Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Francka Opublikowano 29 Listopada 2022 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2022 Już dawno chciałem zbudować model czołgu RC , ale duża ilość kół i brak tokarki zabiły marzenia . Dzięki postępowi i możliwości drukarek 3D problem znika . Zaczynam budowę czołgu "King Tiger II" Projekt i pliki do druku znalazłem na stronie https://www.3dprintedtanks.com/ Będzie to długa batalia ilość filamentu do druku to 5 kg . Model w skali 1 :10 waga około 8 kg wysokość 328 mm długość 1017mm szerokość 377 Gotowy model wygląda super filmiki są na youtube Pierwsze elementy już wydrukowane koła nośne 18 szt trzeba Koła napinające tylko 2 komplety Wana prawie cała wydrukowana bez drukarki o wielkości stołu 300mm nie da rady Drukarki gorące jedziemy dalej . 13 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam P. Opublikowano 30 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2022 Z jakiego materiału drukujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francka Opublikowano 30 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2022 Zalecany jest PLA i tak drukuje. Wychodzi bardzo fajnie zalecają wypełnienie 50 - 80% Instrukcja montażu King tiger II V4 build guide EN.pdf Dziś kawałek gąsienicy , aby dobrze skleić koła napędowe . 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravp66 Opublikowano 30 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2022 Obserwuje z bliska i trzymam kciuki. ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 30 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2022 Francka jaką masz drukarkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francka Opublikowano 30 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2022 Godzinę temu, qpa napisał: Francka jaką masz drukarkę? Mam "Endera 3 v2 i Aurora A5 obydwie gorące lecą na okrągło . 20221130222156_14635413_record.mp4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam P. Opublikowano 1 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2022 PLA nie specjalnie się do tego nadaje, jest zbyt wrażliwy na ciepło, będziesz musiał uważać z transportem i przechowywaniem. Miałem już elementy które powichrowały się, bo leżały w temperaturze pokojowej przy odsłoniętym oknie i padało na nie słońce, znaczek z podobizną latającego potwora spaghetti który miałem na klapie samochodu zwinął się w kulkę po kilku słonecznych godzinach. Ja do dużych modeli(np. Browning M2 1:1) poszedłem w petg, gdybym miał komorę z odciąganiem oparów to użyłbym abs-dochodzi opcja wygładzania wydruków oparami acetonu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granacik Opublikowano 1 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2022 Potestujcie ASA, naprawdę fajny materiał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 1 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2022 Godzinę temu, Granacik napisał: Potestujcie ASA, naprawdę fajny materiał. Co ze szkodliwymi oparami i z zapachem podgrzanego styrenu ? W warunkach mieszkaniowych raczej chyba nie da się tego drukować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granacik Opublikowano 1 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2022 jak dla mnie to mniej czuć nawet od PLA. ASA od Fiberlogy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francka Opublikowano 1 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2022 1 godzinę temu, Granacik napisał: Potestujcie ASA, naprawdę fajny materiał. Asa drukowałem ale wymaga 250 stopni dysza i hotend musi być cały metalowy inaczej rurka (bowden) się wypala i blokuje podawanie filamentu. Grubsze elementy lubią się rozwarstwiać . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 1 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2022 13 minut temu, Granacik napisał: jak dla mnie to mniej czuć nawet od PLA. ASA od Fiberlogy. To ze mniej czuć to nie znaczy że opary nie są szkodliwe. Pytam jak Kolega poradził sobie z tym problemem. Drukarka szczelnie obudowana i wyciąg..... Czy wyciąg posiada filtr absorbujący szkodliwe substancje ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granacik Opublikowano 1 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2022 Zwykła aneta bez kabiny, dysza 240 stół 90 z hegronem. I grube i cienkie w tym łopatka śmigła od Jarka. Nic mi nie pękało. Ze śmigłem jedynie kłopot bo zbyt duże prędkości dałem i sporo blobów się porobiło na zewnętrznych przebiegach. A poza tym to jestem zadowolony, zdecydowanie przyjemnie mi się tym drukuje. Nie jest tak wymagający jak ABS, nylon czy CPE-HT. Nie próbowałem tylko jednoprzebiegowych wydruków typu samoloty od Przemka czy 3Dlabu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 1 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2022 Gratuluję koledze Frankowi projektu, i trzymam kciuki za jego realizację... Parę zdjęć oryginału z Normandii, może się przyda... https://panzerplace.eu/king-of-the-bulge/ https://panzerplace.eu/king-of-the-bulge-ii-engine-deck-and-turret/ Tu co prawda skala całkiem inna, ale zawsze miło popatrzeć.... (na te mniejsze oczywiście też..) http://www.mark-1-tank.co.uk/king-tiger.html https://technabob.com/blog/2008/12/26/14-scale-rc-tank-is-this-still-a-toy/ https://archive.armorama.com/features/4280/index.htm potwór.. https://thefunnybeaver.com/giant-14-scale-rc-tanks/ https://www.musclecarszone.com/toy-giant-rc-tank-powerful-scale/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawomir Opublikowano 2 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2022 To ja wrzucę zdjęcie co prawda nie tygrysy. Pozdrawiam Sławomir 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 2 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2022 Podejrzewam, ze skala obu podobna(?), widać różnicę w artylerii... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Francka Opublikowano 8 Grudnia 2022 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2022 Jedziemy , nadrukowałem trochę cześći i chciałem pokazać . Czekam na śrubki do skęcania nie których elementów . Poskładałem lufę i widać , że kawałek jest pokaznych rozmiarów . Trochę drobiazgów wydrukowane Teraz czas na pezekładnie Zębatka obrotu wieży No i produkca kół nosnych na tle kadłuba czołgu . Jedna drukarka się poddała i czekam na zasilacz lecimy dalej ........ 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2022 Ciekaw jestem ile godzin zajmie wydrukowanie tego modelu .....??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Francka Opublikowano 21 Grudnia 2022 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2022 Drukuje drukuje końca nie widać . Przygotowałem szpilki do gąnsienic okoł 96 szt. Ząbki prowadzące okoł 380 szt Po sklejeniu wyglądają tak I 1 gąsienica prawie gotowa Jak szalik na zimę , czekam na filament i drukuje dalej . WESOŁYCH ŚWIĄT 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 22 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2022 Kiedyś zacząłem drukować Panzer Kpfw.38(t) z tej strony ale na wannie z gąsienica skończyłem ... ogólnie projekty tych czołgów są świetne, dzisiaj odwiedziłem stronę i widzę, że wybór się powiększa. Tygrys królewski bardzo mi się podobał ale niestety mam za małą drukarkę więc wybrałem tego malucha, którego może kiedyś skończę temat podpatruje bo pojazdy gąsienicowe bardzo lubię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi