosny koreańskiej właśnie. Zamiast sadzić balsę z nasion, lepiej zbierać patyki od petard PP Zapomnij. To drewno to zupełne próchno. Wystarczy nimi pomachać, by listewka 6x6 pękła jak ... suchy patyk. Nie wiem co to za gaunek, owszem, przypomina sosnę, ale klasy nie wyższej niż 8-ma. :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msegen Opublikowano 16 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2009 I coś jeszcze o balsie http://szczyptaswiata.info/content/view/153/67/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 16 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2009 MareX, zgadza się, ale właśnie ze świeżo ściętych, mających żywicę (?) Bo poprzednia, z wysuszonych, nasiąkała wodą... Czytałem jakieś wspomnienia Thor'a Heyerdal'a, albo mi się kompletnie pokićkało... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 16 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2009 Zapewne stylem węża szedł Swift :mrgreen: Pełzał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.